Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се учреди Обществен съвет към Комисията по политиките за българите извън страната

Ще бъдат въведени нови електронни услуги за българите в чужбина

Красимир Мартинов, Станислава Пирчева, Добринка Добрева
Снимка: БНР

Предстои да бъдат въведени нови електронни услуги за българите в чужбина, каза за БНР Антоанета Цонева, председател на Комисията по политиките за българите извън страната. Ще се обсъди и какви промени са необходими в Закона за българите, живеещи извън Република България.

"Това единственият закон приет преди повече от 20 години. Оценката на всички е, че той вече е неадекватен на настоящата ситуация и за да можем да имаме органи на представителство, какъвто този закон предвижда - Национален съвет, в който се включват представители на българските общности".

Антоанета Цонева                   Снимка: БГНЕС
Ще се учреди Обществен съвет към Комисията по политиките за българите извън страната:
 
"В момента аз разговарям с различни организации, представители на академичната общност. БНР, БНТ и БТА ще участват в този съвет", допълни Цонева в интервю за Радио България, програма на БНР.

Функциите на Съвета ще са консултативни:

"Съветът ще може да участва в създаването на политики, да дава становища, да се включва в дискусиите, да предизвиква дебат".

Антонина Дуриданова                    Снимка: личен архив

Антонина Дуриданова е родена през 1949 година в семейство на интелектуалци. Баща ѝ Иван Дуриданов е професор, езиковед, а майка ѝ Мария Миленова, историк и гимназиална учителка. Тя е живяла в САЩ. Автор е на книгата "Ново начало".

"Продължавам да следя всичко, което се случва в България. Пътувам до България, имам връзка с роднини, които живеят там. В Америка съм в контакт с хора, с които поддържаме културата в различни културни и литературни мероприятия", каза за БНР Антонина Дуриданова.


Мохадесе Мирзаее        Снимка: Венета Николова
Първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан се казва Мохадесе Мирзаее и е само на 23 години. През февруари тази година Мохадесе стана част от първия изцяло женски летателен екипаж в азиатската държава. Този ден е един от най-щастливите в живота ѝ. Тогава младата авиаторка и нейните колежки позират въодушевени пред камерите на световните медии. Тя не подозира, че половин година по-късно съдбата ѝ ще претърпи кошмарен обрат. През август 2021 година, когато талибаните превземат Кабул, Мохадесе е на летището в униформата си и се готви за рутинен нощен полет до Истанбул. Същата сутрин тя е напуснала дома и се е разделила с майка си и двете си сестри. Ала самолетът ѝ така и не отлита.

Сара Фаизи е собственик на ресторант за афганистанска храна. Тя е завършила висше образование в Афганистан със специалност "Бизнес администрация". В България е завършила курс за предприемачество:

"Аз харесвам повече България заради хората, за мен всичко е добре тук".

Юлияна Антонова-Мурата         Снимка: Георги Корнейков, БНР
Юлияна Антонова – Мурата е български дипломат и писател, която повече от 20 години е част от японското общество.

Завръща се в България, за да представи своето творчество - сборници с къси разкази, вдъхновени изцяло от срещите с различни хора в Япония. „Моши моши“, „Уки уки“, „Сан сан“ – така по японски звучат оригиналните заглавия върху книгите на българката.



Германецът Йонатан Мидендорф е от Хановер, но живее в село Николово, Русенско. Той е пристигнал в България преди 11 години. Успял е да научи български, работил е като доброволец в Южна Африка, живял е в Нова Зеландия.

"Имаме земеделие тук. Занимаваме се с производство на билки и етерични масла, отглеждане на орехови фиданки".

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18