Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност” с Иво Балев: Фашизмът и селските пръчки

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Здравейте, скъпи съучастници и строги слушатели на “Новини с добавена стойност” - един бюлетин в стил исторически пънк-рок.

Аз, да ви кажа, съм голям борец срещу фашизма и милитаризма.

Обаче забелязвам, че тая дума фашизъм се употребява малко произволно, малко приблизително.

Обществото е приело, че това е някаква лоша дума - значи е подходяща, ако искаш да оскърбиш опонента. Все едно да кажеш пън или чукундур. Кратуна, тиквеник, магаре. Дъска, талпа, селска пръчка. Овца.

Всички тия еротични думи са контекстови синоними и хората ги употребяват безразборно като равностойни термини.

А то има известна разлика. Фашизмът не е селска пръчка, а сноп с пръчки.

Фасциите в древния Рим са били точно това - сноп с пръчки, символ на властта и единството.

От тия фасции на умрелия латински език произлизат термините фашо и фашизъм.

Снопа с пръчки съм сигурен, че го разпознавате като символ - знаете как старият Хан Кубрат легнал на смъртния си одър, па извикал синовете си да им предаде този урок.

Подобни предания имат кажи-речи всички европейски народи.

Мотивът за снопа с пръчки е доста древен и се открива още при Езоп, прародителя на сатирата. Езоп има такава съвсем кратка басня за селянина и неговите синове, които много се карали, пък той им показал нагледно урока с пръчките. Една по една селските пръчки се чупят лесно, ала когато са обединени и свързани в сноп, са непобедими. Това нещо Езоп го разправял на древногръцки още в 6-я век преди Новата ера, а сигурно и той го е чул отнякъде. Впрочем самият Езоп, доколкото е съществувал, нямал никакво образование и бил роб, но с големия си ум правел на глупак господаря си, който бил ужким голям философ.

Да се върнем на фасциите в Рим, кръстниците на фашизма. Тия фасции, с които се поддържала съдебната система и римското право, не били просто сноп пръчки, а към тях имало привързана брадва. Така че, скъпи съучастници - само със селски пръчки не се прави фашизъм, трябва си и брадва!

Но преди всичко трябва обединение и корелация.

И като прескочим двайсетина века барабар с италианския фашизъм и германския нацизъм, идваме до наши дни, когато македонците наричат българите фашисти заради някакви стари обиди и корелации, а в българския парламент депутатите правят шоу със същата тази думичка.

Депутатите ни се наричат фашисти и въртят риторични фигури, така че да спечелят симпатиите на пръчките от своя сноп. Опонентите пък се правят на ударени и не отнасят към себе си епитета, ами го прехвърлят към суверена и се сърдят от името на населението: вие нарекохте българския народ шепа нещастни фашисти!

Руснаците и украинците по същия начин се фашосват един друг, особено като се струпат повече войски по границите.

Украинците наричат руснаците фашисти или рашисти, руснаците също викат на украинците фашисти - и всеки вади някакви фалшиви аргументи от миналото.

И ние с македонците така си говорим с фалшиви исторически аргументи, като интересното е, че нито една от двете страни не вижда гредата в собственото си око.  

Едно време нашият президент Желю Желев кажи-речи първи в света призна новата македонска държава.

Д-р Желев беше философ, но истински, не като господаря на Езоп. Той има една много хубава философска книга “Фашизмът”. В тая книга д-р Желев описа в подробности характера на тоталитарната държава - чрез исторически анализ на италианския фашизъм, германския нацизъм и режима на Франко в Испания. И така добре ги описа тия режими, че без да нарече нито един съвременник фашист - комунистическият режим се саморазпозна и забрани книгата веднагически. Хем тая книга е написана от марксически и комунистически позиции.

В Северна Македония ползват по наш адрес думата фашисти, защото така пише в техните учебници по история, които ние не харесваме. Изобщо много работи не харесваме в македонците, доколкото ги различаваме от себе си. Действително, хората в Македония са отровени от антибългарска пропаганда, но за това ние също имаме своя принос, който не искаме да забележим.

Но колко по-големи държави, че и по-умни, с извинение, не са решили тия въпроси с общата история, та ние ли ще пренапишем учебниците на Балканите!

Примерно Съединените щати и Великобритания - първи приятели в международното положение, но и те си имат минали обиди в общата история. И когато си надникнат един на друг в читанките, страшно се възмущават. Полша и Германия също - рамо до рамо и ботуш до ботуш в евроатлантизма, обаче и те си имат стари сърдитко-петковщини.

Имам една приятелка депутатка - много симпатична, строга и справедлива, аз на нея много разчитам за разни реформи и законодателни инициативи. Обаче малко се скарахме, щото си имаме разни общи истории.

Вчера ѝ рекох: депутатке мила, приятелко от миналите дни. Хайде да ми платиш тока, пък аз ще говоря глупости, за да те забавлявам.

И тя се ококори и ми се развика: ама ти си бил голям фашист бе, Г-н Балев, гледай го ти, тока му ще плащам, нахалник, развратник, резурекционист!

Ти, вика, трябва да носиш наказателна отговорност за глупостите, дето ги приказваш. Тия глупости имат налягане от 1003 хектопаскала, което е над средното за месеца!...

Внезапно иде сметката за тока -

като фашист в студените ни дни!

Опитвам се да преживея шока -

о, селска пръчко, тока ми плати!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на служители в Агенцията за социално подпомагане

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:25

Евродепутатите избират председател на институцията

Евродепутатите, които дадоха днес старт на новия Европейски парламент, гласуват за председател на институцията. Кандидатурите за позицията са две - на досегашната председателка Роберта Мецола и на испанската евродепутатка от левицата Ирене Монтеро. За да бъде избран председател на Европейския парламент, е необходимо кандидатурата му да получи..

публикувано на 16.07.24 в 12:18
Брифинг на Деница Сачева (на преден план) и Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС, 16 юли 2024 г.

Сачева за предложението на ПП-ДБ: Няма смисъл да губим времето на хората

Представители на ГЕРБ-СДС ще се отзоват на поканата на ПП-ДБ за разговори по декларацията с антикорупционното законодателство. Това обявиха на брифинг в Народното събрание от ГЕРБ. Деница Сачева обаче беше категорична, че позицията на ГЕРБ-СДС остава непроменена и няма да подкрепят нито втория, нито третия мандат: Радев: Тези дни ще..

публикувано на 16.07.24 в 11:57
Изглед към Акропола в Атина.

Гърция: Спешни мерки срещу високата цена на тока

Правителството в Атина взема спешни мерки срещу високата цена на тока.  Премиерът Кириакос Мицотакис свика извънредно заседание на Министерския съвет. Цената за мегаватчас през деня скочи на 500 евро. Цените на едро се увеличиха с 60%. Говорителят на правителството Маринакис съобщи, че се обсъжда поставяне на лимит на цената на едро, както и..

публикувано на 16.07.24 в 11:48
Албена Пекова

Албена Пекова, "Величие": Правителство в този парламент не може да бъде полезно

Председателят на партия "Величие" Албена Пекова заяви, че правителство в този парламент не може да бъде полезно. Централният съвет на партията призова 7 от своите депутати да напуснат Народното събрание, а останалите 6 да внесат предложения за възстановяване на Конституцията, за продължаване на изграждането на АЕЦ "Белене" и за промени в..

публикувано на 16.07.24 в 11:28

"Истина или лъжа?" - отговорът в Етнографския музей в София

От днес до 20 октомври Домът на европейската история към ЕП в Брюксел и Националният етнографски музей в София организират изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Тя може да бъде посетена в залите на Етнографския музей, а официалното ѝ откриване е тази вечер от 18 часа.  Пред БНР директорът на музея гл. ас. д-р Иглика..

публикувано на 16.07.24 в 11:22

Катастрофа с една жертва на пътя Русе - Плевен край с. Пейчиново

Движението по пътя Русе - Плевен в района на село Пейчиново е затруднено поради катастрофа. Лек автомобил е опитал да направи обратен завой, но при маневрата е бил ударен от движещ се направо и в лентата ти товарен камион. Водачът на лекия автомобил е загинал, а спътничката му е откарана в русенската болница.  Движението в района..

публикувано на 16.07.24 в 11:07