Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отказ от досъдебно производство за скандала "500 к"

Татяна Дончева
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура е прекратила проверката срещу лидера на "Движение 21" Татяна Дончева за скандала, станал известен като "500 к". 

За проверката спецобвинението се самосезира, след като бившият депутат от "Има такъв народ" и настоящ спортен министър Радостин Василев заяви, че Дончева му е направила намеци да напусне парламентарната група срещу 500 000 лева. 

По думите на съпартиеца му Тошко Йорданов Дончева подала на Василев листче, на което пишело "500 к".

Проверката е приключила вчера с отказ от образуване на досъдебно производство, каза ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова:

"Самата проверка касаеше евентуално извършено корупционно престъпление - подкуп. За подкупа са налице от обективна и субективна страна наличието на доста предпоставки. В случая проверовъчните действия са довели до извода, че данните са изключително недостатъчни, "рехави", бих казала, за направата на такъв извод - че е извършено корупционно престъпление. Затова е постановен отказ от образуване".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

27-а Международна научна конференция за планинското животновъдство и земеделие

В Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян днес започва 27-та Международна научна конференция, на която ще бъдат обсъдени новостите и проблемите в планинското животновъдство и земеделие. Научната конференция се организира със съдействието и под патронажа на министъра на земеделието и храните и тази година е в пет..

публикувано на 16.05.24 в 07:47

Йотова открива помещения за непридружени деца в бежанския център в Харманли

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на Регистрационно-приемателния център в Харманли по повод откриването на помещения, включени в инициативата "Сигурна зона за непридружени деца". Зоната е създадена съвместно с Държавната агенция за бежанците, УНИЦЕФ-България и Международната организация по миграция - България, както и Посолството на..

публикувано на 16.05.24 в 07:46
операционна система Android на Google

Google с мащабно дарение за научни изследвания в България

Очаква се "Гугъл“ (Google) да обявят мащабно дарение за научни изследвания в България. Това съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН). Технологичният гигант организира в София среща, посветена на най-новите тенденции в облачните технологии. В България "Гугъл“ си сътрудничи с Институт зa компютърни науки, изкуствен интелект..

публикувано на 16.05.24 в 07:41

След руските атаки: Въведоха графици за спиране на тока в Украйна

Поради сериозното разрушаване на енергийната инфраструктура на Украйна в резултат на руските атаки - от полунощ е имало почасови графици за спиране на тока във всички региони, както и през целия ден днес. Част от енергийните обекти са във временно окупираната територия, поради което не можем да осигурим генерация на нивото преди..

публикувано на 16.05.24 в 07:38

Почетен знак на президента за дейци на науката и културата

Държавният глава Румен Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството. От 11:00 часа президентът ще отличи акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева, чл.-кор. д.н. Иван Гранитски, проф. д.и.н. Андрей Пантев, проф. д-р Греди Асса и д-р Ваня Монева. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:35

Началникът на отбраната Емил Ефтимов в Брюксел на срещата на НАТО

В Брюксел втори ден ще заседава Военният комитет на НАТО на ниво началници на генерални щабове. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанията. В програмата са включени актуални въпроси по предизвикателствата и приоритетите пред Европа в съвременната усложнена обстановка на сигурност. Заседанието предхожда Срещата на..

публикувано на 16.05.24 в 07:27
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23