Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар: ЕС иска по-големи доставки на природен газ от Азербайджан

Азербайджанският президент Илхам Алиев.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз иска по-големи доставки на природен газ от Азербайджан, заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън, цитирана от „Ройтерс“.

Симсън е на посещение в Баку, откъдето изрази надеждата доставките да бъдат увеличени с около 2 милиарда кубични метра годишно посредством Трансадриатическия газопровод, част от Южния газов коридор.

Агенция „Ройтерс“ коментира, че по този начин Съюзът се опитва да намали зависимостта си от руския газ, чийто доставки са застрашени и заради ситуацията около Украйна.

Азербайджанският президент Илхам Алиев от своя страна обяви нова фаза в съдействието с Европейския съюз в енергийната сфера.

Към момента страната изнася 19 милиарда кубични метра природен газ годишно, по-голямата част от които достигат Турция и Италия.

По-малките вносителки на азерски газ са Грузия, Гърция и България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иззеха няколко скъпи автомобила от базата на "Волф"

Органите на реда иззеха няколко луксозни и скъпи автомобила от базата на "Волф" в столицата, предаде репортер на Хоризонт. Акцията идва след като от сутринта прокуратура, антикорупционна комисия и полиция обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански. Полицейско-прокурорска акция: Обискират имоти на Румен Гайтански – Вълка Действията са във..

публикувано на 14.08.24 в 14:04
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Малинов не отговори какви суми са платени авансово за разширението на Чирен

ЕК не просто подкрепя диверсификацията и разширението на Чирен, а плаща за по-голямата част за Чирен. Проверката няма за цел да спре процеса и да го затрудни, а какво се случва и дали са спазени правилата. Това коментира в интервю пред БНР депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров з а изслушването на енергийния министър Владимир Малинов за акцията..

публикувано на 14.08.24 в 13:59
Росен Карадимов

Министърът на иновациите би приел да остане на поста, но това "ще зависи от много фактори"

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов каза, че е провел разговори с бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева.  Той би приел да остане на поста, но това ще зависи от много фактори, включително състава на новия кабинет.  Карадимов коментира и акцията в имоти на бизнесмена Румен Гайтански, която е във връзка с..

публикувано на 14.08.24 в 13:53
Мартин Божанов - Нотариуса

Прокурорската колегия на ВСС изпраща важни документи на комисията в НС за Нотариуса

Прокурорската колегия реши да изпрати всички документи, събрани за групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса, на временната парламентарна комисия, която трябва да изясни всички факти и обстоятелства около връзките с магистрати на Нотариуса и на другия сочен за съдебен лобист - бившия следовател Петьо Петров, известен като..

публикувано на 14.08.24 в 13:47
Николай Абрашев

Какви мерки се предприемат, за да се реши проблема с безводието в Плевен и областта?

В Плевенска област близо 20 селища са на воден режим. Без вода в определени часове е и Плевен. В тези горещи дни безводието е тема номер едно и за управниците в града.  Спешна среща заради безводието и въведения режим  свика  кметът на Плевен д-р Валентин Христов. Взети са няколко решения: -  ВиК   да поиска с писмо до МОСВ увеличаване..

публикувано на 14.08.24 в 13:40
Снимката е илюстративна

Технически проблеми със системата за извършване на ГТП

Системата за извършване на годишни технически прегледи не работи, показа репортерска проверка на "Хоризонт". В някои пунктове връзката е изчезнала сутринта. В други от сутринта системата е работила бавно и с прекъсвания. "В който и пункт да отидете в България, не работи. Ето, сега в момента тръгна, след малко, може би, ще спре пак, а може и да..

публикувано на 14.08.24 в 13:37
Владислав Панев

Владислав Панев: Очаквам обвинение, издирване и заповед за арест на Вълка и Мавродиев

Закъсняла е реакцията на правоохранителните органи, но по-добре късно, отколкото никога. Очевидно влизането в имоти на Румен Гайтански има връзка и с войната в ДПС. Той е от лобито на Доган. Пеевски има контрол върху службите и КПКОНПИ, хубаво е, че се развива по този начин, защото трябва да има справедливост в България. Това..

публикувано на 14.08.24 в 13:22