Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков потвърди намерението си да посети Скопие този месец

Посещението на премиера в Скопие не се отменя, датата за визитата се уточнява

| обновено на 11.01.22 в 19:24
Снимка: БГНЕС

Посещението на премиера Кирил Петков в Скопие не се отменя, но датата за визитата се уточнява все още. Това съобщиха от Министерския съвет за "Хоризонт".

За 18 януари беше планирано посещението по повод 30-ата годишнина от признаването от България на независимата на македонска държава. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Петков трябва да посети Скопие с министъра на външните работи Теодора Генчовска и министъра на транспорта Николай Събев.

Визитата обаче е под въпрос, след като вчера председателят на парламента Николай Минчев даде положителен PCR тест за Covid-19 след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. 

Премиерът се е самоизолирал, съобщиха по-рано от правителствената пресслужба, но във видеобръщение тази вечер Кирил Петков потвърди намерението си да посети Скопие този месец.

„Първо, защото ни е ред, но по-важното е - защото искаме да покажем, че през конструктивен диалог, диалогични действия, ние може да направим много повече, от което се е случвало последните няколко години. Заедно можем повече!“, заяви Петков.

Ще работим за бърз напредък в преговорите с Република Северна Македония и правата на българите там ще са в центъра на усилията ни, заяви премиерът Кирил Петков във видеообръщението по повод вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност.

„Зададохме и нов старт на диалога, който трябва да се случи в следващите месеци с Република Северна Македония- в този нов старт трябва да обсъдим теми, важни за двете страни, като правата на българите в Северна Македония, както и за обща инфраструктура, общ културен календар, евроинтеграция, история“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джон Суини

Шотландският парламент одобри Джон Суини за първи министър

Джон Суини, който по-рано бе избран за нов лидер на Шотландската национална партия, днес бе одобрен в парламента и като първи министър на Шотландия.  Това става след оставката на Хамза Юсаф миналата седмица.  Юсаф изпрати писмо до британския крал Чарлз Трети, с което официално подаде оставката си като първи министър на Шотландия. В писмото..

публикувано на 07.05.24 в 19:30

ЕСП: 14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014/2022 г. за всички области

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014—2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата . Голям проблем е и събирането на тези средства, тъй като отнема много време, се казва в документа. Одиторите на ЕС отбелязват, че обикновено са необходими от 14 до 23 месеца от приключването на..

публикувано на 07.05.24 в 19:29

Новородените вече могат да бъдат имунизирани срещу коклюш с две седмици по-рано

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано - при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано - когато бебето навърши..

публикувано на 07.05.24 в 19:12

Десетки хора протестират заради промяната на движението в района на НДК

Десетки хора се събраха на протест тази вечер в центъра на София. Недоволните протестират на кръстовището на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий". Причината е промяната в паркирането и движението в района въведена от Столична община. Един от недоволните е Антон, който живее в района и има бизнес на метри от мястото на..

публикувано на 07.05.24 в 19:11
Димитър Главчев

Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с болницата "Мама и Аз"

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с болницата "Мама и Аз" за предприемане на действия по компетентност. До двете институции премиерът изпраща наличните в Министерския съвет документи по казуса. Приложен е и доклад от министъра на здравеопазването, изготвен по искане на..

публикувано на 07.05.24 в 19:00

Гешев ще води листата на коалиция "Граждански блок" в 25 МИР София.

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще води листата на коалиция "Граждански блок" в 25 МИР София. На пресконференция днес той покани лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който също е начело в този район, на предизборен дебат. Гешев каза още, че една от идеите на неговата формация е да бъде създадено Министерство на демографията.

публикувано на 07.05.24 в 18:52

Служители в администрацията на област София протестираха за по-високи заплати пред МС

Служители в администрацията на област София протестираха пред Министерския съвет за по-високи заплати. Пред „Хоризонт“ една от служителките и председател на стачния комитет Латинка Симова обяви, че от днес са в ефективна стачка с искания за увеличение на възнагражденията: "Ние сме в ефективна стачка от днес до постигане на нашите искания. Ще..

публикувано на 07.05.24 в 18:38