Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС: Не сме отстъпили от позицията за РСМ, Петков предлага по-конструктивен диалог

| обновено на 15.12.21 в 17:16
Снимка: REUTERS

От Министерския съвет заявиха, че правителството не е отстъпило от българската позиция за Република Северна Македония и уточниха, че премиерът Кирил Петков предлага по-конструктивен и ефективен диалог между София и Скопие. Така началникът на премиерския кабинет Лена Бориславова обясни казаното от Петков пред вестник „Файненшъл таймс“, че София ще предложи на Скопие "нов, много бърз процес със срок шест месеца": 

"Премиерът Петков сподели пред "Файненшъл таймс", че заставаме зад досегашната позиция на Република България, но предлагаме успоредно с нея да бъде подобрен механизмът, по който да текат преговорите със съседна Република Северна Македония, така че да могат да се изследват не само историческите аспекти на това решение, но също така да бъдат обхванати икономически, социални, инвестиционни и всякакви други", заяви Бориславова. 

По-рано днес и вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че не очаква промяна в позицията на България за Северна Македония, която ще бъде изразена от държавния глава Румен Радев:

"Важното е да се начертае някаква пътна карта оттук нататък какво да се прави. Ще изчакаме и решението на нашите съседи, защото знаете, че премиер-министърът им е в оставка".

Българската позиция за присъединяването на Северна Македония остава единна и непроменена, обяви и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. Той обясни, че ще се търси по-широко сътрудничество чрез идеи за съвместни комисии в различни сфери:

"Докато Република Северна Македония не изпълни ангажиментите си и исканията от българска страна, нова позиция по тези въпроси не може да има".

Българската позиция за РСМ не трябва да се променя, но трябва да се търси диалог, заяви лидерът на парламентарната група на Демократична България  Христо Иванов:

"Въпросът тук не е за промяна на позицията ни. Въпросът е да се намери онзи подход с властите в Скопие, който да осигури и двете цели".

Според депутата от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Екатерина Захариева позицията за Северна Македония на новото българско правителство е неясна, а то дава противоречиви сигнали:

"Нека да видим и да се изяснят позициите, защото очевидно не са им съвсем ясни. Едно се говори в западната преса, тук не смее да каже, но това, което ние ще следим и е много важно за нас, е да не отстъпват от позицията, която и нашето правителство, и парламентът в декларация прие", каза Захариева по адрес на премиера Кирил Петков, който в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс" обяви, че София ще предложи на Скопие "нов, много бърз процес със срок шест месеца".

Захариева беше категорична, че Северна Македония не изпълнява поетите ангажименти в двустранния договор и затова продължават сигналите от граждани с българско самосъзнание и представители на бизнеса за проблеми.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Денков

Денков: Няма по-важна тема от борбата с корупцията

Няма по-важна тема от борбата с корупцията, заяви председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков по повод критиките, че има и други съществени теми, които трябва да бъдат обсъдени и приети приоритетно. Денков отрече с искането за тримесечно отлагане на връчването на мандат да се нарушава Конституцията: "На думи всички..

публикувано на 17.07.24 в 10:59
Венко Сабрутев

Венко Сабрутев: УС на БНБ може би иска да отстрани потенциален кандидат за служебен премиер

Отстраняването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ е опит да се отстрани потенциален министър-председател на служебно правителство. С такава теза излезе депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев: "Правят впечатление обаче усилията на БНБ да вземат решение преди Административният съд да се произнесе и тук ключовият въпрос е защо толкова много..

публикувано на 17.07.24 в 10:35

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 10:34

Белгия подписа с Украйна споразумение за възстановяване на щетите от войната

Премиерите на Белгия Александер де Кро и на Украйна Денис Шмигал са подписали споразумение за сътрудничество в усилията за възстановяване на щетите, причинени от руското военно нападение, съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА. Споразумението е било сключено на среща онлайн и влиза в сила от днес. Предвижда се в следващите четири години Белгия да..

публикувано на 17.07.24 в 10:29
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Гръцките власти с предупреждение за жегите и опасността от пожари

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса. Червен код за горещини в цялата страна, температури до 43° Към туристите отново има препоръка да не остават на плажа в обедните..

публикувано на 17.07.24 в 10:21
Съпредседателите на ДПС Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.

Разцепление в ДПС и по въпроса за разговори с ПП-ДБ

Изключените от ПГ на ДПС са готови да участват в разговор с ПП-ДБ, макар че имат критики към подхода им да водят разговори за законодателна програма, преди да са получили втория мандат - за разлика от останалите в парламентарната група, които са твърдо против диалог с втората политическа сила. Съпредседателят на партията Джевдет Чакъров..

публикувано на 17.07.24 в 10:17
Външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Унгарският външен министър: Работим за още една среща на високо равнище за мир в Украйна

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че приемането на Украйна в НАТО би означавало обявяване на война срещу страната му. Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че се работи по организирането на още една среща на високо равнище за мир в Украйна. В интервю за руската агенция "Новости" Сиярто отхвърли критиките към Будапеща..

публикувано на 17.07.24 в 10:14