Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епископ Висарион: Рождението на Христа е наша дълбока сърдечна нужда

В Смолян на Рождество Христово и след празника богослуженията възглавява епископ Висарион, като архиерейски наместник на Смолянската духовна околия. Това става с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. 

С епископ Висарион съслужат секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, свещеници от смолянски енории, икодякони и певци.

Архиерейската Света литургия започна в катедралния храм "Свети Висарион Смолянски". Църквата прославя рождението на слънцето, на правдата, светлината на познанието, което продължава да озарява света - Господ Исус Христос. 

"Братя и сестри, нека с усърдие и любов празнуваме този велик и радостен за нас ден. Да се поклоним благоговейно пред Родилият се Младенец. В Неговите ясли лежи нашето бъдеще и спасение от греха на целия човешки род. За нас Рождението на Христа е наша дълбока сърдечна нужда, защото Бог ни обича и иска от нас да си простим един друг греховете, за да наследим Царството Небесно чисти, кротки и смирени по сърце", каза в празничното си слово епископ Висарион. 

В неделя Архиерейската Света литургия ще бъде в Епархийския манастир "Свети Панталеймон" над Смолян и с нея се празнува Събор на Пресвета Богородица. Църквата е отредила този ден след Рождество Христово за възхвала на Божията майка като избран съсъд на Божията Промисъл, която и след раждането, пак се оказа дева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловешкото село Дренов е на режим, пускат водата само по два часа на ден

В ловешкото село Дренов е въведен режим на водата, а местни жители се оплакаха, че проблемът с безводието е от години, и то не само през летните месеци. Въведеният режим е от вчера, вода от чешмите тече само по два-три часа сутрин.  Кметът Светлана Недялкова поясни, че проблемът е от години и е писала писма до ВиК – Ловеч, дори до..

публикувано на 16.07.24 в 19:17

Буря със силен дъжд в Плевен

В Плевенско продължава бурята със силен дъжд. Все още обаче тя не е достигнала до местата с пожари в областта.  Няма бедстващи хора към момента.  Бурята връхлетя града след 18.00 часа. Няма данни за паднала градушка. За ситуацията следи и областният управител Николай Абрашев.  За пожари информира и директорът на Противопожарна безопасност и..

публикувано на 16.07.24 в 19:02

Пожарът в с. Ореш е овладян, изгорели са 2 къщи, засегнати са още 7-8

Цялото свищовско село Ореш се включи в гасенето на пожара, който от покрайнините на населеното място влезе вътре. Изгорели са две къщи, засегнати са още 7-8. Пожарът в селото вече е овладян. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Пламъците са обхванали близка гора и усилията на противопожарните екипи от цялата област..

публикувано на 16.07.24 в 19:01
Разрушеният дом на семейство Хамад след израелски въздушен удар в бежанския лагер Ал Нусайрат в централната част на Ивицата Газа, 16 юли 2024 г.

Израелски войски се сражаваха с бойци на "Хамас" в няколко района на Газа

Израелски войски се сражаваха с бойци на "Хамас" в няколко района на Газа. От палестинско министерство на здравеопазването съобщиха за най-малко 50 убити при бомбардировки в южните и централните райони на анклава. Здравните власти съобщиха за петима убити палестинци при въздушен удар срещу къща в граничния южен град Рафах. В близкия Хан Юнис животът..

публикувано на 16.07.24 в 18:58

Депутатите разпределиха председателските места в постоянните комисии

Парламентарно представените формации си разпределиха председателските места в постоянните комисии, научи БНР от свои източници.  Най-много – седем, получава ГЕРБ –СДС. Техни представители ще ръководят комисиите по правни и конституционни въпроси, енергетика, отбрана, по външна политика, по вътрешна сигурност и обществен ред, социалната и..

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Тридесет постройки изгоряха при големия пожар край с. Отец Паисиево, община Калояново

Тридесет постройки изгоряха при голям пожар край село Отец Паисиево в община Калояново , сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  "Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото", обясни..

публикувано на 16.07.24 в 18:32

Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки

Пожар в сухи треви и храсти край свищовското село Ореш се прехвърли в населеното място, засегнати са къщи и селскостопански постройки. Все още няма информация за пострадали хора.  Три са сериозните пожари в Свищовско този следобед. Пожарникари от цялата област гасят огнища в селата Горна Студена, Царевец и Ореш. Огънят в Ореш вече е вътре в..

публикувано на 16.07.24 в 18:00