Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи държавни отличия и награди четирима младежи от с. Рояк

Учениците, помогнали за спасяването на хора при пожар, с награда и от МОН

| обновено на 21.12.21 в 15:32
Президентът Румен Радев с наградените
Снимка: БГНЕС

Изтъкнати български творци и общественици получиха държавни отличия на церемония в Президентството.

Най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен, получи професор Хикмет Мехмедов, той е сред утвърдените имена в съвременната история на българския балет, има забележителни постижения като хореограф, режисьор и балетмайстор. По негова инициатива се създават балетните класове към музикалните училища в Бургас и Русе.

"Човек се ражда, за да твори, да обича и да бъде обичан. Искам от името на наградените с това високо държавно отличие от все сърце да благодаря".

За  заслугите в областта на културата и изкуството орден "Св. Св. Кирил и Методий"  получи Адриана Благоева, професор по хорово дирижиране в Националната музикална академия, над 30 години ръководи хора на софийските момчета.

Отличие и за двама актьори - Михаил Петров, участвал в десетки филми за телевизионни продукции и сериали и с над две хиляди записа в Националното радио, както и Любен Чаталов, изиграл над 150  роли в театъра и киното, участвал в десетки филми, сред тях "Адаптация", "Лавина" и "Опасен чар". Отличията връчи президентът Румен Радев:

"В продължение на десетилетия с техния блестящ талант и респектиращ професионализъм те обогатяваха и продължават да обогатяват хоровото и  балетното, театралното и филмово изкуство и неизменно да отстояват високия професионален стандарт". 

Четирима младежи, помогнали за спасяването на възрастни хора от дома в с. Рояк, бяха отличени от държавния глава за проявена смелост и съпричастност. 

На специална церемония на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев отличи и младежи, които в нощта на 22 ноември помагаха за евакуирането на възрастни хора при пожара в дома във Варненското село Рояк, отнел живота на деветима души. 

Сред спасителите, отзовали се първи на място и помогнали на възрастни хора да излязат от горящата сграда, са Октай Шабан, Мерт Гюргелиев, Фуркан Фикретов и Селим Селимов. За проявената смелост и съпричастност четиримата получиха Почетния знак на президента.

"Уважаеми Селим, Октай, Мерт и Фуркан. Днешната церемония е израз на признателност на цялото ни общество за вашата смелост и човечност" - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към четиримата младежи.

Действията им промениха хода на трагичните събития, припомни държавният глава:

"Според една поговорка, за да се отгледа и възпита човек, е необходимо цяло село - родителите, семейството, съседите, приятелите, учителите и зад вашата достойна постъпка стоят всички тези хора от село Рояк. Всички вие заедно преди един месец написахте истинска история за човечност и съпричастност".

След като получи отличието, Фуркан Фикретов се обърна към президента:

"Искаме да Ви благодарим с моите приятели за поканата тук. За нас е много голяма чест да бъдем тук, сред вас. Пожелаваме Ви весели празници и бъдеще жив и здрав".

Учениците са възпитаници на СУ "Св. Климент Охридски" в Дългопол. Ето какво споделиха те:

"Ние бяхме на центъра. Бяхме на гости в Октай и там видяхме, че пуши сградата. Слязохме долу на бегом да видим какво става и видяхме как сградата гори, но нямаше какво да се направи и ние влязохме вътре да ги спасяваме. Доста души извадихме".

"Чувството да помагаш на толкова много хора е много странно. За момента забравяш страха, когато спасяваш хората, когато им помагаш. В началото се уплаших като видях пламъците, но после като влязохме вътре, сякаш нищо не е станало".

При пожара на 22 ноември загинаха 9 души, а останалите 49 обитатели на дома в Рояк бяха настанени в хотел в село Аспарухово.  

снимка: БГНЕС
Селим, Октай, Мерт и Фуркан получиха награда и от Министерството на образованието и науката. 

"Гордеем се, че в България има младежи като вас. Възхищавам се, че сте рискували живота си във върховно себеотрицание. Човещината спасява, буквално и преносно". С тези думи просветният министър Николай Денков поздрави при награждаването им учениците.

За доблестната си постъпка четиримата ученици получиха грамоти, таблети и изданието "Символите на България".

Репортаж от церемонията в МОН можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава доугасяването на пожара в община Невестино

Пети ден продължи доугасяването на пожара в землището на селата Църварица и Илия в община Невестино. Пожарът е локализиран на площ от около 1000 декара, от които половината са иглолистна гора.  На терена до късно тази вечер ще са екипи на районната служба "Пожарна безопасност" - Кюстендил и служители на горските стопанства от Невестино и..

публикувано на 06.08.24 в 18:58

Над 400 души са арестувани от началото на демонстрациите във Великобритания

Над 400 души са арестувани от началото на продължаващите крайнодесни демонстрации в различни британски градове. Очакванията на властите е броят на задържаните да се увеличи през следващите дни. Съобщава се и за нови случаи на престъпления от омраза в различни градове. Демонстрациите започнаха, след като жител на Уелс от африкански..

публикувано на 06.08.24 в 18:46

Темата за справедливия енергиен преход вълнува все повече млади хора

Темата за справедливия енергиен преход настъпва все по-уверено в класните стаи и все повече ученици от въгледобивните райони излизат с предложения за справяне с тежките екологични предизвикателства, които го съпътстват. Природозащитната организация WWF заедно със своите партньори от Junior Achievement България провокираха десетки млади..

публикувано на 06.08.24 в 18:42

Продължава борбата с пожара в Славянка, подготвена е линия през билото за наземно гасене

Пожарът в българската територия на планината Славянка продължава да бъде активен на източния фронт, но огнеборците не допуснаха неговото разрастване. Над 10 полета има всеки от двата испански самолета, които продължават гасенето по въздуха.  Западният  периметър, където нови пожарни огнища от Гърция  прехвърлиха границата, е овладян. Над..

публикувано на 06.08.24 в 18:39
Бойци на

Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула"

Израелски военни самолети прелетяха ниско над ливанската столица Бейрут, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Свидетели потвърдиха информацията. Това се случва малко преди обръщение на лидера на ливанската шиитска групировка "Хизбула" седмица след убийството на нейния командир Фуад Шукр в предградие на Бейрут.  45 бойци на палестинската..

публикувано на 06.08.24 в 18:29

Десето издание на "Забавно лято, грижовна есен" в тютюнопроизводителните региони на България

Десетото издание на "Забавно лято, грижовна есен"  на фондация "BCause" - програма за подкрепа на местните общности в тютюнопроизводителните региони в страната,  стартира с 15 образователно-приключенски академии за ученици от 1-ви до 4-ти клас в 15 населени места в страната. В програмата освен безплатните летни образователни академии за деца..

публикувано на 06.08.24 в 18:20

Голяма битка на украинската граница

Министерството на отбраната на Русия съобщи през последния час за началото на голяма битка на границата с Украйна. От ведомството в Москва твърдят, че стотици украински бойци с десетки единици бронирана техника са се опитали да навлязат на руска територия в района на град Суджа, югозападно от областния център Курск. Русия твърди, че е..

публикувано на 06.08.24 в 18:20