Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Александър Кирков:

Налагат се ограничения за дълбочината, на която може да работи дийпфейк

Снимка: rawpixel.com

Появяването на дигитално манипулирани медии от ново поколение създаде предпоставки не само за по-широката им употреба в различни сфери, но и възможности за сериозни злоупотреби. Напредъкът в изкуствения интелект позволи да бъдат разработвани фалшиви видеоклипове с много висока степен на реалистичност, които изобразяват човек, който казва или прави нещо, което всъщност самият той никога не е казвал или извършвал.

Технологията стана популярна под термина “дийпфейк” /deepfake/, комбинация от думите за „дълбоко машинно обучение“ и „фалшификат“. Основната технология се използва и за създаване на манипулирани аудиозаписи, графични изображения и текстове.

Освен за държавни и военни нужди, дийпфейк технологията има много широко разпространение в много други сфери на обществения живот - киното, медиите, обучението на кадри и др, посочи д-р Александър Кирков, ръководител на Научноизследователската лаборатория по кибернетична сигурност в УниБИТ в подкаста за изкуствен интелект на “Черната кутия”. "Вече има алгоритми, които са много добре оптимизирани и са достъпни през интернет, всеки потребител с компютър, който е малко над стандартното ниво, може да се възползва от дийпфейк софтуер," отбеляза специалистът.

През последните годините нашумяха различни манипулирани видеоклипове на президента Барак Обама, на британската кралица и дори на самия дигитален гуру Марк Зукърбърг.

Д-р Кирков подчерта, че поради бързото усъвършенстване на технологията и социалните рискове, които произтичат от това, вече се налагат различни ограничения, в това число и изискване към разработчиците за дълбочината, до която може да работи дийпфейк, като винаги остава преливане на два образа, а не се синтезира само образа на целта. 

Най-често използваните дийпфейк решения могат да бъдат поставени в три категории - дийпфейк видео, клониране на глас и синтез на текст.

Дийпфейк видео

Няколко са факторите, които доведоха до стремително подобряване на възможностите за манипулиране на изображения. Специалистите по компютърно зрение разработиха алгоритми, които могат автоматично да картографират ориентири на лицето в изображения, да речем позицията на веждите и носа, като подобриха технологиите за лицево разпознаване. Бърз възход отбелязаха платформите за споделяне на видео и снимки, създавайки огромен обем аудио-визуални данни на разположение. На трето място трябва да бъдат отбелязани новите инструменти в областта на криминалистиката и разследванията, особено тези за автоматично откриване на фалшификати.

Два специфични подхода за изкуствен интелект често се срещат в програмите за дълбоко фалшифициране: Generative Adversarial Networks (GAN) и автокодери. GAN са алгоритми за машинно обучение, при които две невронни мрежи работят в конкуренция. Те анализират набор от изображения и създават нови със сравнимо ниво на качество. Автокодерите могат да извличат информация за черти на лицето от изображения и я използват за конструиране на изображения с различен израз.


Технология за клониране на глас

Технологията за клониране на глас позволява на компютрите да създават имитация на човешки глас. Софтуерните методи за клониране генерират синтетична реч с много висока степен на достоверност, наподобявайки определен човешки тембър. Технологията текст към глас/Text-to-Speech/ вече е неотменима част от стандартната потребителска електроника. Сред най-популярните решения са Google Home, Apple Siri и Amazon Alexa, както и навигационни системи.

Технология за синтез на текст

Технологиите за синтез на текст в дийпфейк контекст се използва за генериране на текстове, които имитират определен стил на изразяване. Те разчитат до голяма степен на обработката на естествен език (NLP). Основното приложение на NLP e за подобряване на текстовите и вербалните взаимодействия между хората и компютрите. Системите са в състояние да обработват големи количества информация, включително и да дешифрират аудиозаписи. Те могат да интерпретират речта до известна степен, достигайки до ниво на разбиране на изразените емоционални нюанси. Така се оформя модел на стила на говорене на определен човек, който от своя страна може да се използва за синтезиране на нова реч.

Откриване и превенция

Развитието на дийпфейк технологиите доведе до това, че редица компании се специализираха в търсене и определяне на манипулирано медийно съдържание. Единият подход е ръчен, като откриването изисква квалифицирано лице, което да инспектира видеоматериала и да търси несъответствия или признаци за манипулиране. Той е осъществим при работа с по-малки обеми информация. При автоматичния подход се използва софтуер за автоматично откриване, който може да използва комбинация от методи: гласово разпознаване, индикатор за човешка реч, лицево разпознаване, визуални характеристики, времеви несъответствия, липса на достоверни атрибути. Сред най-често срещаните проблеми при дийпфейк идентификаторите обаче е компресията на аудиовизуалните материали, особено в онлайн платформите като социалните медии и чат приложенията. Намаленият брой пиксели при изображенията и данни за описване на звука може да се окажат сериозна пречка при установяването на манипулации.

Повече за тенденциите в развитието на дийпфейк технологиите и противодействието на вредните им проявления чуйте от д-р Александър Кирков, ръководител на Научноизследователската лаборатория по кибернетична сигурност в УниБИТ.

Всички епизоди на "Черната кутия" ще намерите:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12