Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клавирно дуо "Атмосфери" записа дебютния си албум

Проектът представя само българска музика

Клавирно дуо "Атмосфери"

На 18 декември от 18 часа в концертаната зала на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" концерт ще изнесе клавирното дуо "Атмосфери". Събитието ще се проведе на живо, с публика, при спазване на всички противоепидемични мерки, и ще бъде предавано онлайн на страницата на Сонарт ЕООД във Фейсбук. 

Александра Дичева и Мила Михова са носителки на специалната награда "Олга Камбурова 2020" на предаването "Алегро виваче", както и на няколко първи награди от международни конкурси, сред които "Сибелиус" във Финландия и "Дунавски таланти" в Унгария.

Събитието е част от проект, ръководен от проф. Кремена Ангелова - декан на Теоретико-композиторския и диригентски факултет на Академията и уважаван тонрежисьор в областта на класическата музика. Подкрепен от Национален фонд "Култура", проектът предвижда издаването на три компактдиска на български изпълнители, с предимно българска музика.

Един от тези албуми е дебютният компактдиск на младите пианистки от дуо "Атмосфери", които имат особен афинитет към творчеството за две пиана и за пиано на четири ръце на българските композитори. Тяхната нестандартна и не толкова често изпълнявана програма е с произведения на Пенчо Стоянов, Александър Йосифов, Борислава Танева, Петър Димов и Лора Ал-Ахмад.

За избора на произведения и осъществяването на студийните записи проф. Ангелова и дуо "Атмосфери" разказаха в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

Arbanassi Summer Music оглася църквите музеи на Арбанаси

Между 7 и 12 юли 2024 г. в Арбанаси се провежда станалия традиция фестивал за класическа музика  Arbanassi Summer Music . Негови артистични директори са контрабасистката Юлита Фъсева и обоистът Димитри Местдаг - артистично семейство от Белгия, което е част от Антверпенския симфоничен оркестър.  Вече 14 години Юлита и Димитри успяват да организират..

публикувано на 10.07.24 в 20:11

Фестивал и академия Allegra - лятна музикална енергия за София

И тази година в разгара на лятото в София - от 12 до 20 юли - фестивалът "Алегра" ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис За десета поредна година..

публикувано на 10.07.24 в 19:53
Д-р Джина Дундова-Панчева

Д-р Джина Дундова-Панчева - жената, която лекува и вдъхновява едновременно

Да живееш между Хипократ и Пегас означава да балансираш между реалността и мечтите, между грижата за тялото и храната за душата. Това е живот, изпълнен с емоции, където всяко лечение е акт на любов, а всяка песен - израз на най-дълбоки чувства. Това е животът на човек, който разбира, че истинското изкуство е в сърцевина на човешката същност, и..

публикувано на 10.07.24 в 16:26

"Космически концерт на Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" на 11 юли

Остават броени часове до първия съвместен концерт на мултиинструменталиста и носител на 6 награди „Грами“ Джейкъб Колиър и световно известния български хор „Мистерията на българските гласове“ - на 11 юли в зала 1 на НДК.   " С него много лесно се общува, когато влезе, усмихва се, прегръща те и казва: „О, най-после да се видим на живо". Изведнъж..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

"Неравноделната душа" с прожекция-специално събитие на 12 юли в "Одеон"

Прожекция-специално събитие на документалния филм "Неравноделната душа" се подготвя във Филмотечно кино "Одеон" - на 12 юли от 18:00 часа.  Пълнометраженият документален дебют на София Стойчева – сценарист и режисьор на филма, е емоционален разказ за хора от различни националности, които, без да имат родови връзки на Балканите, посвещават години..

публикувано на 09.07.24 в 17:25