Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обновиха Къщата-музей на бореца Дан Колов в родното му село Сенник

Посетителите ще могат да видят и документални филми с архивни кадри

Къщата-музей на бореца Дан Колов в родното му село Сенник, Севлиевско
Снимка: Община Севлиево

Къщата-музей на бореца Дан Колов в родното му село Сенник, Севлиевско, беше частично обновена и една от стаите - превърната в приемна. Оттам ще започва обиколката на посетителите, като най-напред ще могат да се запознаят с живота и постиженията на легендарния спортист от документални филми, съдържащи архивни кадри.

Снимка: Фейсбук „Реставрация на къщата - музей „Дан Колов“

Животът, победите, щедростта и добротата на Дан Колов разкрива разказът за личността в дома -музей в Сенник. Той се помещава в къщата, изградена от него в родното му село. Един от най-успешните български спортисти за всички времена заминава за Америка с надеждата за по-добро бъдеще и успява да спечели световна слава като борец. „Българският лъв“, както са го наричали, е кумир за родения в Севлиево световен и европейски шампион по самбо Тихомир Благовестов. По негова инициатива и с подкрепата на съмишленици и дарители, беше реставрирана частично къщата-музей, като една от стаите е превърната в приемна за посетителите и малък кино салон. Усилията им за запазване на паметта за легендарния българин продължават.

Информацията можете да чуете и в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ахмед Муса

Делото срещу Ахмед Муса се връща в начална фаза

След шест години съдебен процес, завършил с осъдителни присъди на първа и втора инстанция за насаждане на верска омраза и пропагандиране на идеите на "Ислямска държава“, делото срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници се връща в начална фаза. Решението е на Върховния касационен съд, който видя съществени процесуални пропуски още в досъдебната фаза..

публикувано на 25.05.22 в 15:56
Библиотека към Читалище

Община Велико Търново с инициатива за насърчаване на интереса към книгите

Община Велико Търново отличи днес най-големите частни дарители на книги за читалищните библиотеки в инициативата "Ела в читалищната библиотека“ за насърчаване интереса към книгите, четенето и увеличаване на книжното богатство. Читалищата като средище на духовността и културата не са отживелица. Доказателството е най-младото читалище..

публикувано на 25.05.22 в 15:49
Част от корицата на книгата “Великото зануляване - Светът на 2030 г.”

“Великото зануляване - Светът на 2030 г.” - книга, разобличаваща масовите истерии

Книгата “Великото зануляване - Светът на 2030 г.” разобличава масовите истерии. "Читателите на тази книга ще разберат неща, които могат да ги стреснат, но и неща, които могат да им помогнат да опознаят реалността, в която се намират , което също е важно". Това обясни в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" преводачът Мартин..

публикувано на 25.05.22 в 15:05
Проф. Лиляна Симеонова

Проф. Лиляна Симеонова: Няма никакви документални свидетелства къде е погребан Свети Методий

"Няма никакви документални свидетелства за мястото, на което е погребан Свети Методий ". Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" проф. Лиляна Симеонова , специалист по средновековна история и византолог: "В София бяха донесени три реликви – частица от Честния кръст, мощи на Свети Кирил и мощи на Свети Методий...

публикувано на 25.05.22 в 14:35

Що е то Google-референтно училище в България?

Какво е да си Google-училище в България? У нас има общо 16 референтни училища на "Гугъл", които са единствени в Централна и Източна Европа. Това е нов модел на образователен процес, който съчетава технологиите, свободното общуване, индивидуалността и физическата среда в едно , обясни пред БНР Вихра Ерамян, директор на езиковата гимназия..

публикувано на 25.05.22 в 12:29
Община Велико Търново

В област Велико Търново няма държавни почивни бази за разселваните бежанци

Частни хотели, общински бази и студентски общежития в област Велико Търново са в невъзможност да продължат да приемат украински граждани по новата държавна хуманитарна програма за настаняване на разселените бежанци от 1 юни .  Близо 600 са украинските граждани, избягали от войната и намерили подслон в област Велико Търново. Най-много от тях..

публикувано на 25.05.22 в 10:19

Остава неясно накъде ще се отправят последните настанени в Слънчев бряг бежанци

В един от големите хотели в Слънчев бряг последните 150 украински граждани днес трябва да освободят стаите си . Преди 2 дни собственикът на хотела Венелин Ташев прехвърли 600 от настанените в неговата база  бежанци   в друг хотел. Това се случи изцяло по негова инициатива, а къде ще отиде днес последната група украинци, състояща се предимно..

публикувано на 25.05.22 в 10:14