Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Китай – пазарът с неограничени възможности, който правителството неглижира

Предстоящата олимпиада в Пекин е поредната пропусната възможност за реклама на българския зимен туризъм, заяви в новия епизод на подкаста „На всяка цена“ Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговска камара. По думите на предприемача, българското правителство не подкрепя родния бизнес, който иска да се развива на китайския пазар. 

„Когато Калина Константинова (бел.ред. – още като зам.-министър на икономиката в служебния кабинет) ми написа, че няколко изложения са напълно достатъчни за 10-годишен период, аз не обърнах внимание. След това Даниела Везиева като министър на икономиката ми написа едно писмо в отговор на молбата да открием повече представителства, те казаха, че нямат средства. Аз казах, че ние ще платим за отварянето на тези представителства, тя ми написа, цитирам съвсем дословно, че те имат опит и това е много полезно за българския бизнес, но те няма да го направят“, коментира Динев, който днес провежда поредица от срещи по темата.  

Лъчезар Динев

Българският бизнес – не е въпрос на развитие, а на оцеляване  

Според Лъчезар Динев българският бизнес е поставен в условия на оцеляване, а не на възстановяване или развитие. Скъпите енергоносители и липсата на достатъчна подкрепа за малките и средни предприятия са само част от проблемите, пред които са изправени компаниите у нас. В същото време в Китай започва сериозна програма именно по подкрепа на малкия и среден бизнес, което би поставило българските фирми, които инвестират там, в много неблагоприятно положение.  

България изнася основно суровини към Китай, а сложните геополитически отношения затрудняват българския бизнес, коментира още Динев. По думите му липсата на планиране е в основата на проблема, свързан с външнотърговските отношения с Китай. 

Контейнерните превози – необяснимо високата цена  

За бизнеса високите цени на контейнерните превози са необосновани, коментира още Лъчезар Динев. По думите му освен морските превози все по-добра алтернатива стават и железопътните, но и там цената се оскъпява. Предприемачът обърна внимание, че един от големите играчи в сектора е датска компания, чиито услуги са поскъпнали многократно и необяснимо, но ресорният еврокомисар Маргрете Вестагер, която е родом от Дания, не е предприела действия по санкциониране на тази компания.  

Какво е бъдещето на китайската икономика, която отбеляза забавяне на растеж в последното тримесечие на миналата година, и какви възможности пропуска българската държава ще научим в звуковия файл.  

Всички епизоди на подкаста "На всяка цена" ще намерите: 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето работи за Путин, Кремъл няма да вдигне блокадата в Черно море

В назряващата глобална криза с прехраната времето работи за Владимир Путин. Ефектът от блокадата на украинските пристанища с инфлацията и хуманитарната криза ще се почувства по-скоро в Украйна и на Запад, отколкото в Русия, а това дава предимства на руския лидер и в същинската, и в икономическата война. Затова отмяна на блокадата преди уреждането..

публикувано на 26.05.22 в 08:37
Украински бежанци, напускащи хотел в Слънчев бряг

Само 3 хотела в Слънчев бряг ще продължат да работят по новата мярка за настаняване на украински бежанци

До 31 май бежанците от Украйна трябва да напуснат хотелите по Черноморието , които не продължават да участват в държавната програма. Само 3 хотела в Слънчев бряг ще продължат да работят по новата мярка за настаняване на украински бежанци, която предвижда финансова помощ от 15 лева на ден. Трите почивни бази се намират в западната част..

публикувано на 25.05.22 в 18:00
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски: Искаме да спазим договора с "Газпром" и да не подлежим на санкции

"В ситуацията с газа основна цел е да бъде изпълнен договорът и да си вървят доставките, както са уговорени ", каза пред БНР Радослав Рибарски от ПП, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание  Рибарски. Асен Василев поиска ЕС да изясни приемането на разплащания за газови доставки "Към момента се вижда категорично, че..

публикувано на 25.05.22 в 07:43
доц. Владислав Миланов

Доц. Владислав Миланов: Езикът е от маркерите, които винаги ни обединяват

"Обществото ни е много раздвоено по важни за държавата събития, но езикът остава един от белезите за идентичност, един от маркерите, които винаги ни обединяват ." Това каза в интервю за БНР доц. Владислав Миланов, езиковед, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Това е един от стожерите на държавността ", подчерта..

публикувано на 24.05.22 в 09:40
проф. Христо Матанов

Проф. Христо Матанов: Ако направим компромис, трябва да признаем, че сме татари

България не трябва да прави отстъпки пред Северна Македония, защото няма какво да направи. Ако направим отстъпки, това означава да се съгласим с езика на омразата, който ни залива всеки ден . Това мнение изрази пред БНР историкът Христо Матанов. Според него "българският премиер е прекалено оптимистичен". "Не очаквам сензационно развитие,..

публикувано на 24.05.22 в 08:01
Илияна Николова

Илияна Николова: Трябва да разграничаваме патриотизма от русофилията

Изследване на Фондация "Работилница за граждански инициативи" поставя фокус върху историческия аспект на нагласите на населението у нас спрямо Русия. Никое от проведените социологически проучвания от началото на войната не обръща поглед назад към историята и образованието по история , каза пред БНР изпълнителният директор на фондацията..

публикувано на 23.05.22 в 10:08
Петър Витанов

Петър Витанов: Натискът за РСМ е контрапродуктивен, ще създаде антиевропейски настроения

Българските евродепутати са гласували против текст в годишен доклад на Европейския парламент, който е неизгоден за българската позиция за Северна Македония , но текстът е получил голяма подкрепа. Докладът призовава за незабавно начало на преговорите със Северна Македония и Албания за присъединяване към Европейския съюз. "Намери място крайно..

публикувано на 23.05.22 в 07:43