Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Цацаров е достатъчно интелигентен да си избере дали да остави този редут и да продължи битката на друго поле“

Татяна Дончева: Гешев трябва да бъде принуден да подаде оставка, както Цацаров е принуден

ДПС могат да прежалят Гешев, без да им мигне окото, смята лидерът на Движение 21 и дългогодишен депутат

Татяна Дончева
Снимка: БГНЕС

„При смяна на политическата конюнктура се случват движения на насрещно движещи се влакове и има много желаещи да се хвърлят от единия в друг влак, насрещно движещ се. Някои са сръчни и съумяват да го направят, други просто се пребиват. Някои влаковете ги прегазват.“ Това каза пред БНР лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

Запитана допускала ли е, че ще бъде отнет достъпът до класифицирана информация на Сотир Цацаров, в предаването „Политически НЕкоретно“ Дончева заяви:

Върти се виенското колело. Всеки, който е бил в политиката дълго време, знае, че това е именно така.“

„Все още не знаем защо е поискан допускът на Сотир Цацаров. Това, което се съобщава, са недомлъвки“, допълни тя.

Според Дончева новото управляващо мнозинство няма прекалено много лостове извън МВР за разкриване на злоупотребите на предишните управляващи.

„Да не твърдим, че неправомерно е отнет допускът - ние не знаем защо е отнет допускът, а че управляващите имат някакви планове преди падането на Гешев, което не се очертава да е толкова предстоящо, те да получат възможности през други държавни институции да започнат проверка на управляващите от ГЕРБ – един по един, за тяхното имуществено състояние, за техните доходи, законни, и придобито имущество.“

Методиките, по които работи КПКОНПИ, са много спорни и много встрани от закона, коментира Татяна Дончева.

„Но независимо от това, ако има нещо да каже Цацаров, нека да го каже без заобикалки.“

Цацаров е достатъчно интелигентен да си избере „дали да продължи да води битка на тоя редут или да остави този редут и да продължи битката на друго поле“, смята Татяна Дончева.

Тя е на мнение, че гласуването на прокурорската колегия и на главния прокурор Иван Гешев при избора на Галина Захарова за председател на ВКС показва, че той „би потърсил други възможности, за да се спасява - някаква колаборация по би му прилягала, отколкото безконечна война“.

Гешев не може да бъде преглътнат, независимо колко лупинга ще направи. Но това, че той е решил да направи лупинг в полза на едно добро дело не прави делото лошо.“

Гешев не може да бъде накаран да подаде оставка с декларации, изтъкна Дончева.

Той трябва да бъде принуден да подаде оставка, както и Цацаров е принуден да подаде оставка от проверката, която му се прави. Когато си шахматист и може да виждаш 5-6 хода по-напред, ти виждаш, че след няколко хода ти ще бъдеш отстранен. Няма смисъл да преживяваш това унижение.“

„Аз смятам, че се води една война (тя не е приключила с последните избори) между ГЕРБ и онова, което ГЕРБ са сложили по властите, и то във всички власти. Това не е еднократен акт – изборите и край. Ще продължава тая битка. Голямата, решаваща битка ще бъде на местните избори. Когато ГЕРБ пусне властовите позиции по места, ще има много развръзки на много други места. Но и за тази битка – за местните избори, борбата за правоохранителните органи може да се окаже решаваща и за местните избори“, подчерта Татяна Дончева. 

Татяна Дончева отбеляза още, че „ДПС са много сръчни, играчи с главна буква“ и изрази предположение, че могат да прежалят Гешев, „без да им мигне окото“.

„То се иска в политиката, ако не искаш да те налазят дървеници, първо да знаеш кой кое и да имаш сетива от какво да се пазиш. Политиката е занаят - учи се, работи се, бият те, преживяваш и продължаваш.“

Няма правителство на всяка цена, категорична е Дончева, която даде своя прочит на новата власт:

„Образователната система във всички видове неща, за които човек се образова, включва обем познания, които човекът трябва да усвои за единица време. Талантливите ги усвояват по-бързо, имаме хора да вземат две години за дена, може да има някой да взема три години за една (не познавам такъв), но когато се опре до това да се вземат пет години за една и десет години за една, обикновено това не става така. За колко могат тия хора да вземат материала, не мога да кажа, но защо пък да сме черногледи?“

Татяна Дончева критикува парламента и препоръча на управляващите да си адаптират темпото, анализа и кадровия потенциал.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Украински бежанци, напускащи хотел в Слънчев бряг

Само 3 хотела в Слънчев бряг ще продължат да работят по новата мярка за настаняване на украински бежанци

До 31 май бежанците от Украйна трябва да напуснат хотелите по Черноморието , които не продължават да участват в държавната програма. Само 3 хотела в Слънчев бряг ще продължат да работят по новата мярка за настаняване на украински бежанци, която предвижда финансова помощ от 15 лева на ден. Трите почивни бази се намират в западната част..

публикувано на 25.05.22 в 18:00
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски: Искаме да спазим договора с "Газпром" и да не подлежим на санкции

"В ситуацията с газа основна цел е да бъде изпълнен договорът и да си вървят доставките, както са уговорени ", каза пред БНР Радослав Рибарски от ПП, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание  Рибарски. Асен Василев поиска ЕС да изясни приемането на разплащания за газови доставки "Към момента се вижда категорично, че..

публикувано на 25.05.22 в 07:43
доц. Владислав Миланов

Доц. Владислав Миланов: Езикът е от маркерите, които винаги ни обединяват

"Обществото ни е много раздвоено по важни за държавата събития, но езикът остава един от белезите за идентичност, един от маркерите, които винаги ни обединяват ." Това каза в интервю за БНР доц. Владислав Миланов, езиковед, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Това е един от стожерите на държавността ", подчерта..

публикувано на 24.05.22 в 09:40
проф. Христо Матанов

Проф. Христо Матанов: Ако направим компромис, трябва да признаем, че сме татари

България не трябва да прави отстъпки пред Северна Македония, защото няма какво да направи. Ако направим отстъпки, това означава да се съгласим с езика на омразата, който ни залива всеки ден . Това мнение изрази пред БНР историкът Христо Матанов. Според него "българският премиер е прекалено оптимистичен". "Не очаквам сензационно развитие,..

публикувано на 24.05.22 в 08:01
Илияна Николова

Илияна Николова: Трябва да разграничаваме патриотизма от русофилията

Изследване на Фондация "Работилница за граждански инициативи" поставя фокус върху историческия аспект на нагласите на населението у нас спрямо Русия. Никое от проведените социологически проучвания от началото на войната не обръща поглед назад към историята и образованието по история , каза пред БНР изпълнителният директор на фондацията..

публикувано на 23.05.22 в 10:08
Петър Витанов

Петър Витанов: Натискът за РСМ е контрапродуктивен, ще създаде антиевропейски настроения

Българските евродепутати са гласували против текст в годишен доклад на Европейския парламент, който е неизгоден за българската позиция за Северна Македония , но текстът е получил голяма подкрепа. Докладът призовава за незабавно начало на преговорите със Северна Македония и Албания за присъединяване към Европейския съюз. "Намери място крайно..

публикувано на 23.05.22 в 07:43