Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В близките 2 седмици се очаква пикът на Омикрон вълната, намаляват времето под карантина

| обновено на 06.01.22 в 19:02
Снимка: www.pixabay.com
В близките две седмици се очаква пикът на вълната, която ще предизвика вариантът Омикрон. Това прогнозира заместник-здравният министър Георги Йорданов. Предвижда се и затягане на мерките, но то ще е на регионален принцип според заболеваемостта:  
"Вървим към пик на инфекцията от много високо ниво. В момента искам да ви кажа, че заетостта на леглата в София вече надминава 60%. Критериите ще бъдат най-различни за различните случаи. За различните региони ще бъдат различни мерките, тоест ще ги оценяваме във всеки регион".
В столичните болници, а поетапно и в страната ще се увеличи броят на педиатричните легла, поясни Йорданов: 
"Ще се подготвим да имаме достатъчен брой педиатрични легла в трите категории - конвенционални, интензивни и реанимационни".
На регионално ниво ще се решава и присъствено или онлайн ще бъде обучението на учениците: 
"Ние даваме право на регионалните здравни власти, без да има точни критерии, защото отчитаме, че трябва да анализираме клиничното състояние на всеки, който е заразен с вируса и как протича при него, да прилагат ограничителните мерки, за които говорите. Включително една от тях е онлайн-обучение, ако правилно съм ви разбрал".
Карантината за хората с положителни проби за Covid-19 ще бъде намалена от 14 на 10 дни, а при контактните - от 10 на 7 дни, обяви заместник -министър Йорданов след първото заседание на Националния пандемичен комитет. Предложението е новата мярка да влезе в сила още идната седмица:

"Тя протича сравнително по-леко, отколкото Делта варианта. Това позволява някои от противоепидемичните мерки да ги смекчим. Нещо много важно, което сме го предложили, и се надявам, че в близката седмица още в началото ще стане факт - намаляване на карантината", каза Йорданов.

От утре влизат в сила допълнителни мерки за граничен контрол не само за българи, идващи от чужбина, но и за чужденци.

Ако идват от страна в "червена зона", освен "зелен сертификат" ,те трябва да представят и отрицателен резултат от PCR или антигенен тест. В противен случай ще спазват 10-дневна карантина:

"Имаме казус с тази категория български граждани, които караха празниците в други страни и сега поради ограниченията срещат затруднения при прибирането си. Буквално вчера имахме един казус с голяма група английски туристи, 1200 човека, които кацат утре, и отиват да си карат ски-ваканцията в Банско. От утре нашата заповед е, че те освен "зелен сертификат", те трябва да имат и PCR тест", каза още Георги Йорданов.

Другата цел, която си поставя Комитетът, е повишаване на процента ваксинирани. Към този момент той е близо 36%:

"Това, което ние искаме да постигнем, е поне 60%. Ние си поставяме задача до края на месеца да ваксинираме 500 000 души нови".

Ваксинацията ще остане доброволна. Няма да има задължително ваксиниране на определени групи, каквото предложение се появи по-рано.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54