Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Увеличението на пенсиите трябва да бъде двойно по-високо от обявеното

Снимка: knsb-bg.org

От КСНБ заявиха, че увеличението на пенсиите от 1 юли трябва да бъде двойно по-високо от обявените от социалния министър Георги Гьоков 6,1 процента, за да се компенсира инфлацията и отпадането на добавката от 60 лева. Един от вариантите, който синдикатите и бизнесът ще обсъждат с правителството, е всички пенсии под линията на бедност да се допълват със социални помощи през Агенцията за социално подпомагане, а не от Националния осигурителен институт.

От КНСБ са категорични, че от 1 юли ще се наложи да има по-голямо увеличение на пенсиите от предвидените 6,1 на сто, за да се излезе от създалия се проблем с добавките в осигурителната система и за да не се намалят доходите на възрастните след отпадането им. Синдикалистите настояват линията на бедност да стане 451 вместо досегашните 413 лева заради инфлацията.

Сметките сочат, че при пенсиите, колкото линията на бедността, повишението трябва да е с 12 на сто, за да се компенсира поне отпадането на добавката от 60 лева. При по-високите пенсии ръстът може да се диференцира, а за пенсиите под линията на бедността да има социални помощи, които да допълват сумата до 451 лева, смятат от КНСБ.

Социалният министър Георги Гьоков вече потвърди ангажимента на правителството за подготовка на анализ съвместно със социалните партньори, на база на който да се предложи механизъм за справедлива и устойчива във времето актуализация на пенсиите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Старинни предмети и металотърсач намери полицията при претърсване в плевенско село

Старинни предмети и металотърсач са намерени вчера при предприето претърсване на адреса в село Чомаковци. Процесуално-следствените действия са осъществени от служители от сектор “Противодействие на криминалната престъпност“ ОДМВР – Плевен в хода на специализирана операция. На основание чл.83 от ЗМВР е извършена проверка в дома на 42-годишен...

публикувано на 24.04.24 в 14:52

Гърците ограничават разходите си за Великден заради високите цени

Гърците ограничават пътувания и разходи за Великден поради високите цени, сочи проучване на Института за анализи към Съюза на потребителите. Проучване за нагласите при подготовка на Великденските празници публикува Институтът за анализ на плановете на потребителите за празника. Едва 9% от гърците имат възможност да посетят заведение за..

публикувано на 24.04.24 в 14:48
 Албена Тотева, началник на РУО Плевен

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас по профили и специалности от професии за учебната 2024/2025 година. Те ще се обучават в 47 неспециализирани училища в областта. 88 са утвърдените паралелки в областта за прием след 8 клас, като 35 са за профилирана подготовка.  Как е изготвен план-приемът за паралелки в 47..

публикувано на 24.04.24 в 14:44
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от служител на НАП в столичния квартал "Хаджи Димитър" и за да се защити, извади пистолет. "Прецених, че е..

публикувано на 24.04.24 в 14:23
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група  - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина. В Европейската имунизационна седмица от здравното министерство..

публикувано на 24.04.24 в 14:11

ЕК призова България да се придържа към законодателството за обществените поръчки

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и други страни членки, в което настоява те да се придържат към законодателството за обществени поръчки, както и да транспонират директивата за транспортната трансевропейска мрежа TEN-T. Комисията изпрати мотивирано становище до България и още 5 страни-членки заради..

публикувано на 24.04.24 в 14:08
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 13:58