Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гражданският сектор се опасява от непрозрачно провеждане

Ще се случи ли реформата в управлението на горите

Засега държавните предприятия остават в Министерството на земеделието

Снимка: БГНЕС

Представители на ловни, дърводобивни, лесовъдски, синдикални и природозащитни организации поискаха в най-кратки срокове да бъде създадена независимата Държавна агенция по горите, която да определя политиките в сектора.

Публичната дискусия „Самостоятелност и единност на Агенцията по горите като политическо ведомство”, със съорганизатори инициативата „Зелени закони” и коалиция „За да остане природа в България“, заедно с различни заинтересовани страни, се състоя вчера в София.

Според Любомир Попйорданов, съветник в Министерския съвет, премиерът Кирил Петков е изразил категорична позиция в полза на самостоятелна и политически оправомощена агенция по горите, способна да създава политики в горския сектор в полза на обществото и да упражнява контрол, както предвижда коалиционното споразумение. Според Попйорданов това е приоритет за правителството и се работи за изпълнението на този ангажимент.

Въпреки че в залата бяха представители на организации с много различен профил, всички бяха категорични, че е важно новата агенция не просто да има контролни функции, но и да определя и изпълнява политиките в горския сектор.

Друга тема, по която имаше пълно единодушие, е, че реформата трябва да се случи максимално бързо и законопроектът, чрез който агенцията ще стане самостоятелна, трябва да е готов и внесен в Народното събрание най-късно на 28 януари.

Беше изказано съжаление, че правителството разработва проекта за реформа и независима горска агенция без координация с браншовите и природозащитни организации. Организациите се обединиха около искането за скорошно публично представяне на правителствения проект за независима Държавна агенция по горите.

Дискусионен е въпросът трябва ли и държавните горски предприятия да преминат към новата агенция. Повечето организации са на мнение, че това е необходимо. Любомир Попйорданов обаче посочи, че подобна промяна няма как да се случи, ако не бъде изменено коалиционното споразумение и че засега държавните предприятия ще останат в Министерството на земеделието.

Депутатът Александър Дунчев, който е бивш директор на Изпълнителната агенция по горите, заяви, че преразглеждането на коалиционното споразумение крие рискове и затова засега агенцията ще се сформира без държавните предприятия, но веднага след сформирането си тя ще изготви стратегия за горите в България, която ще предвижда преминаване и на горските предприятия под шапката ѝ.

Дунчев увери, че е проучил чуждия опит и в Европа не съществува подобно отделяне на стопанисването на държавните гори от ведомството, което управлява горския сектор.

Снимка: БНР, архив

Според председателя на Съюза на лесовъдите проф. Иван Палигоров системата трябва да се управлява от едно ведомство, което да формулира политиката за управление и стопанисване на държавните гори и да формира политиката в горското стопанство като цяло. За целта трябва „да се възстанови държавното горско ведомство то да бъде единно и извън състава на Министерство на земеделието, както беше в периода 2006-2009 година: Държавна агенция по горите“, посочи той.

Лесовъдите настояват с петиция цялото управление на горите да бъде изведено извън земеделското министерство. От КТ „Подкрепа“ подозират, че частни финансови интереси стоят зад настоящото решение държавните горски предприятия да останат в структурата на агроведомството.  

С петицията искаме обединение на цялото горско стопанство - единно управление и стопанисване на държавните гори чрез изваждане на Изпълнителна агенция по горите на пряко подчинение на Министерския съвет, но също така държавните горски предприятия да влязат към тази държавна агенция, което ще позволи единно управление на държавните горски територии“, заяви Анелия Иванова, председател на Федерация „Земеделие“ в КТ „Подкрепа“.

„На нас ни се струва, че по този начин ще се заметат под килима проблемите, които имат държавните горски предприятия, които стопанисват държавните горски ловни територии“, коментира тя.

Снимка: БГНЕС

Според синдиката през последните години под управлението на Министерството на земеделието на горите се гледа само и единствено като на източник на дървен материал.

Държавните гори са 78% от горите в България. Общо горите съставляват повече от една трета от територията на държавата ни. Става въпрос за това как ще се управляват и разпределят ресурси за една трета от България, подчерта в интервю за БНР Вера Стаевска, председател на Сдружението за изследователски практики, позната като експерт от инициативата „Зелени закони“.

Реформата е сериозна хапка“, отбеляза тя в предаването „Преди всички“.

„Не ни хареса това, че няма готов проект. Хареса ни това, че Любомир Попйорданов като съветник на Кирил Петков е получил уверение, че премиерът стои зад реформата, заложена в коалиционното споразумение и тя ще се случи по график – до 28 януари“, поясни тя след проведената дискусия.  

Опасенията са от непрозрачно провеждане на предстоящата реформа. За момента няма обсъждане с професионалната гилдия и гражданските организации за това какво предвижда реформата, уточни Вера Стаевска.

Това, че държавните предприятия за момента няма да бъдат извадени заедно с Агенцията по горите от земеделското министерство не е логично, тъй като секторът по горите е единен, смята Стаевска.

Разделянето на контрол и стопанско планиране може да се случи под една и съща шапка на агенцията, но в отделни звена, поясни тя.

По думите ѝ важно е реформата да се разработи от независима Агенция по горите. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката

Какво постигна дуалното образование в България

Намират ли допирни точки бизнесът и професионалното обучение? 90% от участниците в платена стажантска програма в Хамбург остават на работа в едно от най-големите предприятия там. Освен водещ производител на метали компанията е силно ангажирана с опазването на околната среда и борбата с климатичните промени, както и с осигуряването на добре..

публикувано на 26.05.22 в 14:56

Времето работи за Путин, Кремъл няма да вдигне блокадата в Черно море

В назряващата глобална криза с прехраната времето работи за Владимир Путин. Ефектът от блокадата на украинските пристанища с инфлацията и хуманитарната криза ще се почувства по-скоро в Украйна и на Запад, отколкото в Русия, а това дава предимства на руския лидер и в същинската, и в икономическата война. Затова отмяна на блокадата преди уреждането..

публикувано на 26.05.22 в 08:37
Украински бежанци, напускащи хотел в Слънчев бряг

Само 3 хотела в Слънчев бряг ще продължат да работят по новата мярка за настаняване на украински бежанци

До 31 май бежанците от Украйна трябва да напуснат хотелите по Черноморието , които не продължават да участват в държавната програма. Само 3 хотела в Слънчев бряг ще продължат да работят по новата мярка за настаняване на украински бежанци, която предвижда финансова помощ от 15 лева на ден. Трите почивни бази се намират в западната част..

публикувано на 25.05.22 в 18:00
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски: Искаме да спазим договора с "Газпром" и да не подлежим на санкции

"В ситуацията с газа основна цел е да бъде изпълнен договорът и да си вървят доставките, както са уговорени ", каза пред БНР Радослав Рибарски от ПП, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание  Рибарски. Асен Василев поиска ЕС да изясни приемането на разплащания за газови доставки "Към момента се вижда категорично, че..

публикувано на 25.05.22 в 07:43
доц. Владислав Миланов

Доц. Владислав Миланов: Езикът е от маркерите, които винаги ни обединяват

"Обществото ни е много раздвоено по важни за държавата събития, но езикът остава един от белезите за идентичност, един от маркерите, които винаги ни обединяват ." Това каза в интервю за БНР доц. Владислав Миланов, езиковед, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Това е един от стожерите на държавността ", подчерта..

публикувано на 24.05.22 в 09:40
проф. Христо Матанов

Проф. Христо Матанов: Ако направим компромис, трябва да признаем, че сме татари

България не трябва да прави отстъпки пред Северна Македония, защото няма какво да направи. Ако направим отстъпки, това означава да се съгласим с езика на омразата, който ни залива всеки ден . Това мнение изрази пред БНР историкът Христо Матанов. Според него "българският премиер е прекалено оптимистичен". "Не очаквам сензационно развитие,..

публикувано на 24.05.22 в 08:01
Илияна Николова

Илияна Николова: Трябва да разграничаваме патриотизма от русофилията

Изследване на Фондация "Работилница за граждански инициативи" поставя фокус върху историческия аспект на нагласите на населението у нас спрямо Русия. Никое от проведените социологически проучвания от началото на войната не обръща поглед назад към историята и образованието по история , каза пред БНР изпълнителният директор на фондацията..

публикувано на 23.05.22 в 10:08