Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън не планира допълнителни мерки срещу коронавирус преди Коледа

Снимка: архив

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че няма да има нови ограничения преди Коледа заради Ковид-19, но не изключи това да се случи след 25 декември на фона на бързото разпространение на заразяванията с варианта Омикрон.

Във видеопослание, разпространено във вторник, Борис Джонсън заяви, че правителството не може да изключи допълнителни ограничения след Коледа и обеща да направи каквото е необходимо, за да защити здравето на нацията. Той допълни, че поради неяснотата каква е силата на Омикрон и влиянието на ваксините няма основание да се налагат по-твърди мерки преди Коледа. Джонсън посъветва хората да се събират по Коледа, но да бъдат предпазливи и отново призова всички да получат трета доза ваксина. 

По-рано Шотландия обяви, че в деня след Коледа ще влязат в сила нови по-строги мерки и че се отменя традиционното новогодишното тържество в Единбург. За най-малко 3 седмици от 26 декември всички събития на открито в Шотландия ще бъдат ограничени до 500 души, а на закрито - до 200 души, ако са седящи, или 100, ако са правостоящи. 

Уелс вече обяви, че спортните събития ще бъдат без публика след Коледа. Нощните клубове в Уелс затварят след 27 декември. 

В Северна Ирландия се налага ограничение до 30 души при събирания на различни домакинства. 

За последното денонощие са регистрирани нови 90 629 случая на заразявания и 172 жертви. Има нови 15 363 случая на заразявания с Омикрон, с което общият им брой достигна 60 508. Във вторник близо 900 000 британци са си поставили бустерна доза ваксина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Новогодишното тържество на "Трафалгар скуеър" се отменя заради Омикрон

Планираното новогодишно тържество на лондонския "Трафалгар скуеър" няма да се състои, заради рязкото увеличение на случаите на заразявания с Омикрон в британската столица. Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че събитието, на което трябваше да присъстват..

публикувано на 21.12.21 в 01:37
Европейска агенция по лекарствата (EMA)

EMA все още не е сигурна дали са нужни корекции на Covid ваксините за варианта Омикрон

Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви във вторник, че все още не е ясно дали съществуващите ваксини срещу Covid-19 ще трябва да бъдат модифицирани, за да бъдат ефективни срещу варианта на коронавируса - Омикрон. "Няма отговор дали ще..

публикувано на 21.12.21 в 16:01
Риши Сунак, министър на финансите на Великобритания

Великобритания задели 1 млрд. паунда в подкрепа на най-силно засегнатите бизнеси от Covid вълната с Омикрон

Британският министър на финансите Риши Сунак обяви фонд от 1 милиард паунда за подпомагане на най-сериозно засегнатите бизнеси от увеличаващият се брой на заразявания с Covid-19. Ресторантьорството, хотелиерството и развлекателния бизнес са..

публикувано на 21.12.21 в 17:57

И Португалия въвежда нови ограничителни мерки заради Омикрон

Португалското правителство въведе във вторник нови противоепидемични ограничителни мерки, за да помогне за ограничаване на разпространението на новия вариант Омикрон в страната. От понеделник, 27 декември, новите ограничения включват изискване..

публикувано на 21.12.21 в 20:21
Говорителят на Белия дом Джен Саки

Белият дом очаква увеличаване на "пробивните" случаи на Covid-19 заради Омикрон

Прессекретарят на Белия дом Джен Саки заяви във вторник, че американската администрация очаква да има увеличение на пробивните случаи при заразяване с коронавирус в светлината на варианта Омикрон. Това са случаи на хора, които са ваксинирани, но..

публикувано на 21.12.21 в 22:00
Джо Байдън

Джо Байдън: Голям брой напълно ваксинирани могат да се заразят с варианта Омикрон

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви във вторник, че поради високата предаваемост на варианта на коронавируса - Омикрон има голям шанс много на брой напълно ваксинирани хора да се заразят. Въпреки това Байдън отбеляза, че тези,..

публикувано на 21.12.21 в 22:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изглед по залез от Санторини към о-в Тирасия.

Скали и пясък се срутиха на гръцкия остров Тирасия, няма пострадали

Голямо срутване на земни маси на гръцки остров. Няма пострадaли, само материални щети. Властите вземат спешни мерки за туристическия сезон. По чудо няма жертви и пострадали от голямо срутване на скали и пясък на остров Тирасия, който се..

публикувано на 28.04.24 в 12:00

Ирландия обмисля закон за връщане на мигранти в Обединеното кралство

Ирландският министър-председател Саймън Харис поиска от министъра на правосъдието на страната му да внесе законодателство в кабинета, което да позволи на търсещите убежище да бъдат връщани обратно в Обединеното кралство. Министърът на..

публикувано на 28.04.24 в 11:40

Гърция: Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище

Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище са извършени в гръцкия град Патра. В ареста са 19 души за продажба на наркотици в училища в град Патра. Четирима от задържаните са ученици и девет родители, чиито деца са участвали..

публикувано на 28.04.24 в 11:35
Камелия Нейкова

Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник е Сиела Норма. Това съобщи в интервю пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. Комисията за..

публикувано на 28.04.24 в 10:41
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Сглобка с ГЕРБ - това е поредната манипулация на госпожа Нинова

Сглобката с ГЕРБ е поредната манипулация на госпожа Нинова. Това заяви пред БНР  Ваня Григорова, лидер на "Солидарна България". Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент Ваня Григорова влиза в..

публикувано на 28.04.24 в 10:35
Парламентът свали председателя си Росен Желязков.

Политически кръстопът и обществено недоволство - кои бяха най-важните новини от седмицата

Последната седмица на април премина под знака на обществено недоволство и на политически кръстопът в навечерието на поредната предизборна кампания. Продължиха споровете и скандалите между бившите партньори в управлението.  Малко преди края си..

публикувано на 28.04.24 в 09:49

Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда

Златен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба "Титаник", е бил продаден за 900 хиляди паунда, предаде Би Би Си. Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда. Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. След..

публикувано на 28.04.24 в 08:49