Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тихомир Тошев: Лихвите по кредитите ще останат ниски тази година

Снимка: архив


Лихвите по кредитите ще се запазят ниски тази година, макар и някои банки да задържат нивата им на настоящите, а други да предложат по-добри условия на клиентите си заради конкуренцията на пазара, прогнозира в новия епизод на подкаста „На всяка цена“ кредитният консултант Тихомир Тошев. По думите му покачването на лихвите е неизбежно, но то не се очаква тази година в България. Въпреки това клиентите трябва внимателно да обмислят параметрите на заемите си, съветва Тошев, според когото повечето домакинства подхождат разумно по отношение на съотношението на месечните си доходи към общата задлъжнялост. 

Краят на мораториума 

В края на декември изтече срокът на разсрочване на всички заеми, разрешено заради ковид-кризата. Според Тихомир Тошев още миналата година повечето домакинства са успели да се върнат към погасяването на редовните си месечни вноски, а периодът на разсрочване е добавил около 15 лева към тях, което е напълно поносима сума. 

За част от бизнесите обаче обслужването на кредитите все още е проблем, защото най-засегнатите от ковид-шока може да се върнат към предкризисните си нива след година или две. „Ако един човек не е доволен от заплащането си, при настоящото търсене на кадри, сравнително лесно би намерил нова работа с по-добра заплата. За собственик на компания това е невъзможно, защото той трябва да запази бизнеса си“, коментира Тошев. 


Инфлацията и спестяванията  

Депозитите ще продължават да се трупат в банките, макар и с по-ниски темпове, прогнозира консултантът. По думите му все повече клиенти търсят алтернативи в спестовни и инвестиционни продукти като взаимните фондове и застраховките със спестовен или инвестиционен компонент, в опит да предотвратят стопяване на спестяванията си заради високата инфлация. Тя ще остане такава през цялата година, а депозитите предлагат практически нулева лихва, а при по-големите суми – дори загуба на средства. Винаги ще останат много консервативни хора, които не биха заменили депозита с по-високорисков продукт, коментира консултантът.  

Застраховка „Живот“ и спестяване  

Няколко банки предлагат към кредита да се сключи застраховка „Живот“ с инвестиционен компонент, но повечето играни на пазара изискват единствено застраховката, без да допълват със спестовния или инвестиционен елемент. „Клиентите не трябва да бъркат двата продукта, защото обикновено застраховката „Живот“, която върви с ипотечния кредит единствено покрива здравни рискове и смърт. Няколко са банките, които предлагат комбинация с инвестиционен продукт“, допълни Тошев. Комбинираните продукти доминират при застрахователните компании, докато банките предлагат взаимните фондове като алтернативни варианти за спестяване.  

Ще прегрее ли жилищният пазар и колко смели са потребителите в търсенето на убежище от инфлацията – отговорите на тези въпроси ще откриете в звуковия файл. 

Всички епизоди на "На всяка цена" ще намерите:


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Кирчев: Референдум за приемането на еврото е невъзможен

" Референдум за приемането на еврото е невъзможен . България се задължава със самия договор за ЕС – това е задължение, императивно произтичащо от членството ни и всеки един референдум би означавал съвсем експлицитно преди това да гласуваме за излизане от Европейския съюз . Който обаче въпрос все още проруските пропагандатори не са готови..

публикувано на 05.07.22 в 10:43
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Предстои битка до кръв

"Тези 121 депутата няма да направят много лека и приятна работата на кабинет начело с Асен Василев. Всичко ще бъде толкова на косъм, на ръба , че реализирането на всички заложени политики, част от които са много адекватни, няма да бъде увенчано с успеха, който ПП очакват. Няма как да управляваш България със 121 души ." Това коментира..

публикувано на 05.07.22 в 09:29
Живодар Терзиев

Живодар Терзиев: В сравнение с покупателната способност горивото у нас е особено скъпо

Същевременно голяма част от шофьорите негодуват и казват, че тези 25 стотинки вече са изядени от инфлацията и при почти 4 лева за литър бензин това е закъсняло решение , сочи репортерска проверка на БНР в Сливен . Малките бензиностанции нямат представа как ще работят с тази отстъпка и как ще им бъдат върнати парите . Дори нещо повече -..

публикувано на 04.07.22 в 07:33
Боян Чуков

Боян Чуков: Имаме моден сезон - кой да бъде по-голям евроатлантик

"Надявам се да не се стигне до тотално нулиране на дипломатическите отношения между България и Русия . Вероятно е да бъдат замразени на ниско ниво, което ще подсказва, че между двете страни няма никакви канали за комуникация". Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков. И посочи като интересно изгонването на всички счетоводители от..

публикувано на 02.07.22 в 13:38

Народното събрание одобри по-високи данъчни облекчения за родителите

В рамките на второто четене на актуализацията на бюджета Народното събрание одобри по-високи данъчни облекчения за родителите. За едно дете данъчната основа на доходите на родител се намалява с 6000 вместо с 4500 лева. Новото по-високо облекчение за две деца е 12 000 лева, а за 3 деца - 18 000. Това означава, че в семейния бюджет ще останат..

публикувано на 30.06.22 в 20:34

Очаква се охлаждане на страстите на имотния пазар

Стабилност на пазара на недвижими имоти и по-голяма прогнозируемост до края на годината очакват брокери на жилищни имоти. Според тях се върви към стопиране на стихийите инвестиции , повече планиране от страна на купувачите и по-ниски обороти, които експертите отчитат като здравословни за пазара. Активността на пазара на недвижими имоти през..

публикувано на 30.06.22 в 13:50
Валентин Радомирски

Валентин Радомирски: В България върви надпревара кой е по-по-най от евроатлантиците

"Позорно грандиозен скандал за българската дипломация, за българската държава ." Така определи изгонването на 70 руски дипломати и дипломатически персонал от България Валентин Радомирски, дипломат и външнополитически анализатор. България отзовава 70 руски дипломати Във Виенската конвенция е казано, че държавата решава, а външното..

публикувано на 30.06.22 в 13:07