Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмислят новата учебна година да започне с 10 дни по-рано

| обновено на 15.01.22 в 15:08
Проф. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Заради пандемията се обмисля новата учебна година да започне с 10 дни по-рано, на 5 септември, за да има време за преговор и наваксване на материала. Решението обаче ще бъде взето само при консенсус в обществото, обяви пред БНТ просветният министър Николай Денков. Според него учебният срок и настоящата учебна година ще завършат по план и няма да има удължаване, освен ако няма "форсмажорни обстоятелства".

Амбициите на Министерството на образованито са децата да завършат учебния срок присъствено въпреки разпространението на коронавируса, каза пред БНТ министър Николай Денков. Той определи новия план за справяне с пандемията като адекватен:

"Омикрон вълната ще донесе повече болни деца в училище, но това не е нещо извънредно. Това, което е новото, че всичко се развива много по-бързо - т.е., ние трябва да сме готови за много по-бързо нарастване на броя заразени. Знаете, София вече е над 1 500 на 1000 000. амбицията е да завършим срока с децата в училище. Решенията ще бъдат на регионалните здравни инспекции, на Министерството на здравеопазването."

Министър Денков посочи, че тестове за учениците има до края на януари. Направена е нова поръчка с променени правила, за да се избегнат съмнения за корупция. В новата поръчка чувствителността на тестовете е по-висока, отколкото на сегашните.

Министър Денков напомни, че родителите могат да оставят детето си на онлайн обучение вкъщи, ако имат притеснения заради вируса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламена Игнатова

Пламена Игнатова: Не за пръв път службите и прокуратурата играят важна роля по време на избори

"Нещо интересно каза Чакъров (Джевдет Чакъров – бел. ред.) - че ситуацията никак не е за подценяване. Има силно напрежение сред привържениците на ДПС – Доган . Предстои да видим дали то ще ескалира към нещо повече от гладна стачка ." Това каза пред БНР журналистът Пламена Игнатова от Клуб Z относно случая със сваления имунитет на Джейхан..

публикувано на 04.10.24 в 10:14
Биршен Ибрямова

Биршен Ибрямова: С това няма да се приключи, до изборите има още 20 дни

Ще продължа моята гладна стачка до освобождаването на съпруга ми. Ще го правя до тогава, докато ми стигат физическите сили. Това заяви пред БНР съпругата на независимия депутат Джейхан Ибрямов – Биршен. Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му. От становището, с което председателят на парламента Рая..

публикувано на 04.10.24 в 10:01

Арести при спецоперация на полицията в Горна Оряховица

Полицията в Горна Оряховица задържа четирима души за кражби при специализирана полицейска операция тази сутрин срещу конвенционалната престъпност и срещу купуването на гласове за изборите. Започна и така нареченото "профилактиране" на криминалния контингент, за който на предишни избори е имало сигнали за изборна търговия. Кварталите..

публикувано на 04.10.24 в 09:58
Българският културно - информационен център в Босилеград

Годишнина от откриването на Културно-информационния център в Босилеград

Годишнината от откриването на Културно-информационния център на сънародниците ни в Западните покрайнини ще бъде отбелязана в Босилеград. По този повод е подготвен музикално-поетичен спектакъл "С България в сърцето“, който ще се състои от 18 часа местно време в салона на центъра. Ще гостува група от София и СГО и Кюстендил. През далечната..

публикувано на 04.10.24 в 09:57
Доц. Аделин Иванов

Доц. Аделин Иванов за деформациите на краката от неудобните обувки

Есента е времето, когато сменяме обувките, за да се предпазим от студа и дъжда. Много често в името на модата и красотата правим и компромис с това, което носим на краката си.  Неудобните и неподходящи за нас обувки могат да причинят не само временно неудобство, а и сериозни деформации в областта на ходилото.  За кокалчетата на краката..

публикувано на 04.10.24 в 09:47
Мила Минева

Мила Минева: Малко партии говорят съдържателно, още по-малко - за бъдещето

Много малко от партиите говорят съдържателно, а още по-малко от тях говорят за бъдещето . В момента, в който започнем да се занимаваме с проблемите, които хората имат, които искат да чуят, адресирани от политиците, тогава може би ще имаме и мобилизация за гласуване. Това коментира пред БНР Мила Минева – преподавател в Катедра "Социология"..

публикувано на 04.10.24 в 09:24
Джейхан Ибрямов

Адвокат за случая "Ибрямов": Възникват съмнения за политическа репресия

"Всяка злоупотреба е опасна. Особено опасна е злоупотребата с наказателното право , защото това е най-тежката форма на държавна репресия. Особено опасен е политическият популизъм в опит да се отговори на обществените очаквания за размерите на наказанията ." Това каза пред БНР адвокат Силвия Петкова, която ще говори за употребата на..

публикувано на 04.10.24 в 09:16