Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП разшири правомощията на Европейската агенция по лекарствата

Европейският парламент одобри постигнатото временно споразумение със Съвета за увеличаване правомощията на Европейската агенция по лекарствата с огромно мнозинство. След днешното решение ще бъдат създадени две ръководни групи за недостиг на лекарствата и медицинските изделия, а агенцията ще създаде и управлява Европейска платформа за мониторинг на недостига, за да улесни събирането на данни.
Агенцията ще създаде публична уебстраница с информация за недостига на лекарства. Данните, свързани с клиничните изпитания и информацията за разрешените за употреба лекарствени продукти, ще бъдат предоставяни бързо и прозрачно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното заседание на структурите на ДПС в област Добрич, поместен на страницата им в интернет е записано, че..

публикувано на 11.07.24 в 19:33
Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Прокуратурата протестира предсрочното условно освобождаване на Биляна Петрова

Окръжна прокуратура Сливен протестира пред Апелативен съд – Бургас предсрочното условно освобождаване на бившия заместник-кмет на столичния район "Младост". На 3 юли Окръжен съд Сливен е постановил освобождаването, но информацията за това решение стана известна едва днес.  Петрова няма да бъде освободена, докато не се вземе решение от..

публикувано на 11.07.24 в 18:59
Димитър Главчев

Димитър Главчев няма обяснение защо президентът бави връчването на втория проучвателен мандат

От Вашингтон служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма обяснение защо президентът още не е обявил дата за връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство: "Сигурно президентът Радев има някакви съображения по темата, тъй като знаете, че не е записан конкретен срок в Конституцията за връчване на мандата, но се смята, че..

публикувано на 11.07.24 в 18:55
Снимката е илюстративна.

53 млн. лв. за проекти на производители и преработватели на земеделски стоки за изграждане на ВЕИ

Близо 53 милиона лева е безвъзмездната помощ, с която ще бъдат финансирани проекти на производители и преработватели на земеделски стоки за изграждане на ВЕИ. Приемът  на проектни предложения започва днес и ще продължи до 11 октомври. Допустими за подпомагане в този прием по Подмярка 4.2 са инвестиции за закупуване и инсталиране на..

публикувано на 11.07.24 в 18:53