Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Иван Костов: Българската криза е разтваряща се спирала

"Ние сме общество на страха; няма криза на цените"

Иван Костов
Снимка: Ани Петрова

"България преживява втора продължителна политическа криза с дълбоки основи и надеждата, че ще бъде разрешена само от този нов кабинет, е подложена на съмнение... В теорията на частните диференциални уравнения кризата се описва с една разтваряща се спирала, тоест, нанасят се поражения, които непрекъснато се увеличават, това става все по-неовладяемо. Това е българската криза". 

Това каза пред БНР Иван Костов, премиер от 1997 година до 2001 година.  

По думите му, когато девалвацията на думите се прави от овластените институции, вместо да се овладее риск, се прави опит да се овладее криза и се правят трагични грешки. 

"Това е причината да се наложи мораториума върху цената на електроенергията. Разликата между управление на рискове и овладяване на кризите е фундаментална. Рискът е вероятностна опасност, която може да бъде предотвратена и управляема. Кризата е случила се опасност. Кризата, за разлика от рисковете, е неуправляем процес, тя се овладява - възстановява се управляемостта чрез сложни процеси на идентификация на пораженията и тяхното неутрализиране, чрез идентификация на рисковете. Кризата се овладява чрез закриване и преструктуриране на цели части на системата, чрез стратегическо прегрупиране, отказ от цели, преориентация. От тази гледна точка у нас можем да говорим за криза в политическата и в институционалната система на държавата". 

Според него здравеопазването е друга система в криза, защото не може да спре свръхсмъртността

"Най-страшното е, че броят на населението намалява с по-високи темпове, отколкото в една обикновена ситуация. Спадът на населението е един неудържим процес. Всички институции не изпълняват задължението си към българското здравеопазване". 

В предаването "12+3" Костов допълни: 

"Регулаторните органи стоят над изпълнителната власт и над законодателната власт по отношение на функциите, които изпълняват, и дълга, който имат към обществото. Законодателната власт влезе брутално в правомощията на тези институции. Пораженията могат да се окажат много тежки". 

За бившия премиер ние вече сме общество на страха, "но целият свят се люшка между крайните си страхове и това ги прави особено чувствително към рисковете". 

"Когато политиците са толкова уплашени, че не могат да погледнат ценовия риск в очите, те го наричат криза, за да оправдаят собственото си безсилие. Така работи системата на преувеличение на опасностите". 

Начин за справяне с криза е като концентрираш власт, но това не е най-добрият начин, особено ако тази концентрация се обърне с обратен знак, допълни още Костов. 

"Другият начин е децентрализация на властта, когато всеки поеме собствената си отговорност. Така демократичните системи се справят с кризи... В България се поема по първия стереотип".  

Той е категоричен, че в момента няма криза на цените

"Криза има, когато пазарът се опустоши, когато няма стоки, когато цените до такава степен изкривяват търсенето и предлагането, че се появяват огромни стокови дефицити, когато рухва пазарът. Това е ценова криза и сме го преживели през 1990 и 1996-1997 година. Сега имаме динамика на цените". 

По темата за Република Северна Македония мнението му е, че позицията на България не е наш проблем: 

"Европа не може да защити ценностите, които прокламира, например - мултикултурализма". 

Интервюто с Иван Костов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Руски ракетен удар срещу търговски център в Кременчук

Руски ракетен удар е бил извършен срещу търговски център в централния украински град Кременчук. Новината съобщи в "Телеграм" украинският президент Володимир Зеленски. По думите му по време на атаката в сградата е имало над хиляда души. Зеленски не даде подробности за жертвите, но намекна, че вероятно броят им е голям. Кметът на Кременчук Виталий..

публикувано на 27.06.22 в 18:38

Депутатите отхвърлиха повишаването на акциза върху цигарите

Хлябът няма да бъде облаган с ДДС като антиинфлационна мярка. Това реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Промените са част от актуализацията на държавния бюджет. Тъй като не постигнаха съгласие, депутатите отхвърлиха предложението за повишаване на акцизите върху цигарите от средата на годината, което означава, че те не би трябвало да..

публикувано на 27.06.22 в 18:28

Юлиян Войнов: В бюджетната комисия се вижда, че политиците вече са на предизборна вълна

"Политиците вече преминаха на предизборна вълна. Започнаха да настояват за по-големи разходи, инвестиции и по-големи помощи за населението, което е в рязък контраст с всичко, което се говореше в предишните дни и седмици, че едва ли не България фалира ". Това каза пред БНР финансистът Юлиян Войнов, преподавател в Стопанската академия в Свищов...

публикувано на 27.06.22 в 18:23

Русия изпадна в състояние на технически фалит по държавния си дълг

Русия изпадна в състояние на технически фалит по държавния си дълг за първи път от 1918 г., предаде агенция “Блумбърг”. Причината е невъзможността на страната да изплати в чуждестранна валута лихви по дълга в размер на около 100 милиона долара. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече твърденията за фалит “абсолютно неправомерни”,..

публикувано на 27.06.22 в 18:14
Андрей Гюров

ПП ще се срещне с президента в края на седмицата

"Продължаваме промяната" също ще изпратят свои представители при президента Радев, след като той се върне от Мадрид, където в четвъртък и петък ще участва в срещата на върха на НАТО. Това обяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров: "Продължаваме промяната" ще проведе своя национален съвет, а също..

публикувано на 27.06.22 в 17:53
Депутатът от БСП Румен Гечев

Румен Гечев за консултациите при президента: Какво толкова спешно има в държавата?

От "Продължаваме промяната" заявиха намерение да се срещнат по-късно тази седмица с президента, който днес ги беше поканил на консултации около възможностие за онво правитевдсто. Преди да разговарят с държавния глава, от ПП възнамеряват да проведат свои обсъждания и разговори с досегашните си коалиционни партньори. Като друг мотив те изтъкнаха и..

публикувано на 27.06.22 в 17:13
Доц. Петър Чолаков

Петър Чолаков: Не прави добро впечатление финтът, който ПП и БСП прилагат на президента

" Не прави добро впечатление този финт , който "Продължаваме промяната" и БСП са опитали да приложат на президента Румен Радев. При положение, че президентът е насрочил среща - трябва най-малко да се прояви уважение към институцията . Вижда се, че страната е на ръба на голяма политическа криза . При това положение веднага трябва да се изяснят..

публикувано на 27.06.22 в 16:56