Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 милион подписа за отнемане рицарското звание на Тони Блеър

Тони Блеър
Снимка: Архив

Петицията за отнемане на рицарското звание на бившия британски премиер Тони Блеър вече е подписана от 1 милион души в рамките на шест дни.

Тони Блеър получи от британската кралица най-висшия и най-стар рицарски орден - Орден на жартиерата. Това обаче предизвика гневни реакции и се стигна до подписката за отнемане на званието.

Снощи депутатът от Лейбъристката партия Ричард Бърджън написа в Туитър: "Всичко това показва какво е грешно в нашата система, когато след като бе един от водещите архитекти на войната в Ирак, Тони Блеър е награден с висш орден, а Джулиън Асандж, който извади на показ военните престъпления в Ирак, е застрашен от екстрадиране в Съединените щати и доживотен затвор".

Сегашният лидер на лейбъристите Киър Стармър обаче защити делата на неговия предшественик, посочвайки ролята на Блеър за въвеждане на минимална заплата, създаването на центрове за оказване на помощ на семейства с деца и усилията за постигане на мир в Северна Ирландия.

Петицията, публикувана от актьора и водещ Ангъс Скот на сайта change.org, обвинява Тони Блеър, че е "причинил непоправими щети както на конституцията на Обединеното кралство, така и на самото общество" като премиер от 1997 до 2007 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бившите министър-председатели на Великобритания Тони Блеър (вляво) и Джон Мейджър с критики срещу сегашния премиер Борис Джонсън

Тони Блеър и Джон Мейджър с обща статия срещу Борис Джонсън

Бившите британски премиери Тони Блеър и Джон Мейджър призоваха парламента да отхвърли „срамния опит“, както се изразиха, на Борис Джонсън да промени части от Споразумението за Брекзит. Джонсън твърди, че ЕС заплашва да наложи митническа граница в..

публикувано на 13.09.20 в 11:58
Бившият британски премиер Тони Блеър на южната поляна на Белия дом наблюдава церемонията по подписване на споразумението, което нормализира отношенията между Обединените арабски емирства и Бахрейн с Израел, Вашингтон, 15 септември 2020 г.

Тони Блеър нарушил ограниченията, наложени заради Covid-19

Бившият британски премиер Тони Блеър е нарушил ограниченията, наложени заради Covid-19 в Обединеното кралство, като не е спазил изискването да се самоизолира за 14 дни след двудневно пътуване до САЩ миналия месец, разкрива в. "Сънди телеграф", цитиран..

публикувано на 18.10.20 в 11:32
Бившият британски премиер Тони Блеър

Блеър: Реакцията на грешките в Афганистан бе нови грешки

Бившият британски премиер Тони Блеър нарече американското изтегляне от Афганистан „трагично и ненужно“, а решението на президента Джо Байдън - „малоумно“. От британското министерство на отбраната съобщиха за 7 жертви сред тълпите край летището в..

публикувано на 22.08.21 в 13:09
Тони Блеър

Блеър критикува западното изтегляне от Афганистан

Бившият британски премиер Тони Блеър, който започна войната в Афганистан срещу талибаните през 2001 година „рамо до рамо“със Съединените щати, защити тогавашната интервенция, но отново критикува сегашната стратегия на съюзниците, която доведе до „опасно и..

публикувано на 06.09.21 в 18:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Българско Сливово ще се проведе фестивала "От Лазарица до Гергьовден"

В село Българско Сливово от 10 часа ще се проведе шестият фолклорен фестивал „От Лазарица до Гергьовден“. На сцената на местното читалище ще се изявят певци и танцьори на различна възраст и от различни населени места. Събитието се провежда..

публикувано на 28.04.24 в 05:38

Екипите на читалищата в Радомир организират тържествата за Цветница

Тържествата за Цветница в Радомир се организират от читалищата в общината. На Лазаровден лазарките пресъздават традиционните обичаи, разказва кметът Кирил Стоев. На 1 май е организиран голям празник в село Извор, който се празнува от 2010-та година...

публикувано на 28.04.24 в 05:25

СЗО: Широкото използване на антибиотици при Ковид пандемията е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните..

публикувано на 28.04.24 в 05:23

В Израел празнуват Палмова неделя

Палмовата неделя се отбелязва седмица преди Великден. Празнува се влизането на Исус в Йерусалим. Процесия всяка година тръгва от Бейт Ания, близо до днешната Елазария. Според Новия завет, Исус там е бил отседнал и възкресил Лазар. Рано в неделя..

публикувано на 28.04.24 в 04:42
Володимир Зеленски

Зеленски обвини Русия, че е атакувала енергийни съоръжения, осигуряващи доставки за ЕС

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения през изминалото денонощие, но няма пострадали хора и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати. Във вечерното си обръщение..

публикувано на 28.04.24 в 04:28

Необходима е по-ранна диагностика на хепатит В и С

Необходимо е спешно увеличаване на тестването за хепатит В и С, за да бъдат идентифицирани заразените хора, преди да се стигне до усложнения като цироза и рак на черния дроб. Това отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията и..

публикувано на 28.04.24 в 03:54

Оригинален флашмоб срещу зависимостта от хазарта беше проведен в град Бреша

В италианския град Бреша, консорциум съдействащ срещу зависимостта от хазарта, проведе оригинален флашмоб в центъра на града. Като пример за преодоляване на зависимостта от хазарта от организацията "Акробатите" разпиляха в центъра на Бреша планина от..

публикувано на 28.04.24 в 03:46