Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвят нови санкции за руските олигарси с инвестиции в Обединеното кралство

Лиз Тръс - министър на външните работи на Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските олигарси, свързани с президента Владимир Путин, които имат инвестиции в Обединеното кралство, ще бъдат потърпевшни на новите сурови санкции, ако Русия навлезе в Украйна, това се очаква да заяви днес британският министър на външните работи Лиз Тръс в парламента, представяйки ново законодателство.

Съгласно новото законодателство правителството ще може да санкционира „всеки индивид или бизнес от икономическо или стратегическо значение за Кремъл“.

В момента икономическите санкции са с много ограничен обхват, така че могат да бъдат налагани само на компании с пряко участие в дестабилизирането на Украйна, според думите на Лиз Тръс. Тя допълни, че целта сега е да се разшири обхватът, така че компании, свързани с Кремъл и режима в Русия, да попадат под ударите на закона, „за да няма къде да се скрият олигарсите на Путин“.

Запитана дали за предложените нови санкции Великобритания няма да плати твърде висока икономическа цена, Тръс отговори, че „защитата на свободата и демокрацията са много по-важни от краткосрочните икономически интереси“.

Депутатите в Камарата на общините ще обсъдят направените предложения от външния министър.

Вестник „Файненшъл таймс“ пише, че всичко това става след като премиерът Борис Джонсън реагира на кризата около Украйна като предложи да разположи още 900 войници в Естония, което означава удвояване на британското присъствие.

 Джонсън, който ще проведе телефонен разговор с Путин и се очаква да посети района тази седмица, освен това предложи да изпрати изтребители за Румъния и България и бойни кораби в Черно море.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Ониди

Координаторът за Шенген в ЕК на двудневно посещение в София

На двудневно работно посещение в София е Оливие Ониди, заместник генерален директор на дирекция "Миграция и убежище" и Координатор за Шенген в Европейската комисия, информират от пресцентъра на МВР. Той подчерта, че всички партньори от Европейския съюз виждат съществен напредък в управлението на границите, връщанията и борбата с..

публикувано на 11.07.24 в 10:08
Венеция Ангова

В декларация: ПП-ДБ определиха случващото се в Доспат като феодализъм

Депутатите от "Продължаваме промяната"-"Демократична България" излязоха с декларация, в която определят случващото се в община Доспат като феодализъм и призовават институциите за намеса спрямо кмета Елин Радев. "Призоваваме компетентните институции да се намесят незабавно и независимо да разглеждат всички сигнали, жалби, молби, подадени от..

публикувано на 11.07.24 в 09:59
Бойко Борисов в НС, 11 юли 2024 г.

Борисов за разрива в ДПС: Ние си гледаме ГЕРБ

По повод кризата в ДПС пред парламентарните репортери председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се интересува само от ГЕРБ: "Кой ще победи там, в случая изобщо не ни касае. Виждам, че се открива една много голяма възможност, защото по смесените райони битката се водеше само между ГЕРБ и ДПС. Това, че има проблем в тази партия е видно...

публикувано на 11.07.24 в 09:52

Надежда Йорданова: Не можем с лека ръка да ходим на толкова много избори

" Използва ли се прокуратурата и полицейските служби за заплашване на хора и за отнемане на бизнеса им - както твърди Ахмед Доган? Предприели ли са вече мерки, за да насрочат необходимите проверки и да се установят обстоятелства, свързани с тези твърдения? " . Тези въпроси отправи Надежда Йорданова от ПП-ДБ към и.ф. главения прокурор Борислав..

публикувано на 11.07.24 в 09:40
Кириакос Мицотакис

Атина повдигна въпроса за Преспанския договор на срещата на НАТО

На срещата на НАТО във Вашингтон гръцкият премиер е повдигнал въпроса за неспазване на Преспанския договор от Република Северна Македония. "Пълното спазване на Преспанския договор от страна на Скопие е предпоставка за сигурността на Балканите", е заявил гръцкият премиер на заседанието на страните членки на Алианса във Вашингтон, посочват..

публикувано на 11.07.24 в 09:38
Депутати от различни политически сили присъстват на протест под наслов „Доспат не сте сами - Свобода за Доспат

Жители на Доспат на протест в София срещу кмета Елин Радев

Жители на Доспат и техни съмишленици от "Доспат не сте сами“ излязоха на протест край сградата на парламента днес. Недоволството на хората започна заради премахване на незаконни постройки от страна на община Доспат в различни населени места. Според участниците в протеста това е "наказателна акция спрямо тях от страна на кмета Елин..

публикувано на 11.07.24 в 09:32
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Колективните органи на ДПС ще вземат решение

Преди днешното заседание в пленарната зала отстраненият от ПГ на ДПС Рамадан Аталай коментира, че движението ще вземе втория мандат и ще предложи разговори с другите политически формации. По повод конфликта в партията той заяви: "Всеки човек от лична гледна точка може да изрази мнение за позицията си, разбира се, но когато се съберат..

публикувано на 11.07.24 в 09:20