Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасни изменения в горелия жилищен блок в Благоевград

Снимка: Кети Тренчева

Няма опасни конструктивни изменения на жилищния блок в благоевградския квартал „Струмско“, където на 10 декември избухна пожар, а трима загинаха в огнената стихия.

Това е заключението на експертната група, чийто доклад ще бъде готов окончателно в началото на идната седмица. Общината ще кандидатства пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за финансиране на дейностите по възстановяването на сградата .

Обследването на 24-те апартамента, покрива, стълбището и асансьорната клетка на входа в жилищния блок не е констатирало тежки поражения от пожара, въпреки появилите се пукнатини по някои от панелните стени, заяви на среща със собствениците инж. Любомир Треновски от Общината, като уточни, че очакват становището в официален вид:

"На 29-и ще бъде разписано становището, на база на което ще осигурим разрешителен режим на достъп от първи до пети етаж. За шести, седми и осми етаж ще бъде временно забранено съответно по тая вертикала под и над апартамента, където е източникът на огнището, на огъня".

Община Благоевград ще възложи изработване на проект за реконструкция на опожарения блок, в рамките на който ще бъде направено и детайлно заснемане на заварките в железобетонните конструкции, увери заместник-кметът по строителството Христо Дюлгеров. Ще бъде внесено и искане за финансова помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС:

"На базата на този протокол трябва да възложим техническото задание за проектиране. Трябва да намерим екип, който да се съгласи да извърши проектирането на засегнатите етажи и вече на базата на огледа и на снимките на заварките, след този протокол да се види вече чисто конструктивно, да се дадат предписания и проекти вече да се изготвят, да се вкарат в Общината, за да могат да се извършат ремонтните дейности".



 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИПИ: Местните данъци нарастват чувствително

Местните данъци, особено за бизнеса през последните 10 години - нарастват чувствително. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, предаде репортер на БНР. Изследването обхваща четири основни данъка - върху недвижимите имоти, върху придобиването на имущество, данъка върху превозните средства и патентния данък за търговците на..

публикувано на 11.08.24 в 08:33
Протестът в Белград, 10 август 2024 г.

Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия

Десетки хиляди души се събраха вчера в Белград на протест срещу добива на литий в Сърбия въпреки предупрежденията на официални представители, че има предполагаем заговор за сваляне на популисткия президент Александър Вучич и неговото правителство, предаде АП, цитирана от БТА. По-рано Вучич заяви, че е получил сигнал от руските разузнавателни..

публикувано на 11.08.24 в 08:20

Минимални промени в цените на основните храни на борсите у нас

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на..

публикувано на 11.08.24 в 07:48

Зеленски потвърди за офанзивата на руска територия

Украинският президент Володимир Зеленски днес за пръв път коментира навлизането на силите на Украйна в южната руска Курска област, пет дни след като бе съобщено за началото на офанзивата, предаде ДПА. Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви, че главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски го е информирал за..

публикувано на 11.08.24 в 07:44

Кампанията на Тръмп съобщи за иранска хакерска атака

От предизборния щаб на кандидата за президент на САЩ на републиканците Доналд Тръмп обявиха, че някои от вътрешните му комуникации са били хакнати, както и обвиниха за кибернападението Иран. От екипа на Тръмп не представиха преки доказателства за твърденията си, но припомниха враждебността между предишния американски президент и Техеран в..

публикувано на 11.08.24 в 07:40

Редица държави осъдиха израелския удар с множество жертви в Газа

Редица държави осъдиха израелския въздушен удар в училище в град Газа, при който, според палестински източници, са загинали близо 100 души. Арабските държави, Турция, Франция, Великобритания и Европейският съюз осъдиха остро израелската атака, докато Съединените щати изразиха сериозна загриженост. Европейският първи дипломат Жозеп Борел изрази..

публикувано на 11.08.24 в 07:35
Горица Грънчарова–Кожарева

Продължават разговорите за сформиране на нов служебен кабинет

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип, който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Вчера Горица Грънчарова се срещна с вътрешния министър Калин Стоянов. Според него бъдещият премиер е подложен..

публикувано на 11.08.24 в 07:25