Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският принц Андрю е лишен от военните си титли и кралските повинности

Принц Андрю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Принц Андрю, вторият син на британската кралица, бе лишен от военните си титли и кралски повинности. Това става, защото трябва да се яви в граждански съд в Съединените щати по обвинения в сексуално посегателство срещу малолетна, които той отрича.

В изявление от Бъкингамския дворец се казва: „С одобрението и съгласието на кралицата, военните титли и кралските повинности на херцога на Йорк бяха върнати на кралицата“. Към принц Андрю освен това повече няма да се обръщат с „Ваше кралско височество“.

Херцогът на Йорк ще престане да изпълнява публичните си задължения като представител на кралското семейство, за да може да се защити в гражданско дело в американски съд.

В сряда американски съдия постанови, че може да продължи заведеното дело срещу принц Андрю от Вирджиния Джуфре за сексуално посегателство, когато тя е била на 17 години.

Говорител на Министерството на отбраната заяви, че не може да коментира връщането на военните титли и почести на принц Андрю на кралицата, тъй като това е въпрос, който засяга монархията.

Вирджиния Джуфре съди принца в Ню Йорк за това, че е била принудена към сексуални контакти с него през 2001 г. от финансовия  магнат Джефри Епстийн и дългогодишната му  приятелка  Гилейн Максуел.

Според обвинителката  тя е била  сексуално малтретирана и от принца в дома на Максуел в Лондон, в имението на Епстийн в Ню Йорк и в имението му на Вирджинските острови .

Адвокатите на Андрю оспорват, че в делото липсва специфичност и че Джуфре няма право да го съди  тъй като тя  има споразумение от 2009 г. с покойния вече Епстийн, според което той ѝ е заплатил 500 000 долара Те отричат обвиненията и твърдят, че това споразумение не ѝ позволява да го съди, тъй като договореностите в него покриват „потенциалните ответници“ от всички правни действия.

На този етап  съдът приема, че твърденията на обвинителката са верни, въпреки че адвокатите на принца биха могли да поставят под съмнение истинността им по време на делото, за което се очаква да се състои най-рано в края на годината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама парашутисти паднаха върху кола край Ихтиман

Двама парашутисти паднаха върху кола край Ихтиман, информират от ОДМВР. Инцидентът станал вчера около 13:20 часа. Тогава в полицията в Ихтиман е постъпил сигнал, че двама мъже с парашут са паднали в края на село Черньово. На местопроизшествието е извършен оглед. Установено е, че след парашутен скок от самолет двамата са се ударили в предното..

публикувано на 26.08.24 в 15:56
Криптовалута Toncoin

Срив на свързаната с Telegram криптовалута Toncoin след ареста на шефа на приложението за съобщения

Криптовалутата Toncoin, свързана със социалната медийна платформа Telegram Messenger, загуби около 2,7 милиарда долара от пазарната си капитализация след новината за задържането на съоснователя на приложението за съобщения, съобщава Блумбърг. Френски съд удължи ареста на Павел Дуров Toncoin, токенът на The Open Network, поевтиня с повече..

публикувано на 26.08.24 в 15:52

Две смолянски момчета предотвратиха голям пожар

Двете момчета снощи към 17.30 ч били на терасата на къща, на ул. "Станковица", когато видели гълъб да се удря в кабели на електрически стълб, в непосредствена близост до боровата гора край къщите. Птицата се заплела в жиците и от електропровода започнали да излизат искри. За секунди тревата се запалила и пламнал пожар. В близост имало стари..

публикувано на 26.08.24 в 15:30

Канада е готова да наложи аналогични на американските мита върху вноса на китайски електромобили

Канада е готова да наложи нови мита върху произведените в Китай електрически автомобили, алуминий и стомана, съобщи Блумбърг, като се позова на "запознати с въпроса". Според тях правителството планира да обяви 100% данък върху китайските електромобили, изравнявайки митата, наложени от САЩ, и мита от 25% върху вноса на стоманата и алуминия...

публикувано на 26.08.24 в 15:27
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Кражбите на вода и лошото управление на МОСВ са причини за водния режим в страната

Кражбите на вода са главната причина за безводието в България и то не само по водопроводните системи, за които се твърди, че имало загуби. По изявление на бивш министър на МРРБ от язовир "Черни Осъм", откъдето е водата за Плевен, има над 1000 незаконни включвания и това става със знанието на ВиК операторът, и от тези незаконни включвания..

публикувано на 26.08.24 в 15:11

Най-малко пет души загинаха при една от най-масираните руски атаки срещу Украйна

Най-малко пет души загинаха при една от най-масираните руски атаки срещу Украйна в последните седмици. Разрушена е и комунална инфраструктура. Масивна руска атака с дронове и ракети срещу Украйна При атаката са били ударени енергийни съоръжения в най-малко четири украински региона - Запорожие, Суми, Ровне и Лвов. Нападението е засегнало..

публикувано на 26.08.24 в 15:10
Снимката е илюстративна

Санкциониран руски танкер е засечен да прехвърля втечнен газ в открито море

Санкциониран от Съединените щати танкер с руски втечнен газ е засечен да прехвърля товара си на друг кораб в открито море, предаде "Ройтерс“. Втечненият газ, произведен в Русия, е обект на санкции заради водената от Москва война срещу Украйна. Москва успява да продължи износа си чрез заобикаляне на наложените санкции, става ясно от..

публикувано на 26.08.24 в 14:49