Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета поредна победа за Фийон Майе, Владимир Илиев е 43-ти

Кентен Фийон Майе (вляво) спечели преследването в Руполдинг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кентен Фийон Майе завоюва своята трета поредна победа в Световната купа по биатлон, като триумфира и в преследването на 12.5 километра в Руполдинг (Германия). Французинът допусна по една грешката в първата и последната стрелба, но и това е му попречи да триумфира с аванс от 8.8 секунди пред Александър Логинов, който направи една наказателна обиколка. Състезанието бе много успешно за руснака, който бе 32-и в спринта в четвъртък, но успя да спечели 30 позиции в днешния ден. Последен на подиума се качи белорусинът Антон Смолски, който бе трети и в спринта и днес завъртя допълнителни 300 метра. 

Четвърти е вторият французин Симон Дестьо, който също бе с две грешки, а пети е литовецът Витаутас Стролиа, който започна последната обиколка на втора позиция. Той обаче не успя да задържи зад себе си Логинов, Смолски и Дестьо, които показаха много по-високо темпо.

Единственият българин Владимир Илиев се класира на 43-а позиция, от която и започна състезанието. Българинът направи общо пет наказателни обиколки, а от неговото време на финала бяха извадени 15 секунди. Причина затова бе фактът, че при пристигането си за първа стрелба Илиев трябваше да чака освобождаването на коридор, на който да легне, тъй като времената на старта бяха много близки. Въпреки това той отново остана извън зоната на точките.

След края на петия от общо девет кръга за Световната купа начело в генералното класиране с 581 точки е Фийон Майе, втори с 484 е Себастиан Самуелсон (Швеция), който днес завърши седми с три грешки. Трети с пасив от 111 спрямо лидера в неговият сънародник Емилиян Жаклен, който днес пресече финала на 20-а позиция, след като потегли 53-и и завъртя две наказателни обиколки.

В битката за малкия глобус в дисциплината лидер след четири победи от пет старта е Фийон Майе, който има събрани 265 пункта. Втори с 222 е Самуелсон, а тройката със 179 затваря Жаклен.

Следващата седмица състезанията се прехвърлят в Анхолц-Антерселва (Италия), където ще са последните стартове преди Олимпийските игри в Пекин другия месец. В Южен Тирол ще има състезания в дисциплините индивидуално, щафета и масов старт, а програмата при мъжете започва в четвъртък от 15:15 часа българско време с втората и последна за сезона индивидуална надпревара на 20 километра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БФС отложи срещата между Славия и Лудогорец

Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз отложи мача между Славия и Лудогорец от втория кръг в Първа лига. Мачът трябваше да се проведе в събота, 27 юли от 21:15 часа в София, но заради ангажиментите на разградчани в квалификациите на Шампионската лига се отлага. "По искане на ПФК Лудогорец 1945 Разград и на основание чл. 44, ал.1,..

публикувано на 23.07.24 в 18:40

Волейболистките ни с втора победа на Балканиадата в Тирана

Националният отбор на България по волейбол за жени до 20 години се наложи над тима на Република Северна Македония с 3:0 (25:9, 25:16, 25:18) на Балканиадата, която се провежда в столицата на Албания Тирана. Това бе втора победа за България след успеха над Албания, а родният тим има и две загуби - от Сърбия и Турция. Утре е последният мач на..

публикувано на 23.07.24 в 17:34
Александра Фейгин

Фейгин подготвя новите си програми с хореограф номер 1 за 2024 година

Най-добрата ни състезателка по фигурно пързаляне Александра Фейгин подготвя новите си програми с Беноа Ришо, който бе обявен за хореограф №1 на 2024 година от Международния кънки съюз! Лагерът се провежда във френския град Англе, който се намира в непосредствена близост до Атлантическия океан.  Възпитаничката на Андрей и Ина Лутай е  единствената..

публикувано на 23.07.24 в 15:39

Николай Върбицалиев: Успехите на Никола Цолов идват в точния момент

„Успехите, които постига Никола Цолов, идват в точния момент. Те ще му помогнат да продължи да кара на такова ниво – Формула 3 или Формула 2, защото договорите за следващия сезон се подписват сега. От друга страна, ситуацията около него не е ясна. Не се знае дали въобще ще продължи да кара, заради сериозните финанси, който му трябват за всяка една от..

публикувано на 23.07.24 в 09:30
Димитър Кузманов

Димитър Кузманов: Трудна титла в Астана, пропускам US Open

Националът на България за Купа "Дейвис" Димитър Кузманов ще пропусне Откритото първенство на САЩ по тенис, тъй като няма да успее да събере необходимите точки. „Ще пропусна сроковете за подаване на заявки за Откритото първенство на САЩ. Те затварят след две седмици, а на мен ми трябват още около стотина точки.  Почти невъзможно е да стане...

публикувано на 23.07.24 в 07:55
Маркета Вондроушова

Без олимпийската вицешампионка Маркета Вондроушова на Игрите в Париж

Чешката тенисистка Маркета Вондроушова обяви, че няма да участва на Олимпийските игри в Париж. 25-годишната Вондроушова спечели сребърен медал от предишните Олимпийски игри в Токио преди три години. През 2019 година тя игра финал и на турнира "Ролан Гарос", на чиито кортове ще се проведе олимпийската надпревара. Миналата година чехкинята спечели..

публикувано на 23.07.24 в 06:47
Тадей Погачар спечели 111-ото издание на Обиколката на Франция

Тадей Погачар пропуска ОИ в Париж заради преумора

Категоричният победител в завършилото в неделя престижно състезание в колоезденето Тур дьо Франс – словенецът Тадей Погачар, се оттегля от участие в Олимпийските игри в Париж, обявиха от националния комитет на страната днес. Погачар спечели трета Обиколка на Франция и стана първият състезател от десетилетие насам, който в един сезон печели и във..

публикувано на 23.07.24 в 06:42