Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Късовска: Имаме един огромен актив и това е доверието на слушателите

Екип за проверка на факти в БНР търси и оборва фалшиви новини

Стремим се читателят сам да се убеди, че проверката е достоверна, посочи Николай Петров

Публикациите на Екипа за проверка на факти са обозначени със специален знак.

Българското национално радио (БНР) вече има екип за проверка на факти, чиято цел е да проучва съмнителни твърдения, като идентифицира и разкрива манипулации и дезинформация, базирайки се на доказателства, факти, документи, експертни мнения.

Екипът засега фокусира усилията си по теми, свързани с Covid-19, заради тяхната обществена значимост и актуалност.

Публикациите по проверка на факти са групирани в подсайт на БНР: https://bnr.bg/factcheck

„В БНР имаме един огромен актив и това е доверието на нашите слушатели... Точно заради тази отговорност направихме този екип за проверка на факти“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Даниела Късовска, програмен директор на БНР и специален гост в рубриката „Covd-19 и ваксините - думата имат експертите“ на програма „Хоризонт“.

Тя отбеляза, че „медийната среда през последните години е много различна, особено заради бурното нахлуване на социалните медии, което променя посоката на това, което правим“.

Именно промените в медийната среда БНР има и „една друга нова много важна роля - да можем да предупреждаваме, когато има дезинформации, когато има информации, които водят хората в заблуда, това става активно през социалните мрежи“, обясни Късовска мотивите за инициативата, с която БНР се нарежда до водещи европейски медии

„Това е идеята на нашия екип - не само да проверя фактите, но и да ги представят обстойно и обосновано с научни доказателства“, поясни още Късовска.

Даниела Късовска

„Екипът е формиран от колеги от различни програми на БНР, но общото между тях е, че имат хъс за работа и ентусиазъм към новите неща, те са с различни професионални интереси, но са подбрани така, че да се допълват един друг“, коментира пред БНР Николай Петров, ръководител на екипа за проверка на фактите, журналист с над 20 годишен стаж.

„Това са 8 души с голяма прецизност в работата си. Надявам се, че занапред екипът ще се разрасне, ще прерасне в един голям проект“.

„Ние тепърва се обучаваме по този проект. Насочихме се най-напред към темата за Covid-19, защото тук има най-много дезинформация. Това са най-наболелите и оперативни неща в момента.

Но стремежът ни е в бъдеще този проект да започне едни по-задълбочени тематични проучвания, с други нови теми като фокус - научни, политически и други“, поясни още Николай Петров.

Николай Петров

Късовска благодари на Асоциацията на европейските журналисти за проведеното обучение на екипа за проверка на факти.

По думите на Николай Петров методът на проверка на фактите не е по-различен от традиционната журналистика, но има още по-стриктни критерии и условия, които трябва да бъдат спазени.

В случая следваме чуждия опит за проверка на фактите и там са изработени определени критерии за подбор на твърденията за проверка, които могат да се отхвърлят, но може и да се потвърдят, както и за източниците, например поставяне на линкове към доказателства, когато са достъпни онлайн, обясни Петров.

Той призна, че сред най-големите предизвикателства е изборът на твърдение за проверка и призова слушателите на БНР и читателите на сайтовете на Радиото да подават сигнали за съмнителни твърдения на имейл reporter@bnr.bg

За представянето на доказателства при проверката Петров каза: „Целта е читателят сам да се убеди, че проверката е достоверна“.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36

"Екзакта": Над 9% преднина за ГЕРБ-СДС

40 дни преди изборите изследване на "Екзакта рисърч груп" регистрира преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ от над 9%. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН. За други партии биха гласували..

публикувано на 29.04.24 в 17:11
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46