Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще прилага всекидневно тестване, за да запази училищата отворени

Снимка: Ани Петрова

Кипър въвежда нов здравен протокол в училищата, предвиждащ всекидневно тестване вместо поставяне под карантина. Новата мярка срещу разпространението на коронавируса, която цели да запази училищата отворени и безопасни за занятия с физическо присъствие, ще бъде решена на правителственото заседание днес.

Всички ученици от даден клас, когато в него се потвърди положителен случай на коронавирус, ще бъдат изследвани с бърз тест всеки ден.

При отрицателен резултат те ще могат да продължат да ходят на училище нормално и да останат в класните стаи, вместо като контактни да бъдат поставяни под карантина вкъщи.

Това предвижда т. нар. модел "тест за оставане" /"Test to Stay"/, обясни здравният министър Михалис Хаджипанделас след заседанието с Научния консултативен комитет във вторник, на което бе одобрено предложението. То ще бъде представено за решение от правителството на заседанието му днес.

Целта на новата мярка за контрол на ковид ситуацията е да се осигури нормалната работа на училищата, тъй като и двете министерства - на образованието и на здравеопазването, искат да ги запазят отворени за присъствени занятия в безопасни условия.

От тази седмица всички ученици от началните и средните класове ще бъдат тествани 2 пъти седмично според приетото по-рано правителствено решение.

Почти 20% от учениците отсъстваха в понеделник, в първия учебен ден след ваканцията, основно заради карантина като положителни за коронавирус или контактни на заразени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 24 000 граждани на Кипър са глобени през 2021 г. за неспазване на Covid мерките

Повече от 25 500 граждани и компании в Кипър са били глобени през 2021 г. за неспазване на мерките срещу разпространението на коронавируса, при направените близо 2,2 млн. проверки, съобщиха от полицията. Почти две трети от санкционираните обаче не са..

публикувано на 11.01.22 в 10:05

Нови мерки срещу Covid-19 в Кипър за училища и оживени места

В Кипър новата седмица започва с влизането в сила на нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Те засягат училищата и места с голямо събиране на хора. От днес във всички основни и средни училища се възобновяват присъствените занятия след..

публикувано на 10.01.22 в 08:44

Учениците в Кипър ще учат присъствено, но рекорден брой учители са под карантина

Училищата в Кипър се отварят за присъствени занятия с рекорден брой учители под карантина заради коронавируса. Според новите правителствени мерки всички ученици, преподаватели и останали служители трябва да представят днес отрицателен резултат от..

публикувано на 10.01.22 в 02:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и..

публикувано на 04.05.24 в 03:50
Велико Търново -  „Рождество на Пресвета Богородица“

Във Велико Търново очакват Пасхалното богослужение

Възкресение Христово във Велико Търново ще бъде посрещнат в подножието на крепостта Царевец. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от катедралния храм „Рождество на Пресвета..

публикувано на 04.05.24 в 03:42

Русенският оркестър "Сияние" - "На мегдана на другата България"

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във..

публикувано на 04.05.24 в 03:26
Горна Оряховица

В Горна Оряховица започва спешен ремонт на улици

В Горна Оряховица след Великденските празници започва спешно изкърпване на близо шест хиляди квадратни метра разбити улични настилки.  За да бъдат осигурени средства, със свое решение от 28 март Общинският съвет възложи на кмета на Горна..

публикувано на 04.05.24 в 02:53
Хремът

Продължава кампанията за ремонт на най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хиляди лева...

публикувано на 04.05.24 в 02:48
Църквата

Мерки в Кипър заради опасност от пожари от великденските огньове

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена на български език от български свещеник. Празничната Великденска литургия на ще отслужи отец Станислав Симеонов в църквата „Света Троица“ в град Паралимни, на югоизточния бряг на..

публикувано на 04.05.24 в 01:47
Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе

Русенският театър с четири номинации за "Аскеер"

С четири номинации за награди "Аскеер" е творческият екип на русенския Драматичен театър "Сава Огнянов". Това е поредното признание за трупата, след като актьорът Калоян Желев получи и "Икар" за дебют. В категориите "Изгряваща звезда",..

публикувано на 04.05.24 в 01:33