Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за опасност в Кипър заради очакван циклон

Църквата „Св. Варвара“ в Никозия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър е с „оранжево” ниво на опасност заради мощния циклон „Кармел”, който ще връхлети острова тази нощ. Полицията, противопожарната служба, Гражданска защита, общините обявиха, че са в готовност за реакция. Те издадоха препоръки към гражданите за предпазни мерки за тяхната безопасност.

 Комбинация от много силни ветрове, продължителни валежи, интензивни гръмотевични бури и яростно море ще стовари върху острова циклонът „Кармел”, прогнозира Метеорологичната служба на Кипър.

Тя издаде „оранжево” предупреждение за опасност, което е в сила от 21.00 ч. днес до 13.00 ч. в понеделник.

Пикът на циклона ще бъде достигнат в неделя.

Най-силно засегнати ще бъдат западното и южното крайбрежие на острова. Очаква се бурята да причини аварии и щети.

Подобни екстремни метеорологични явления се случват веднъж на три години в Кипър, казаха експертите.

Пред наближаващия „Кармел” полицията, противопожарната служба, Гражданска защита, общините обявиха пълна готовност за реакция и спасителни действия.

Те издадоха инструкции към гражданите какви предпазни мерки да предприемат за защита на живота и домовете си. Сред препоръките са да се премахнат или укрепят всички подвижни предмети и обекти, особено по крайбрежието, да се поставят торби с пясък край къщите в районите, предразположени към наводнения, да се ограничи движението с превозни средства или пеша.

  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Педро Санчес в испанския парламент - Мадрид, 15 ноември 2023

Педро Санчес обявява на коя дата страната му ще признае държавата Палестина

Очаква се днес испанският премиер Педро Санчес да уточни пред парламента на коя дата страната му ще признае държавата Палестина. Това идва, след като Мадрид, Норвегия и Ирладия оповестиха намерението си да признаят съществуването на палестинска държава. Израелското министерство на външните работи обмисля допълнителни дипломатически стъпки срещу трите..

публикувано на 23.05.24 в 07:42
Председателят на СОС Цветомир Петров

СОС заседава извънредно за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра

Две извънредни заседания на Столичния общински съвет свиква днес председателят му Цветомир Петров. Причините - спирането на лифта до Витоша и новата организация на движение в центъра на София, между булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Общинските съветници в София ще изясняват обстоятелствата в периода..

публикувано на 23.05.24 в 07:41
Зеленски на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Володимир Зеленски поиска системи и защита от Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че неговата страна се нуждае от системи и тактики за ефективна защита срещу руските бомби. По думите му, се увеличава броят на страните, които ще участват в срещата на върха в Швейцария. Русия не е поканена на форума. След съвещание със Съвета за национална сигурност и отбрана и Генералния..

публикувано на 23.05.24 в 07:40

Китайските въоръжени сили започнаха учение около Тайван

Китайските въоръжени сили започнаха съвместно учение около Тайван рано тази сутрин. Маневрите с участието на сухопътни, военноморски и военновъздушните сили започват дни след като новият президент на Тайван Джими Лай встъпи в длъжност и призова Пекин да спре заплашителните си действия, отбеляза Ройтерс. В съобщение на китайските военни се..

публикувано на 23.05.24 в 07:36

Загинали, ранени и изравнени със земята домове при торнадо в Грийнфилд

4 -ма загинали и повече от 35 ранени след като торнадо премина и опустоши Грийнфийлд, градче с около 2 000 жители в щата Айова. Грийнфийлд е на около 90 километра югозападно от столицата на Айова Де Мойн. След преминалото торнадо са останали изравнени със земята домове, изпочупени дървета, смачкани  автомобили. Сградата на болницата..

публикувано на 23.05.24 в 07:33

Румен Радев и делегацията му във Ватикана за 24 май

Президентът Румен Радев и водената от него делегация ще бъдат на аудиенция при папа Франциск във Ватикана по повод 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Аудиенциите при Главата на Римокатолическата църква са знак на внимание към българската държава и българския..

публикувано на 23.05.24 в 07:25

Природоматематическата гимназия в Габрово чества 180-годишнината от рождението на акад. Иван Гюзелев

Учениците и учителите от Природоматематическата гимназия в Габрово отбелязват 180-та годишнина от рождението на академик Иван Гюзелев, патрон на училището . Избрали са навечерието на празника 24 май, за да представят своя авторски спектакъл пред училищната общност и всички, свързали живота си с гимназията. Театър, музика и танц съчетават..

публикувано на 23.05.24 в 07:21