Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Фейгин тренирала с Елизавета Туктамишева, София Самодурова и Александър Самарин за европейското в Талин

Александра Фейгин и Лари Луполоувър ще представят България на европейското първенство по фигурно пързаляне в Талин (Естония) от 12 до 16 януари. За Фейгин, която дълго време се възстановява от операция на коляното, това ще бъде последен старт преди Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари.

„Вече съм във форма. Чувствам се добре. Коляното ми също е добре. Възстанових се доста бързо. Вече изпълнявам всички елементи отпреди контузията. Проблемът е, че нямах много стартове. А това е важно, за да го няма натоварването на психиката“, сподели Александра Фейгин специално за БНР.

Мария Левушкина, Лари Луполоувър, Алексендра Фейгин, Кристина Григорова

В края на 2021 година Александра замина на лагер в Русия, който беше е част от подготовката й за европейското първенство и за олимпийските игри в Пекин.

„Лагерът мина супер. Много сме доволни от него. Първо бях при Алексей Мишин в Санкт Петербург. След това се преместих в Москва при моя хореограф Никита Михайлович. С него всеки ден отработвахме програмите. Беше доста приятно. Видях конкуренцията. Тренирах с най-добрите, а това дърпа много. Там беше почти целия руски национален отбор – Елизавета Туктамишева, София Самодурова, Александър Самарин. Беше много приятно да ги видя на живо“

Възпитаничката на Ина и Андрей Лутай е с нови програми и с нови костюми този сезон.

„Кратката ми програма е по Чарли Чаплин. Въплъщавам се в сляпата продавачка на цветя. В началото на програмата съм сляпа, но после проглеждам и виждам колко е прекрасен света. Тази програма е по-сложна, защото правя почти два образа. Във волната играя жар птица. Там няма смяна на настроенията. Имам доста акценти, трябва да съм рязка и точна. Двете програми са супер различни. Не мога да кажа коя повече ми харесва. Имам нови костюми. Това са ми най-хубавите  до сега. Когато ги обличам ми дават още по-голяма увереност.


Българският отбор ще пътува за Талин на 11 януари.

„Отивам на европейското за да покажа моята работа. До покажа това, което тренирам сега. Нямам очаквания за това къде ще се класирам. Отивам да си свърша работата“

Предстоящото участие на Александра на олимпийските игри предизвикват у нея голямо вълнение.

„Седмица след европейското отивам на подготовка в Кранево. Лагерът там ще бъде две седмици. Искам да се изолирам от Ковид ситуацията. След това ще се върна в София за няколко дни и ни предстои заминаването за Пекин“

По програма европейското първенство в Талин започва на 12 януари с кратката програма при мъжете и при спортните двойки. На 13-и е кратката програма при жените и волната програма при спортните дуети. На 14 януари танцовите двойки ще представят своя ритмичен танц, а мъжете волната си програма. Ден по-късно е волната програма при танцовите двойки и при жените. Първенството завършва на 16 януари с гала-спектакъла на медалистите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Уругвайският национал Дарвин Нунес се радва на попадението си.

На Копа Америка Уругвай вкара 5 гола, Панама изненада домакина

Отборът на Уругвай направи решителна крачка към директните елиминации в Копа Америка след успех с 5:0 срещу тима на Боливия. С успеха възпитаниците на Марсело Биелса оглавиха своята група "С". Старт на головото шоу даде Факундо Пелистри, който отрки резултата в 8-ата минута, след като се възползва от центриране на Араухо. Малко по-късно в 21-вата..

публикувано на 28.06.24 в 06:33

България получава още една квота в класическата борба за Париж

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024, съобщават от БФ Борба. Това стана възможно след преразпределение на 16-те вакантни места, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в подреждането от квалификациите. Преди седмица Международният олимпийски комитет одобри 16 от 26-е..

публикувано на 27.06.24 в 21:50
Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза

Българка е с шанс за бронз на европейско по борба

Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза на европейското първенство по борба за кадетки в Нови Сад (Сърбия).  Националката започна убедително, побеждавайки с технически туш 11:0 полякинята Мартина Клода в категория до 46 кг, но после загуби с туш от Халиджа Азимов (Германия), след като водеше с 2:0. Представителката на Германия..

публикувано на 27.06.24 в 21:20
Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българските състезатели не успяха да спечелят отличие в първия ден на европейското първенство по джудо за кадети и за кадетки, което се провежда в "Асикс Арена" в София. С най-предно класиране е Калина Григорова, която се нареди седма в категория до 44 килограма. На старта тя загуби от сръбкинята Наталия Пролич с "вадзари". Съперничката й..

публикувано на 27.06.24 в 20:41
Калоян Братанов

Калоян Братанов е шампион на 100 м свободен стил

Калоян Братанов спечели финала в „кралската“ дисциплина 100 метра свободен стил за мъже на държавното лично отборно първенство по плуване на басейн "Диана" в столицата. Състезателят на клуб Астери финишира първи с време 50.52 секунди и остана на близо две секунди от националния рекорд на Йосиф Миладинов от 48.83. Самият Миладинов пропусна..

публикувано на 27.06.24 в 20:00
Александра Начева

Александра Начева е изписана от „Пирогов“ след операцията

Лекоатлетката Александра Начева беше изписана от УМБАЛСМ "Пирогов",  където на 23 юни претърпя операция заради фрактура на левия глезен. Световната шампионка на троен скок за девойки до 20 години от Тампере 2018 Начева получи контузията в събота вечерта по време на състезание на скок дължина на турнир в Габрово, а интервенцията беше..

публикувано на 27.06.24 в 18:45
Константин Костадинов

Националът Константин Костадинов ще играе в елита на Испания

Българският национал Константин Костадинов ще играе за отбора на Тенерифе през сезон 2024/25, съобщиха от клуба от испанската Лига Ендеса. През последните два сезона Тенерифе държеше правата върху 21-годишното крило, но го изпращаше под наем в отбори от второто ниво на местния шампионат. По време на новата кампания обаче юношата на Реал..

публикувано на 27.06.24 в 18:37