Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков каза пред съда версията си

| обновено на 21.01.22 в 21:29
Кристиан Николов влиза за делото в Софийски градски съд, 1 декември 2021 г.
Снимка: БГНЕС

На 4 март започват финалните пледоарии по делото за смъртта на журналиста Милен Цветков. Близо два часа подсъдимият Кристиан Николов даваше днес обяснения за случилото се на 19 април 2020 г. и за първи път разказа пред Софийския градски съд своята версия за причините за тежката катастрофа.

23-годишният мъж е обвинен, че умишлено е причинил смъртта на телевизионния водещ. Наказанието за това престъпление е затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Днес Кристиан Николов каза, че няма конкретен спомен за момента, в който е ударил автомобила на телевизионния водещ, защото малко преди това е загубил съзнание. Отрече да е употребявал наркотици.

На следващия ден разбрал, че загиналият е Милен Цветков и че е починал:

„Когато разбрах, че е починал, светът ми свърши“, каза пред съдебния състав Николов.

Висока скорост, наркотици в кръвта и липса на спирачен път мотивираха прокуратурата да повдигне най-тежкото обвинение на Николов, че умишлено е причинил смъртта на телевизионния водещ - престъпление, за което може да получи дори и доживотен затвор.

По отношение на наркотиците той обясни, че не е употребявал и предположи, че са попаднали в кръвта му от питие, което погълнал предната вечер на купон в дома си.

Каза че от него се почувствал зле, включително и на следващия ден.

Нямаше предположение как са попаднали наркотиците в него, но беше категоричен, че ако е знаел, че има - нямало да се качи на колата, нито без притеснения да се съгласи на тест след катастрофата и на кръвно изследване:

„Той е имал възможност да откаже да даде проба за дрегер, както и кръвна проба и тогава нямаше да има тези последици- той е бил абсолютно сигурен, че в неговата кръв няма нищо, защото той не е употребявал наркотици, във всеки случай не ги е употребявал умишлено, подкрепи клиента си адвокатът му Константин Симеонов.

За скоростта и удара по колата на чакащия на червен светофар Цветков обяснението на Кристиан Николов беше, че няма обяснение, защото няма спомен. Разказа, че малко преди катастрофата се почувствал зле и първите му спомени са от секундите след удара.

„Замъгляване на съзнанието – вече в каква форма, по какъв начин се е случило, очевидно, че се е случило. Дали от умора, дали е свързано с нещата, които са намерени в неговата кръв по някакъв начин, трудно е да отговоря“, коментира адвокат Симеонов, защитникът на подсъдимия

Подробно Кристиан Николов разказа за действията си след катастрофата, както и помощта, която е оказал на Милен Цветков.

Каза, че е разбрал на другият ден кой е човекът, който е ударил и че когато научил, че е починал , изпаднал в шок.

За пореден път 23-годишният мъж изказа съболезнования към близките на журналиста и заяви, че ще поеме своята отговорност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52