Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на РСМ гласува новия кабинет на Димитър Ковачевски

| обновено на 16.01.22 в 18:08
Лидерът на Социалдемократическия съюз в РСМ Ковачевски получава мандат от президента Пендаровски за съставяне на кабинет.
Снимка: БГНЕС

Парламентът в Скопие трябва да гласува до полунощ състава на новото правителство на Димитър Ковачевски. Очаква се кабинетът да поеме функциите си още утре. Първата среща на новия министър-председател на Република Северна Македония ще е с българския премиер Кирил Петков, който ще посети Скопие на 18 януари

Парламентът на Република Северна Македония заседава продължително вчера и днес с единствената точка от дневния ред - изборът на ново правителство. 

Номинираният за министър-председател Димитър Ковачевски представи програмата и следващия кабинет, който ще има 21 министри. 

Декларира, че иска да води диалог по всички въпроси с опозицията и обществото като цяло, обеща преди всичко да се посвети на икономическия растеж, а по отношение на България подчерта, че няма да има преговори за македонската идентичност и език. Властите в Скопие ще се придържат по темата към утвърдените позиции на парламента. 

Ковачевски не се ангажира със срок за начало на преговори за членство в Европейския съюз. 

Подчерта също, че не е време за нови избори, защото хората са уморени от гласувания.

Опозиционните депутати, предимно от ВМРО-ДПМНЕ обвиниха управляващите в корупция и непрофесионализъм. Настояха, че страната се нуждае от предсрочни избори, за да има стабилно и легитимно правителство, като се позоваха на редзултата от местния вот.

Ковачевски ще смени на премиерския пост Зоран Заев, който беше министър-председател на страната от края на месец май 2017 година. Заев подаде оставка на 31 октомври след загубата на местните избори. Той се оттегли и от лидерския пост в Социалдемократическия съюз на Република Северна Македония.

Пред БНР тази сутрин премиерът Кирил Петков заяви, че при посещението му в Република Северна Македония следващата седмица не може да се очакват новини, свързани с вдигане на българското вето за евроинтеграцията на Скопие.

Той поясни какво цели предстоящата визита:

„Очаквайте новини - да се каже: сформирани са петте работни групи, имаме реални дати за тези работни групи как да се случват, има реален план какво те трябва да постигнат“.

Цялото интервю на Кирил Петков за БНР чуйте, като последвате линка: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21