Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект представя пъстрото етническо многообразие на Пловдив

Кафе на толерантността в Пловдив
Снимка: БНР

Етническото многообразие на Пловдив, което живее в хилядолетната му история, в спомените на възрастните и в любопитството на техните наследници за пореден път ще бъде акцент на Фондацията „Пловдив 2019“ и Народната  библиотека „Иван Вазов“ през следващата година. Съвместно със Сдружението „Писалка и перо“ те ще реализират проект, в който ще се включат представители на всички общности в града - еврейска, арменска, ромска, турска, руска и дори италианската. 

Целта е да се провокира интерес към традициите и обичаите на всяка от тези общности, а в представянето им да бъдат ангажирани както децата и младите хора, така и техните родители.

„Много отдавна замисляхме да направим един проект, който да покаже това, с което Пловдив е най-известен – че различните етноси са живели по един изключително добър начин помежду си, уважавайки традициите, празниците, чествайки ги заедно и представяйки Пловдив като полиетнически град“, пояснява директорът на библиотеката Димитър Минев.

Всяка от общностите ще има събитие, на които ще представи най-известните си празници, както и елементи на литературата, традициите и кулинарното изкуство.

Повече за проекти чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 6 години затвор грозят шофьора, катастрофирал на бул. "Тодор Александров" в София в четвъртък

От 1 до 6 години затвор може да получи шофьорът, който вчера под въздействието на наркотици катастрофира на столичния булевард "Тодор Александров", като при инцидента пострадаха 5-ма души, сред които и двете му деца.   Положителна е наркопробата на шофьора, причинил катастрофата с петима пострадали в София От Софийската районна прокуратура..

публикувано на 02.08.24 в 19:01
Калин Стоянов в с. Петрово.

Калин Стоянов: Когато овладеем ситуацията, всички, които гасят в момента, ще бъдат отличени

След като тази сутрин лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов поиска оставката на министъра на вътрешните работи заради това, че е наградил посланика на САЩ, а не огнеборците, Калин Стоянов коментира, че всички, които гасят в момента, ще бъдат отличени: "От прохладните студия, от Пленарната зала е много лесно да критикуваш и да даваш..

публикувано на 02.08.24 в 18:57

Премиерът се надява ремонтът на Дунав мост да приключи по-рано

Служебният министър-председател Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова посетиха строителите на обекта Дунав мост и бяха обнадеждени, че ремонтните дейности може да приключат по-рано от предвидения 2-годишен срок.  Проблемът с увеличения трафик от лични и товарни автомобили може бъде преодолян с прилагането на..

публикувано на 02.08.24 в 18:52
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Кабинетът иска НС да приеме проект за придобиване на зенитно-ракетен комплекс IRIS-T от Германия

Служебното правителство внесе искане в парламента да приеме проект за инвестиционен разход за придобиване на зенитно-ракетен комплекс IRIS-T SLM от Германия. Стойността на комплекса се оценява на 182 114 000 евро - или 356 000 000 лева без ДДС. Пред представители на германското министерство на отбраната, посетили София в края на юли, страната ни е..

публикувано на 02.08.24 в 18:41

Отново започна да гори пожар в Малешевската планина над село Микрево

С покачването на температурите и усилването на вятъра днес следобед отново започна да гори Малешевската планина над село Микрево, община Струмяни. Продължаваме да правим просеки с цел превенция, каза Георги Динев, областен управител на област Благоевград: "Теренът там позволява да се включва и тежка верижна машина. Има два верижни..

публикувано на 02.08.24 в 17:58

Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар

Два дни след като бе убит в Техеран, политическият лидер на палестинската терористична организация "Хамас" Исмаил Хания беше погребан в Катар.  На церемонията в джамия северно от столицата Доха присъства и Халед Мешал, сочен за вероятен наследник на ликвидирания Хания. Американският президент Джо Байдън заяви, че убийството не е помогнало за..

публикувано на 02.08.24 в 17:50

Руските войски продължават напредването си в Донбас

По последна неофициална информация руските войски продължават напредването си в Донбас и вече са на по-малко от 17 километра от ключовия град Покровск. Въпреки сведенията, че Киев е получил от западните си партньори първите изтребители Ф-16, през последните дни руската авиация е засилила съществено бомбардировките в това направление, съобщава..

публикувано на 02.08.24 в 17:41