Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН: Получени са 322 хил. Covid теста, достатъчни за първата седмица на 2022-ра

Снимка: БГНЕС

От Министерството на образованието съобщиха, че са получени над 322 хиляди теста за коронавирус. Така е осигурено изследването на всички ученици в страната  през първата седмица на 2022 г.

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настояха тестването да бъде прекратено.

Пред „Хоризонт“ Юлиян Петров, председател на синдиката, обясни защо тестването на учениците трябва да бъде прекратено:

„То е абсолютно ниско ефективно, тестовете не се признават дори и в РЗИ и всъщност имат около 50% ефективност. Самият процес на тестване изисква съгласието на родителите, а несъгласието генерира разделение – 10-15% от учениците са лишени от редовно образование – нещо, което не е добре“.

От синдиката предлагат още да бъде прекратена практиката родителите да спират децата си от училище, избирайки да учат в онлайн среда:

„Това лишава техните деца от по-качествено образование“, аргументира се Юлиян Петров.

От КТ „Подкрепа“ са на мнение, че „зеленият сертификат“ трябва да важи и за депутатите в парламента:

„Нека те също да бъдат за пример, а не да вменяват само правила на учителите“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Самолети, за които се смята, че превозват затворници, идващи от Русия, пристигаj на летището в Анкара, 1 август 2024 г.

Байдън за размяната на затворници с Русия: Изключително дипломатическо постижение

Изключително дипломатическо постижение - т ака президентът на Съединените щати Джо Байдън нарече осъществената днес най-мащабна размяна на затворници между Запада и Русия след Студената война. От Белия дом обаче заявиха, че Вашингтон няма да промени политиката си по отношение на руската агресия в Украйна.  Американските власти потвърдиха,..

публикувано на 01.08.24 в 20:02

МФ: Прогнозираният дефицит към края на юли е милиард лева

Един милиард лева е прогнозираният дефицит към края на юли, сочат данните на финансовото министерство.  В сряда стана ясно, че полугодието е завършило на минус с над 600 милиона лева. Във фискалния резерв към края на юни има над 11 милиарда лева.

публикувано на 01.08.24 в 19:58

Бюджетната комисия в НС одобри Закона за въвеждане на еврото

Бюджетната комисия в парламента одобри на второ четене Закона за въвеждане на еврото. Според него, левът и еврото ще са валидни валути в обращение един месец след присъединяването на България към еврозоната. За шест месеца от този период ще може лева да се обменя безплатно в евро, като в малките населени места това ще става в пощенските..

публикувано на 01.08.24 в 19:27

Петима пострадали при катастрофа на столичния булевард "Тодор Александров"

Петима души са пострадали при катастрофа на лек автомобил на столичния булевард "Тодор Александров". На мястото са пристигнали пет линейки. Пострадалите са в тежко състояние Малко след 18 ч. колата се е ударила в спирка на градския транспорт, обясниха пред наш репортер от пресцентъра на МВР. Пострадали са шофьорът и жена и две деца,..

публикувано на 01.08.24 в 19:19

Изгорели къщи в пиринското село Сенокос

Разраства се пожарът в Пирин в района на село Сенокос. Четири къщи са изгорели там.  Пета къща, в близост до изгорелите, е спасена. Евакуирани са всички хора, които живеят в района. Те не са много, тъй като това е високопланинско село. Голяма част от фронта на пожарите в Югозапада е овладян, 2 са активните огнища в Малешевска планина..

публикувано на 01.08.24 в 19:11
Бойци на

Взривоопасна обстановка в Близкия изток, Израел предупреди гражданите си да са изключително внимателни

Израелската армия твърди, че е убила военния командир на "Хамас" Мохамед Дейф при въздушен удар в град Хан Юнис в Ивицата Газа на 13 юли. Междувременно в Техеран се състоя погребална церемония за убития вчера политически лидер на палестинската групировка Исмаил Хания.  Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания е убит в Техеран Съветът за сигурност..

публикувано на 01.08.24 в 18:58

Главчев предлага: На ГКПП-тата камионите да се разделят на такива от ЕС и от трети страни

Служебният премиер Димитър Главчев предлага на граничните ни пунктове да се въведе отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на два потока - първият за тези от  държави членки на Европейският съюз, а вторият за ТИР-овете от трети страни. Идеята е обсъдена на днешна среща на премиерът и ресорни министри с транспортни браншови организации...

публикувано на 01.08.24 в 18:54