Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бербок: Германия може да наложи санкции на "Северен поток 2", ако Русия нахлуе в Украйна

| обновено на 27.01.22 в 17:45
Аналена Бербок, германски външен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският външен министър Аналена Бербок заяви в четвъртък, че газопроводът "Северен поток 2" може да бъде включен в списъка със санкции, които ще бъдат наложени на Русия, ако тя нахлуе в Украйна.

Тя потвърди, че правителството работи върху "силен пакет от санкции", който ще включва за пръв път и газопровода.

„Пределно ясно заявихме, че повторно военно нахлуване на Русия в Украйна ще има сериозни икономически последици – те обхващат широк спектър от мерки, включително и срещу газопровода „Северен поток 2“, каза Бербок в Бундестага.

Тя допълни, че Германия продължава да подкрепя дипломатическите усилия за разрешаване на кризата, но и че има случаи, когато трябва да се демонстрира твърдост. 

По-рано през януари немският канцлер Олаф Шолц предупреди, че Германия може да спре проекта при евентуална руска инвазия в Украйна.

Анелена Бербок повтори, че Германия няма да изпраща оръжия в Украйна, заявявайки, че това ще се отрази негативно на дипломатическата линия, която в момента Западът следва с Русия. Тя подчерта, че "крайъгълните камъни на европейския мирен ред не подлежат на преговори".

Снощи и говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че газопроводът "Северен поток 2" между Русия и Германия няма да се придвижи напред, ако Русия нахлуе в Украйна.

"Искам да бъда много ясен: ако Русия нахлуе в Украйна по един или друг начин, "Северен поток 2" няма да продължи напред“, каза Прайс пред Националното обществено радио на САЩ (NPR). 

"Няма да навлизам в подробностите. Ще работим с Германия, за да гарантираме, че проектът няма да продължи напред".

Междувременно стана ясно, че операторът на газопровода "Северен поток 2" - дружество със същото име, вече има дъщерна компания "Газ за Европа", която ще е собственик и оператор на 54-километровия участък на газопровода, разположен в германските териториални води.

Така руската компания "Газпром", която притежава дружеството "Норд Стрийм 2", се надява да се възобнови процесът на сертифициране на съоръжението.

Той бе прекратен от регулаторните органи на Федералната република именно заради липсата на дъщерно дружество в Германия, което да отговаря за участъка на нейна територия.

Газопровод

Най-противоречивият енергиен проект в Европа - "Северен поток 2", е предназначен да удвои количеството газ, който тече от Русия директно към Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки традиционната транзитна държава Украйна.

"Северен поток 2" намира съпротива в рамките на Европейския съюз, от страна на Съединените щати, както и от Украйна на основание, че увеличава енергийната зависимост на Европа от Русия и чрез него се премахват транзитните такси за Украйна по време на едно по-широко противопоставяне на Москва със Запада.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59