Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Необходими са 4 милиона лева, за да отплава за Антарктида корабът "Св. Св. Кирил и Методий"

Науката е основната дейност и цел на антарктическите изследвания

Българската база на остров Ливингстън
Снимка: Facebook /@BulgarianAntarcticInstitute

От юли миналата година България си има военен научноизследователски кораб. Научноизследователският кораб "Св. Св. Кирил и Методий" беше купен от Норвегия. За да може да отплава за Антарктида до края на 2022 година са необходими 4 милиона лева.

Корабът е много добър, въпреки, че е произведен преди 35 години, каза флотилен адмирал Боян Медникаров. Строен да работи в тежките условия на Норвежко море, за тези години износването на корпуса му е само 10% обяснява адмиралът. Той припомня, че машината е трябвало да работи по проекта "Южен поток". И затова през 2014 година е била модернизирана. Корабът, който самата холивудска актриса Мария Бакалова кръсти, вече е почти готов за мисията, допълва флотилен адмирал Медникаров.

"Готвейки го за научноизследователски кораб предходният корабособственик е построил хотел на борда - 20 двуместни каюти, 40 легла, в някой от които не е живяно. След придобиването на кораба ние започнахме да работим по формирането на неговия екипаж".

За ремонта на кораба са отпуснати от предишния редовен кабинет 2 милиона и 700 хиляди лева, разказва флотилен адмирал Медникаров. Минималните средства отишли за ремонта, за зареждане на кораба и за задължителен комплект от резервни части. Министерството на отбраната е поело ангажимента и го изпълнява за изплащане на възнагражденията на екипажа. Флотилен адмирал Медникаров казва, че вече е подготвена и обществената поръчка за избор кой да ремонтира кораба сега. Изчаквало се евентуално обжалване на класирането. Но точно за това ще трябват 3 милиона лева за цялостното въвеждане в експлоатация на плавателния съд. „Това са пари за науката“, каза флотилен адмирал Медникаров на депутати, във време, в което се прави бюджета на страната.

"Моля ви това не го разбирайте като просене на пари, но основният проблем за нас е, че ние трябва да намерим начин да увеличим разходите за наука. Това са разходите за създаването на уникална научноизследователска инфраструктура, каквато е "Св. Св. Кирил и Методий". Той няма да бъде използвам само за полярните експедиции, защото през летните периоди, когато "Св. св. Кирил и Методий" не работи на полярните експедиции, той ще бъде платформа, на която да работят учени от Българската академия на науките, от други университети, в контекста отбрана. Това е най-модерният кораб във въоръжените сили".  

Антарктида               Снимка: БГНЕС
Полярният изследовател проф. Христо Пимпирев също се застъпва за използване на новия кораб в антарктически води. И то в контекста на засиленото международно присъствие там. България е сред 29-те страни в света, които провеждат изследвания там. Корабът поставя България в европейската флота на научноизследователските кораби. И затова Христо Пимпирев призовава в  новия бюджет да се предвидят 1 милион лева за полярната програма.

"Науката е основната дейност и цел на антарктическите изследвания на всяка една държава, която е в Антарктика. Това е преди всичко задължение на всички 29 държави, които управляват континента. Ние правим научни, антарктически изследвания от над 30 години".

Проф. Христо Пимпирев допълва, че съществуването на български транспорт до Антарктика помага за запазване на извоюваните от десетилетия позиции.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотоклубове настояват да бъдат приети предложенията им за законодателни промени

Представители на мотоклубове връчиха през седмицата своите искания за промени в пътния закон, за да се намалят злополуките по пътищата. Част от тях са да има предпазна ограда под мантинелите, а максималната скорост на движение на мотоциклетите да бъде приравнена със скоростта на леките автомобили. Не протест, а мотошествие направиха в центъра..

публикувано на 20.05.22 в 19:07

Учениците от 35 училище "Добри Войников" в София реализират различни инициативи

"Аз съм в училището от 2014 и начинът на работа е бил винаги такъв. Винаги, когато ни предложат учениците добри инициативи, винаги откликваме", каза за БНР Лилия Генова, заместник-директор на 35 училище "Добри Войников" в София. Ръководството на училището има добро сътрудничество с Фондация "Малките стъпки".  Люба Батембергска има 14..

публикувано на 20.05.22 в 18:13
Илюстративна снимка

В Самораново ще строят затвор с пари от Норвежкия финансов механизъм

Светли стаи с прозорци без решетки и гледка към Рила . Така ще изглежда килия в новия затвор в дупнишкото село Самораново, който ще бъде изграден до март 2024 година. Проектът е за 17,5 милиона евро, а парите идват по Норвежкия финансов механизъм . "Тези условия, когато се доближат до европейските, като архитектура, функционалност,..

публикувано на 20.05.22 в 10:29

Александър Леви: Разширяването на Европа е в задънена улица, няма перспектива за Западните Балкани

"Разширяването на Европа попадна в задънена улица. В момента няма перспектива за Западните Балкани . Това много лошо се отрази на страни като Украйна, Грузия и Молдова, за които считаме, че има много по-голямо чувство на спешност за тяхното приобщаване ." Това мнение изрази пред БНР журналистът Александър Леви, който живее и работи във..

публикувано на 19.05.22 в 12:45
Деница Любенова и Венета Лимберова (от ляво на дясно)

Какво е решението по казуса с бебе Сара, бебето с две майки?

След решението на Административния съд – да отмени отказа на общината да издаде акт за раждане на дете в еднополова двойка, след една дълга съдебна сага, която стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург , български съд за първи път постанови, че дете от български произход, родено в Европейския съюз, може да има български акт за раждане с..

публикувано на 19.05.22 в 12:43

Хора с увреждания настояват за законодателни промени

"Има четири основни цели в политиките за хората с увреждания, които предпоставят това хората с увреждания да могат да водят независим живот – това са на първо време приобщаващо образование, след това необходимостта да има качествени технически помощни средства, да има достъпен транспорт и достъпна среда като цяло и да се направят промени..

публикувано на 18.05.22 в 16:11

Предупредителна стачка на работещите в район "Красна поляна" на София

Пред БНР Кремена Атанасова от Синдиката на административните служители "Подкрепа" уточни, че в  общинската администрация не се получава клас прослужено време . "Работодател е кметът на района, към който е предявена нашата процедура. Преките ни искания са отправени към кмета на районната община , но ние информираме и по-горните..

обновено на 18.05.22 в 14:29