Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалистите спечелиха изненадващо убедително изборите в Португалия

| обновено на 31.01.22 в 09:12
Антониу Коща - лидер на социалистите и досегашен премиер, говори след вота.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социалистите спечелиха изненадващо убедително предсрочните парламентарни избори в Португалия. Партията на досегашния премиер Антониу Коща ще има пълно мнозинство в новия парламент и ще управлява самостоятелно, а не както допреди 3 месеца - в коалиция.

За социалистите са гласували близо 42%, като те получават 117 места в 230-местния парламент, на изборите през 2019 г. те получиха 108.

На второ място останаха социалдемократите (десноцентристка партия - б.р.) с 28 на сто, а до трета политическа сила се изкачи крайнодясната формация „Шега“, която удвои своя резултат. Изборите преминаха при избирателна активност над 50 процента, най-високата за последните 15 години.

Такава убедителната победа на социалистите не беше очаквана. В последните дни от кампанията социологически проучвания показваха топяща се разлика между социалисти и социалдемократи.

Докато в щаба на социалистите скандираха „Победа“, лидер им - бивш и бъдещ премиер каза:

„Това беше победа на смирението, на доверието и победа за стабилност. Португалците показаха червен картон на политическите кризи, показаха желанието си за стабилност и сигурност“.

Възложена ни беше ясна задача - да обърнем страницата на пандемията и да мобилизираме всички сили за възстановяване и просперитет на страната, заяви още Коща.

„Абсолютното мнозинство не означава абсолютна власт, не означава да управляваш сам. Това е повишена отговорност за управление с всички и за всички португалци.“ 

Заради съкрушителната разлика между водещите две партии лидерът на изгубилите социалдемократи Руи Риу намекна, че ще подаде оставка.

„При пълно мнозинство на социалистите аз не мога да обоснова с какво ще съм полезен начело на нашата партия.“

„Не постигнахме в никаква степен целите, които си бяхме поставили, а Социалистическата партия очевидно е големият победител“, каза още той и побави, че е поздравил Коща. Социалистическата партия ще има 76 депутати, с три по-малко от досега.

С реторика против корупцията, за национално достойнство и с претенцията, че са антисистемен играч, популистите от „Шега“ значително подобриха резултата си, като  спечелиха 12 депутатски места, а досега имаха едно. Лидерът им Андре Вентура:

„Вече сме трета политическа сила в Португалия“.

Изборите бяха предизвикани от разпада на управляващата лявата коалиция заради разногласия за бюджета.

Анализатори отбелязват сега, че левият гласоподавател се е консолидирал около голямата лява партия, за сметка на малките леви формации. Това обяснява неочаквано високият резултат на социалистите и краха на доскорошните им коалиционни партньори.

10-милионна Португалия, най-бедната страна в Западна Европа, трябва да получи 45 милиарда евро от европейския фонд за възстановяване за стимулиране на икономиката си след пандемията. Парламентарно мнозинство ще улесни процедурата, посочва Асошиейтед прес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Курортът Агия Напа в Кипър

Все повече хора в Кипър търсят помощ заради топлинен удар и топлинно изтощение

Продължаващата гореща вълна в Кипър усложнява здравната ситуация, като спешните отделения на болниците се пълнят с десетки хора, пострадали от жегата, алармираха здравните власти. Заради високите температури бе поставен рекорд с издадено двойно предупреждение за изключително високи температури за три поредни дни и нощи. 64-годишна жена почина от..

публикувано на 23.07.24 в 03:34

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31