Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от рождението на Гоце Делчев

Доц. Наум Кайчев: Очакваме нашите колеги от Скопие на уговорената съвместна среща на 25 февруари

Очевидно определени среди в Скопие мислят, че ще вкарат македонизма и в самия Европейски съюз

Снимка: община Благоевград

Днес, 4 февруари, се навършват 150 години от рождението на Гоце Делчев - идеолог и ръководител на борбите за освобождение на Македония и Одринска Тракия, и присъединяването им към майка България.

Във времена на продължаващи опити за присвояване на българската история, почти ежедневни провокации към страната ни от официалните власти в Северна Македония и пренебрегване на договора за добросъседство, ще трябва да преживеем и отказа от крехката традиция да се поклоним заедно пред паметта и святото дело на Гоце Делчев.

В Благоевград  се намира мемориалът-костница на Делчевия род и училището – наследник на Българската мъжка гимназия в Солун, чийто възпитаник е Гоце Делчев.

34 години след освобождението на България населението от Македония и Одринско остават под османското иго. И няма ден, в който да не мечтаят за свобода. И няма къща без герой, готов да даде живота си за нея. Гоце Делчев не я дочаква. Убит край село Баница, по време на подготовката на Илинденско-Преображенското въстание.

Този свиден и велик герой на България, по-късно бива предаден като значимост и идеология. Васалската политика на България след 1944 година поставя под съмнение българското самосъзнание на хората от Македония и под натска на младата Югославска федеративна република костите на Гоце Делчев са преместени в Скопие.

Малцина обаче знаят , че тленните останки на неговият баща – Никола Делчев, се намират в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично“. След гибелта на трима от синовете му и смъртта на съпругата му Султана , бащата на Гоце Делчев заедно с петте си дъщери и единствения оцелял син Христо, поема от родния Кукуш / днес Килкис, Гърция/ по тежкия път на бежанците и се заселва в Горна Джумая.

Мемориалът-костница „Делчев род“ е проект на арх. Богдан Томалевски и скулпторът Иван Нешев и е открит през 1980 година. Забравата години след това води до сериозно компрометиране на красивите мозайки и едва през 2019 започва тяхната реставрация. Един от инициаторите за възстановяването на живата помет и обществен интерес към мемориала - костница на Делчевия род е Цоня Кръстева, председател на женското дружество на ВМРО-Благоевград. Тя е и част от амбицията 150 годишнината от рождението на Гоце Делчев да бъде отбелязана подобаващо, извън традиционното шествие и поднасяне на венци и цветя пред внушителния паметник на Гоце, на площад „Македония“ в областния център

доц. Наум Кайчев  Снимка: БГНЕС

"Ние всъщност не знаем до момента какви са били договореностите между България и РСМ на какво ниво да бъдат съвместните чествания за 150 годишнината от рождението на Гоце Делчев", коментира пред БНР доц. Наум Кайчев, член на Българо-македонската  комисия по исторически и образователни въпроси.

"Сега виждаме, че равнището е министри. Това е едно равнище, което е възстановяване на една традиция и едни акт на 4 февруари 2019 година, така че не е някаква свърхнова крачка. Но все пак едно положително събитие.

Жалкото е, че то минава в сянката на едно нежелателно говорене към възможността за общо честване на годишнината на Гоце Делчев. Всъщност това трябва да е преспективата -  виждането, че България и Северна Македония са обединени от общата почит към личността на революционера.

"Работата на съвместната ни комисия не може да се замразява за две години, за нас това е неприемливо. Очакваме нашите колеги от Скопие на уговорената отдвана съвместна среща на 25 - 26 февруари. Договорене е да имаме три заседания до средата на май.
Не е и в правомощията на колегата проф. Драги Георгиев да иска замрязаване.
Съвместната комисия е институция на Междудържавния договор за сътрудничество, добросъседство и приятелство и се регулира от съответните държавни органи в двете страни", уточни доц .Кайчев.

По думите му това е станало под натиск на определени среди от Скопие (среди и извън правителството ), които не желаят разбирателство между двете страни по историческите въпрос. И те смятат, че  този македонизъм ще остане непокътнат и в прехода към ЕС и ще влезе в самия Европейски съюз. Това е невъзможно, защото този македонизъм присвоява история и културно наследство на съседните народи", заяви доц. Кайчев.

Още по темата в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В НС заседава ПГ на ДПС, но без депутатите, подкрепящи Доган: Връщане за нас няма

В Народното събрание започна среща на парламентарната група на ДПС.  Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за втория мандат В съобщение от пресцентъра на партията, изпратено минути след 15:00 часа , се казва, че Движението за права и свободи е единно и подкрепя както почетния председател Ахмед Доган, така  и председателите Делян Пеевски и..

публикувано на 09.07.24 в 16:19
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: В ПП-ДБ няма разделение, ще предложим правителство с третия мандат

В ПП-ДБ няма разделение и ще предложим правителство с третия мандат, ако ни бъде връчен. С такава позиция излезе съпредседателят на коалицията и лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Божидар Божанов: Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена "Да, България": ПП-ДБ може да поиска третия мандат "Ще отидем при..

публикувано на 09.07.24 в 15:40
Стефан Тафров

Стефан Тафров: Атал излиза от изборите по-силен и се позиционира за президентския вот през 2027 г.

Сегашният министър-председател на Франция Габриел Атал излиза със засилени позиции от изборите и се позиционира за президентските избори през 2027 г. Това каза пред БНР дипломатът Стефан Тафров и уточни: " Той се дистанцира леко от президента Еманюел Макрон след изборите, като каза, че не е бил съгласен с разпускането на Националното събрание , но..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Искат отлагане на новата методика за заплащане на онколекарствата, влязла в сила от 1 юли

От варненската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания  ( СБАЛОЗ "Д-р Марко Антонов Марков – Варна" ЕООД)  поискаха отлагане на променената  методика за заплащане на лекарствата за  лечение онкоболните пациенти, влязла в сила от 1 юли . От здравното заведение изпратиха писмо до Министерството на здравеопазването и до..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

"Да, България": ПП-ДБ може да поиска третия мандат

Националният съвет на Движение "Да, България" реши коалицията да се обедини около оценката, че ПП-ДБ може да поиска третия мандат. Условието - ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела "Пеевски", завършване на съдебната реформа и..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Иван Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 15:02

Поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт

Сградата на поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт. Външните фасади са в трагично състояние, а падащите от тях огромни мраморни облицовъчни плочи правят сградата опасна за хората . Проблемът е, че поликлиниката има много съсобственици и това създава реални пречки за поддържането на сградата.   Историята на тази внушителна сграда..

публикувано на 09.07.24 в 14:45