Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция очакват до 100 000 заразени на ден заради Омикрон

Снимка: Георги Цветков, БНР

До 100 000 новозаразени на дневна база прогнозират лекарите в Гърция. Все още няма силен натиск върху здравната система, но много медицински лица са заразени с вируса.

Опозицията настоява за безплатни тестове за всички.

За сега няма случая на пациент с Омикрон, който да е критично състояние в болница, съобщи председателят на лекарския съюз в Атина Матина Пагони.

Поради силната активност на заразяване с новия вариант много от лекарите и медицинските сестри са под карантина и болниците са на прага на възможностите да поемат пациентите.

Само в болницата "Евангелисмос" в Атина 92-ма лекари са заразени, съобщават колегите им.

Под натиск на опозицията и острите коментари в медиите се очаква днес да се въведе максимална цена за ПСР тестовете, които в частните лаборатории достигнаха 80 евро.

Социалистите настояват за цена 40 евро и безплатни тестове за всички по един път на седмица.

Министърът на образованието Карамеос заяви категорично, че учениците ще се върнат присъствено в клас, но е възможно вместо по два пъти да се тестват по три пъти на седмица.

От министерството на здравеопазването информират, че в пет области в Гърция с Омикрон са 70% от новите случаи.

До 40 дни ще отмине пикът на вълната на коронавируса, според оптимистичните прогнози на лекарите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Районната прокуратура - Перник Христофор Рачев дава подробности по случая.

Разследването по случая с опасните отпадъци в Перник е започнало още през април

Разследването по случая с опасните отпадъци в Перник е започнало още на 22 април. По непотвърдена официално информация е имало подадени сигнали за проблемния склад, в който са били съхранявани отровите.  Опасни вещества откриха в склад в Перник Случаят придоби гласност седмици по-късно, след като беше намерено голямото количество живак,..

публикувано на 30.05.24 в 14:22

Пазарджик ще отбележи Деня на Ботев с мащабна инициатива "Пътят на българите"

Широко гражданско обединение, духовници и Община Пазарджик организират за първи път мащабно отбелязване на 2-ри юни - Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Инициативата е под надслов "Пътят на българите", като идеята е градът да се обедини около националната памет и идентичност и със своята масовост да..

публикувано на 30.05.24 в 14:16

Министерството на транспорта предвижда ограничение на броя на явявания на шофьорски изпити

От Министерството на транспорта предвиждат ограничаване на броя на изпитите на кандидат-шофьорите. Те ще могат да се явяват максимум четири пъти за шест месеца, а ако и четвъртият път е неуспешен, обучението трябва да започне отначало. Това обяви служебният министър Георги Гвоздейков по време на дискусия за пътната безопасност.  Подготвят..

публикувано на 30.05.24 в 14:06

След насилието: Арестуваха директорката на детска градина "Фантазия" във Велинград

Директорът на детска градина "Фантазия" е задържана, научи БНР от разследващи от Велинград.  Мая Якимова е в ареста на РПУ - Велинград.  Прокуратурата проверява за насилие в детска градина във Велинград По-рано днес прокуратурата и полицията в Пазарджик се самосезираха след разпространените в социалните мрежи кадри с насилие в иновативната..

публикувано на 30.05.24 в 14:06

В манастира "Св. св. Петър и Павел" отбелязаха 150 години от основаването на първото ни духовно училище

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира "Св. св. Петър и Павел" до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската. 150 години от откриването на първата семинария у нас Преди век и половина митрополит Иларион..

публикувано на 30.05.24 в 13:55

Двама чужденци са загинали в Слънчев бряг

Двама чужденци туристи, по неофициална информация семейство, са паднали от 7-ия етаж на хотел в Слънчев бряг. Те са загинали на място. Те са паднали от 7-ия етаж на хотел. От бургаската полиция уточняват, че двамата загинали са постоянно живеещи в Несебър нидерландци, като жената е на 44, а мъжа на 50 години. Предстои да бъде установено дали има..

публикувано на 30.05.24 в 13:52

Общината в Ловеч прие управлението на "Литекс" и градския стадион

Футболният Литекс вече е общинска собственост. С 28 гласа "за" и нито един против общинският съвет в Ловеч прие на днешното си заседание безвъзмездните дарения от дружествата "Литекс Комерс" и "Ловеч спорт 96" на градския стадион, тренировъчната база и още един имот в центъра на града.  В следващите три месеца общинарите трябва да изготвят..

публикувано на 30.05.24 в 13:31