Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакванията на САЩ и Русия преди срещата Блинкън-Лавров в Женева

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще разговаря днес в Женева с руския външен министър Сергей Лавров.Очаква се Блинкън да настоява Москва да предприеме незабавни стъпки за деескалация на напрежението по границата с Украйна.

В навечерието на срещата Вашингтон предупреди отново, че е готов да отвърне на каквото и да е навлизане на руски части в Украйна. В същото време САЩ подчертават, че случващото се между Русия и Украйна е въпрос от глобално значение.  

Американският президент Джо Байдън заяви, че президентът на Руската федерация Владимир Путин е наясно, че „всякакво влизане на руски части през украинската граница е инвазия.“  Байдън поясни, че подобно действие ще се бъде посрещнато със „сериозен и координиран икономически ответен удар“.

Вашингтон очаква Русия да не нахлуе в Украйна

Преди срещата между Блинкън и Лавров Америка очаква Русия да предприеме някакви действия в Украйна и предупреждава, че реакция ще е има, защото случващото може да има последствия за целия свят. От Вашингтон предупреждават и за ръководена от руски служби дезинформационна кампания, която цели дестабилизиране на Украйна.

В Берлин в четвъртък Блинкън казва, че допълнителното навлизане на Русия в Украйна ще е противно на приети принципи и сигнал до държави по целия свят, че тези принципи са излишни. Той посочи, че след две войни и Студената война са се наложили максими, които „не дават  право на една страната да променя границите на друга посредством сила.“

Блинкън също подчерта опитите на САЩ и европейските партньори да разрешат предизвикателството по дипломатичен начин и, че „тази криза не е основно за оръжия и военни бази,“ а за „суверенност и самоопределяне на Украйна и всички държави“.

В речта си Блинкън още заяви, че Русия като всяка една държава има право да се отбранява и че САЩ и Европа са готови да дискутират притесненията на Русия и да отговорят реципрочно.

Очаква се това да бъдат някои от основните тези, които американската страна да изложи на срещата в Женева днес.

Вашингтон отказва да изпълни исканията на Москва за гаранции за неприемане на Украйна в НАТО с довода, че членството в алианса е въпрос на личен избор както и че НАТО не е проблемът: 

„НАТО не нахлу в Грузия; НАТО не нахлу в Украйна. Русия направи това. НАТО е отбранителен алианс без каквито да е агресивни намерения спрямо Русия,“ каза Блинкън.  

Междувременно Съединените Щати наложиха санкции на четирима души, обвинени в разпространяване на дезинформация с цел дестабилизация на Украйна, както и за подкопаване принципите на демокрацията. Вашингтон смята обвинените са следвали заповеди на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Двама от тях са членове на украинския парламент.  

В навечерието на срещата от Държавния департамент разпространиха два списъка с руска дезинформация. В единият под заглавие „Факт срещу измислица: Руската дезинформация в Украйна“ са развенчани седем твърдения, които според Държавния департамент се прокарват от „руски военни и разузнавателни органи“ с цел да се убедят западни държави, че поведението на Украйна „може да провокира глобален конфликт и да убеди руските граждани, че има нужда от руски военни действия в Украйна“. Един от примерите припомня твърденията, че НАТО е замисляла заговор срещу Русия от края на Студената война, като е обградила Русия с военни сили.

Държавният департамент припомня, че НАТО е отбранителен алианс и не търси конфронтация, както и не представлява заплаха за Русия. В документа се припомня и изказване на руския президент Владимир Путин от 2002-ра, в което той заявява, че всяка страната има право да избира как да се отбранява. В документа също се казва, че НАТО не обгражда руската граница: 

„Сухопътната граница на Русия малко над 20 хиляди километра. От това, под 1/16 (1,215 километра) е с членове на НАТО.“  

Москва очаква писмен отговор на исканите гаранции

Москва очаква да получи писмен отговор на предложенията си за гаранции за сигурност, които бяха оформени като два проектодоговора - едностранен между Русия и Съединените щати и многостранен между Русия и НАТО. Документите бяха предадени на Вашингтон и Брюксел още в средата на декември миналата година.

Засега руската страна е категорична, че не няма да отстъпи от трите си ключови искания: отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, най-вече за сметка на Украйна и Грузия, изтегляне на военната инфраструктура на Алианса до границите от 1997 г. и отказ от разполагане на настъпателни оръжейни системи в непосредствена близост до руските граници.

Русия предупреждава, че ако исканията ѝ бъдат отхвърлени, ще предприеме военно-технически мерки, но не уточнява в какво ще се изразяват те.

По време на дискусия в Москва в сряда руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков подчерта, че Русия не планира нападение срещу Украйна, но и не възнамерява да изтегля войските си, струпани на общата граница.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В първия ден на Великден в Банско мъжете се събират, за да играят "Ломада"

Как православната традиция на Великден  може да бъде представена в игра, и то за големи хора? Всяка година, в първия ден на Възкресението, десетки мъже от Банско се събират на широко място, за да играят "Ломада" , а историята  на това  атрактивно състезание, опазено 300 години, води началото си от Божи гроб. Свещеноиконом  Георги..

публикувано на 05.05.24 в 06:31
 Вокална група

Вокална група "Шопски наниз" с автентични песни за Великден

Честито Възкресение Христово от предването "Нощен Хоризонт". Нека всичко тъмно си отиде от живота ни и да остане само светлината на свещта, донесена у дома от божия храм. С нейна помощ да намерим верния път, по който да вървим смело в здраве и радост, в спокойствие за утрешния ден и в доброта. Нека празникът ни донесе и чистота в..

публикувано на 05.05.24 в 06:05
Великотърновският митрополит Григорий

Стотици миряни посрещнаха Възкресение Христово в подножието на крепостта "Царевец"

Стотици миряни от България и Румъния се събраха в подножието на крепостта "Царевец" във Велико Търново, за да посрещнат Възкресение Христово и да се поздравят за най-светлия християнски празник. Десетки църковни камбани огласиха Велико Търново, а Благодатният огън беше изнесен от катедралния храм "Рождество на Пресвета Богородица". Великотърновският..

публикувано на 05.05.24 в 03:45
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

В Тел Авив се проведе протест с искане за спиране на огъня в Ивицата Газа и оставка на правителството

Няколко хиляди души протестираха в Тел Авив с искане израелският министър-председател Бенямин Нетаняху да се съгласи на спиране на огъня в Ивицата Газа в замяна на освобождаване на заложниците, държани от радикалната палестинска групировка "Хамас" , предаде ДПА. Демонстрантите са носели плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после" по..

публикувано на 05.05.24 в 03:30
Руски самолети Су-25

Зеленски: Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски Су-25

Украинската противовъздушна отбрана е свалила руски изтребител-бомбардировач Су-25 над Донецка област, Източна Украйна, съобщи в традиционното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски: "През изминалото денонощие руските терористи са използвали 8 ракети от различни типове и почти 70 управляеми авиационни бомби срещу пограничните ни..

публикувано на 05.05.24 в 02:55

"Обзървър" предупреждава за хаос в цветарската индустрия във Великобритания след Брекзит

Цветарската индустрия в Обединеното кралство е обхваната от хаос от новите гранични проверки след Брекзит, пише "Обзървър". Фирмите в бранша казват,  че проверките на храните и растенията и латинските наименования водят до дълги часове на чакане на камиони със стока след 30 април, когато мярката влезе в сила. От всички последици от Брекзит вероятно..

публикувано на 05.05.24 в 02:38

Блъснато дете с мотопед в София

За блъснато дете с мотопед съобщиха свидетели на инцидента в социалните мрежи. Инцидентът е станал малко преди 19 ч. на бул. "Витоша" в района на НДК, става ясно от публикацията в групата: "Катастрофи в София". На мястото са изпратени полицейски и медицински екипи.

публикувано на 04.05.24 в 19:45