Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 7,3 млн. лв. са похарчили политическите формации за изборите на 14 ноември

Снимка: Ани Петрова

Политическите формации, които са участвали в парламентарните избори през ноември, са изразходвали над 7,3 млн. лв. Това показва проучване на Института за развитие на публичната среда.

Най-много средства за кампаниите си са похарчили „Демократична България“ - 1 млн. 239 хил. лв., и „Продължаваме промяната“ - 1 млн. 237 хил., следвани от ГЕРБ с над половин млн. лева.

В топ 5 на най-скъпите кампании влизат още БСП с 360 хил. лв. и ДПС със 131 хил. лева.

Най-голям е делът на медийните услуги, като за отразяването си партиите и коалициите са заделилили близо 5 млн. лв.

Следващото голямо перо са разходите за масови прояви и агитационни материали, за които са отишли над 700 хил. лв. За пореден път партиите продължават да разчитат на доброволен труд в кампаниите си. По-малко от 1% от всички разходи са отделени за възнаграждения.

Единствените две формации, декларирали такива, са „Продължаваме промяната“ и „БСП за България“.

Ако стойността за получен глас е признак за ефективност на кампанията, то с висока такава могат да се похвалят от ДПС и „Има такъв народ“.

Двете партии са отделили съответно 39 стотинки и 76 стотинки за медийно отразяване, за да получат 1 глас.

По този показател най-скъпо са излезли гласовете за  Български национален съюз, „Бригада“ и „Пряка демокрация“ и други. „Цената на глас” на тези партии достига до 36 лв. Те пък са разчитали основно на медийни пакети, за да финансират своите кампании.

На изборите през ноември м.г. участваха 20 партии и 7 коалиции. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър

Новото правителство на Великобритания подготвя мерки за борба с екстремизма

Британският министър на вътрешните работи Ивет Купър обеща да предприеме мерки срещу хората, "налагащи вредни и омразни вярвания" и да "заложи" нов подход за борба с екстремизма след бунтовете, които избухнаха в Обединеното кралство по-рано този месец. Екстремното женомразство ще бъде третирано като форма на тероризъм за първи път според плановете..

публикувано на 18.08.24 в 14:03
Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Лукашенко отново обвини Украйна в провокации с дронове

Президентът на Беларус Александър Лукашенко отново обвини Украйна в провокации с дронове и подчерта, че е в ход укрепване на беларуско-украинската граница.  "Тя е минирана, както никога досега“, каза той в интервю за телевизионния канал "Россия 1". Според Лукашенко Киев е разположил 120 000 войници на границата, поради което беларуските сили също..

публикувано на 18.08.24 в 13:35

Тежко е състоянието на 7 от пострадалите при катастрофата на пътя Ямбол - Сливен

Тежко остава състоянието на седем от деветимата пътници, пострадали при днешната катастрофа на пътя Ямбол - Сливен. Инцидентът стана рано сутринта до пътния възел "Хаджи Димитрово". При сблъсъка между бус и лек автомобил на място загина 49-годишният шофьор на леката кола, пострадалите са откарани в болниците в Ямбол и Сливен.  Тежка..

публикувано на 18.08.24 в 13:33

Радев изрази съболезнования на близките на Кирил Писарски

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството и близките на Кирил Писарски.  Създателят на редица детски телевизионни предавания, сред които и популярното през миналия век състезание "Бързи, смели, сръчни", почина в събота, на 91-годишна възраст:  "Писарски посвети повече от три десетилетия от професионалния си път на..

публикувано на 18.08.24 в 13:30
Служебният министър Найден Тодоров

Недостиг на музиканти в държавните оркестри

За недостиг на музиканти в държавните оркестри предупреди министърът на културата Найден Тодоров. В редица филхармонии и опери има чужденци, които обаче работят в България за кратко, с цел да придобият стаж, след което напускат страната, а българските оркестри, заради ниското заплащане, страдат от липса на музиканти.  Найден Тодоров съобщи за..

публикувано на 18.08.24 в 13:25
Пожарът се вижда от километри

Пожар гори в природен парк "Рилски манастир"

Пожар е възникнал малко преди обяд в района на язовир "Калин", на около 2400 м. надморскса височина, съобщава от ПП "Рилски манастир". Заради пожара е затворен пътят от с. Пастра до хижа "Чала" под язовира. От Противопожарната служба в Рила казаха, че има изпратени екипи, но теренът е труднодостъпен. Най-вероятно мълния е..

публикувано на 18.08.24 в 12:36
УМБАЛ

Стабилизирано е състоянието на пострадалата в Пирин туристка

Състоянието на пострадалата вчера в Пирин туристка е стабилизирано. Тя е в реанимация, съобщиха за БНР от столичната болница "Света Анна". Жената, която е с множество контузии и травми, беше откарана там с медицинския хеликоптер. Въздушната линейка на помощ на тежко пострадала туристка в Пирин Машината с дежурния медицински екип на..

публикувано на 18.08.24 в 12:27