Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландските олимпийци без собствени лаптопи и телефони в Пекин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда нидерландските олимпийци ще отпътуват за Китай, където нито един от тях няма да разполага със собствения си телефон или лаптоп от съображения за сигурност.

Нидерландският всекидневник "Волкскрант" разкри всички подробности, свързани с оборудването, с което ще могат да разполагат членовете на нидерландската олимпийска делегация, както и придружаващите ги лица.

Всички лични дигитални устройства остават у дома. На тяхно място ще се разполага с чисто оборудване.

Никога досега спортната организация не е вземала толкова мащабни предпазни мерки, става ясно от разговор проведен с Мауриц Хендрикс, който е технически директор на Нидерландския олимпийски комитет. Той потвърждава пред репортерите на "Волкскрант", че са предприети мерки за осигуряване на безопасността на спортистите.

Преди два месеца Нидерландския олимпийски комитет е бил информиран от Националния координатор по сигурността и борбата с тероризма (NCTV) и разузнавателната служба (AIVD) за ситуацията в Китай. 

Използването на частна виртуална мрежа (VPN) често е невъзможно в Китай.

Според Ерик Плюхмакърс, директор на фирма занимаваща се с киберсигурност, Китай е в състояние да наблюдава и манипулира целия интернет трафик. Съобщенията, графиците за тренировки, медицинските данни, контактите и снимките са сред нещата, които могат да се гледат „тайно“.  Китай разрешават социални медии като WhatsApp да бъдат използвани от спортистите, което според Плюхмакърс не изключва възможността за наблюдение. 

Австралийски експерти по сигурността предупредиха през декември, че спортистите, които отиват в Пекин, трябва да са наясно с мащабния китайски шпионаж.

Нидерландците са имали опасения за безопасността и на предишни зимни олимпийски игри -тези в Сочи, Русия през 2014 г., но по това време мерките не стигат толкова далеч, колкото сега. Според Ари Коопс, тогава технически директор на Нидерландския кралски кънки съюз, в Русия са използвани временни SIM карти и собствена мобилна мрежа, но не и чисти телефони и лаптопи.

Когато Коопс заминава на работа като треньор по кънки бягане в Китай, той също взема някои предпазни мерки. „Не отидох там със стария си лаптоп от Нидерландския кралски кънки съюз, а с друг чист лаптоп.“ При престоя си в Китай Коопс няма усещането устройствата му да са били наблюдавани или заразени. 

В същия период от 2018 до 2020 г., бившият олимпийски шампион по кънки бягане Боб де Йонг, който също работи в Китай, се чувства наблюдаван и затова разбира предпазливостта на нидерландците за Игрите в Пекин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изабелла Шиникова

Изабелла Шиникова разгроми белгийка в Тунис

Националката на България за "Били Джийн Кинг Къп" - Изабелла Шиникова, се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис на клей в Хамамет (Тунис) с награден фонд 25 хиляди долара. Поставената под номер едно българка преодоля на старта квалификантката Оушън Лопес (Белгия) с 6:0, 6:3 само за 49 минути игра. Шиникова вече си осигури..

публикувано на 01.05.24 в 16:19
Николай Костов

Николай Костов: Трябва да почакате за моята оставка

Треньорът на Левски - Николай Костов, даде изненадваща пресконференция днес, на която държеше да говори най-вече за критиките към играта на отбора и за иронизирането на "романтичния" футбол на "сините". Той се извини и за поведението си след дербито с ЦСКА-София. "Сядам пред вас съвсем приятелски и добронамерено. Да не остане впечатление,..

публикувано на 01.05.24 в 16:14
Тибо Куртоа

Тибо Куртоа пропуска Евро 2024

Белгийският вратар на Реал (Мадрид) Тибо Куртоа няма да бъде повикан в националния отбор за предстоящото Европейско първенство по футбол, тъй като бе извън игра през по-голямата част от сезона заради контузия, информира треньорът Доменико Тедеско. 31-годишният футболист не е играл до момента през сезона след като претърпя травма на коляното..

публикувано на 01.05.24 в 12:02
Ипсуич

Ипсуич е на точка от Висшата лига на Англия

Отборът на Ипсуич Таун победи Ковънтри Сити с 2:1 като гост в отложен двубой от 44-ия кръг на английската втора футболна дивизия "Чемпиъншип" и е само на една точка от промоция във Висшата лига за първи път от 22 години насам. Ипсуич събра 93 точки на второто място във временното класиране кръг преди края, с 3 повече от третия Лийдс, което..

публикувано на 01.05.24 в 11:13
Павел Мороз

Нефтохимик привлече руския волейболист Павел Мороз

Нефтохимик привлече руския волейболист Павел Мороз, съобщиха от бургаския клуб чрез официалната си страница в социалните мрежи. Мороз е седмият състезател за новия сезон, когото ВК Нефтохимик 2010 обявява след Аксел Трухчев, Красимир Георгиев, Венцислав Рагин, Розалин Пенчев, Шимон Крайчович и Франсоа Ребейлор. 37-годишният диагонал става..

публикувано на 01.05.24 в 10:29
Олимпиакос - Барселона

Барселона и Макаби (Тел Авив) поведоха в четвъртфиналите на Евролигата

Отборите на Барселона и Макаби Тел Авив поведоха в четвъртфиналните си серии в баскетболната Евролига за мъже. Гръцкият Олимпиакос отстъпи като домакин пред испанския Барселона с 80:82 (13:13, 24:19, 14:25, 20:14, 9:11) след продължение и вече изостава с 1-2 победи в плейофите. Следващият двубой ще бъде изигран отново в гръцката столица Атина..

публикувано на 01.05.24 в 09:29
Цветан Соколов

Цветан Соколов със сребърен медал в първенството на Русия

Цветан Соколов спечели сребърен медал с тима на Динамо (Москва) във волейболното първенство на Русия. Тимът загуби третия мач от финала срещу Зенит (Казан) с 1:3 (20:25, 22:25, 25:17, 20:25), а с това и серията с 0:3. Българинът завърши с 3 точки, а от неговите съотборници се отличи Денис Богдан с 14. За победителите най-резултатен беше..

публикувано на 01.05.24 в 06:58