Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Виктория Чобанова: Закрие ли се селска практика, не се разкрива нова

Снимка: Pixabay

Хората в България не получават медицинска помощ, каквато искат. Това не зависи от нас, лекарите. Проблемите са заложени нормативно.“ Това каза пред БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област. Тя е автор на отворено писмо и петиция за решаване на проблемите на първичната извънболнична медицинска помощ. Писмото е адресирано до институции и медии, вече има отговор от омбудсмана Диана Ковачева.

Един от проблемите, поставени като акцент в отвореното писмо, е намаляващият брой на общопрактикуващите лекари у нас.

В много малки населени места в България изобщо няма общопрактикуващ лекар, припомни д-р Виктория Чобанова.

Закрие ли се селска практика, не се разкрива нова.“

Д-р Чобанова дава пример от Ихтиман, където от 8 лични лекари вече са останали едва 5, които не са достатъчно за град с такива размери.

село Боденец   Снимка: Радио Видин

Хората си плащат здравните осигуровки и имат право на първична медицинска помощ“, изтъкна Виктория Чобанова.

По думите ѝ липсата на практики е следствие. Когато условията станат привлекателни, ще се намери кой да работи, смята общопрактикуващият лекар.

Относно лимитите за направления д-р Виктория Чобанова поясни какво се случва при надхвърлянето им:

„Ние плащаме реално медицинската помощ, която е оказана на пациента - стойността на съответните лабораторни изследвания или консултации. Плащаме ги от нашите приходи. Отделно плащаме глоба заради това, че сме превишили правата, които са ни дадени.“

Най-добрият вариант е да се смени изцяло принципът, подчерта Чобанова. По думите ѝ вариантите са два: „лимитираме лекарите и ги наказваме за всяка крачка“, направена извън лимитите или ограничението да е така направено, че „пациентът да участва в оптимизирането на оказаната му медицинска помощ“.

Снимка: БГНЕС

човек доплаща сума за това, че ползва някаква услуга, той ще преценява до каква степен тази услуга му е важна и ценна в момента, коментира д-р Чобанова. Според нея това няма да излезе много по-скъпо на пациентите и ще намали броя на онези, които „всеки ден идват на преглед“.

„А ще си събере оплакванията и ще дойде един път седмично или един път месечно, за да доплаща по-малко.“

За целта е необходимо политическо решение и се изисква промяна в здравната политика като цяло.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от пожара в граничната планина Славянка все още е активен

Част от пожара в граничната планина Славянка все още е активен. Ситуацията там ще се следи и през нощта. Пожарната обстановка в област Благоевград е динамична Ситуацията в планината Славянка на българо-гръцката граница  остава сложна. Възобновили са се огнищата на западния фронт.  На източния фронт пожарът е локализиран. С верижна..

публикувано на 04.08.24 в 22:07
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред

В Черно море турският сондажен кораб "Абдулхамид Хан" ще търси находища на природен газ

Турският сондажен кораб от седмо поколение "Абдулхамид Хан" е изпратен от Средиземно в Черно море, за да участва в търсенето там на още находища на природен газ, съобщи "Хюриет дейли нюз". На борда на най-модерния турски сондажен кораб е министърът на енергетиката и природните ресурси  Алпарслан Байрактар, който каза на брифинг, че газовото находище..

публикувано на 04.08.24 в 21:55

2000 жители на област Монтана са на воден режим

Над 2000 жители в населени места в област Монтана са на воден режим. Продължителното засушаване наложи ограничение във водоподаването. Не се изключва в следващите дни и други селищата да минат на режим. Към момента шест села в област Монтана са на воден режим. За още едно се чака заповед от кмета на общината за въвеждане на ограничение...

публикувано на 04.08.24 в 21:42

Статуята на Ане Франк в Амстердам отново осъмна с надпис с червена боя "Свобода за Газа"

За втори път това лято статуята на Ане Франк в Амстердам осъмна с надпис с червена боя, който гласи "Свобода за Газа". Този път и ръцете на еврейското момиче, станало известно със своя дневник за нацисткия режим, също са били боядисани с червена боя. Полицията е започнала разследване. Към момента няма заподозрян.  Надписът на статуята е направен в..

публикувано на 04.08.24 в 21:22

Майки от село Смилян поискаха безопасност за децата на пътя

Майки от смолянското село Смилян направиха днес мирно шествие с искане за изграждането на тротоар и повдигнати неравности за ограничаване на скоростта на пътя по направлението Смолян - Рудозем, който минава през кв. "Долен Смилян". Шосето през квартала е част от републиканската пътна мрежа в посока Рудозем и трафикът е натоварен.  С мирен протест..

публикувано на 04.08.24 в 20:08
Кола гори на Parliament Road по време на протест срещу имиграцията в Мидълзбро, 4 август 2024 г.

Обединеното кралство е обхванато от масови безредици

Участниците в протестите, които предизвикват безредици в множество градове в Обединеното кралство, ще съжаляват, заяви тази вечер премиерът Киър Стармър. "Гарантирам ви го!", заяви Стармър в специално обръщение, след като днес радикални протестиращи щурмуваха в Родъръм, Йоркшър, хотел, в който са смятали, че са настанени чужденци, търсещи убежище в..

публикувано на 04.08.24 в 19:07
Володимир Зеленски връчва знамето на военна част по случай Деня на ВВС на фона на изтребителите Ф-16 на неразкрито място в Украйна, 4 август 2024 г.

Володимир Зеленски показа първите многоцелеви изтребители Ф-16, получени от Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски показа на света първите получени от страната му многоцелеви изтребители Ф-16: "Често ни казваха, че това не е възможно, но ето - вече е реалност", заяви Зеленски на фона на два бойни самолета на писта, чието местоположение остава тайна. Други два бяха показани да прелитат над същата база. Украинският..

публикувано на 04.08.24 в 19:05