Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН и НАТО призоваха за спазване на човешките права в Казахстан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От ООН и НАТО призоваха за спазване на правата на човека в Казахстан след изявлението на президента Касъм-Жомарт Токаев, че най-големият град в страната - Алмати, е атакуван от 20 000 бандити, с които няма да се водят преговори, а ще бъдат напълно унищожени. 

„От чужбина се чуват призиви да се проведат преговори за мирно решение на проблема. Каква глупост! Как може да се преговаря с престъпници, с убийци. Имаме си работа с въоръжени и подготвени бандити - както местни, така и чуждестранни. Ето защо е нужно да бъдат унищожени и това ще бъде направено в близко време“, заяви Токаев.

Токаев благодари специално на руския президент Владимир Путин, че е изпратил руски военнослужещи в страната. 

От Министерството на вътрешните работи в Казахстан съобщиха, че са убити 26 въоръжени престъпници, арестувани са над 3 000 души. При сблъсъците от началото на седмицата са загинали и 18 полицаи. Според държавната телевизия в Казахстан ситуацията постепенно се нормализира.

Съединените щати, както и редица европейски държави призоваха всички страни да се въздържат от насилие. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жители на сградата я напуснаха след инцидента.

Двама загинали след срутване на балкон в Неапол

В неаполския квартал "Скампиа" се срути външен балкон на една от емблематичните в него жилищни сгради. Загинали са двама души, ранените са 13, от които 7 деца. След много силен тътен комуникационният балкон на ниво трети етаж на жилищната кооперация наречена "Синята платноходка" заради нейната форма и цвят, се срутва върху комуникационните..

публикувано на 23.07.24 в 11:44

5 медала за българските ученици от най-престижното състезание по математика в света за 2024 година

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 година. На 65-ата Международна олимпиада по  математика  българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала и почетна грамота, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, цитирани..

публикувано на 23.07.24 в 11:08

Премиерът: Процедурата за временно управляващ посолството ни в Украйна е спазена

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Главчев е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена. "Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Това е формата, която съм преценил, че..

публикувано на 23.07.24 в 11:00
Христофор Караджов

Христофор Караджов за вота в САЩ: Спринт за Камала Харис, беше най-логичният кандидат

"Това е абсолютно осъзнато решение на Байдън, което не му се удаде лесно. До събота буквално е казвал – не, ще стоя", обясни в интервю за БНР  проф. Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет. Завръщането на Тръмп на власт би било колосален провал за демократите и той е послушал съветниците си, допълни той...

публикувано на 23.07.24 в 10:59
Атанас Зафиров

Зафиров: Намаляват шансовете за успех на третия мандат

Според изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров все повече намаляват шансовете за успех на третия мандат за съставяне на правителство, но въпреки това трябва да се положат усилия за диалог за намиране на общи решения: "Нека да изчакаме президента да реши на кого го връчва. Като гледам заявките на всички партии, всички декларират,..

публикувано на 23.07.24 в 10:55

Симеон Кичуков: Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата

Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата . Това заяви пред БНР спортният журналист Симеон Кичуков.  " Очаквания има. Силно се надявам поне да може да се повтори представянето ни от игрите в Токио с много силната художествена гимнастика, с доброто представяне на бокса. Традиционно има големи очаквания към борбата, която..

публикувано на 23.07.24 в 10:52
Илияна Йотова

Йотова за казуса с дипломатическия ни представител в Киев: Грубо нарушение на духа на Конституцията

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда третият мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание да бъде успешен. Сигурно съм последният оптимист, че ще има правителство с третия мандат, каза тя: "Надявам се така, както Конституцията е предвидила – дълъг период от време по решение на партията или..

публикувано на 23.07.24 в 10:37