Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оливър Бълоу: Санкции срещу руските олигарси няма да имат ефект

"Ако не беше Лондон, Путин нямаше да е толкова влиятелен"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската министърка на външните работи Лиз Тръс обяви тази седмица в парламента, че на руските олигарси ще бъдат наложени санкции заради събитията около Украйна. По нейните думи, олигарсите на Путин вече "няма къде да се скрият". Британското правителство не за първи път налага такива санкции, но тяхната ефективност винаги е била под въпрос. Така че големият въпрос и сега е колко смислени ще са те, защото е публична тайна, че Великобритания обича руските пари, заради което Лондон не случайно е наричан и "Лондонград". 

Оливър Бълоу е разследващ журналист със 7-годишен опит в Русия, който пише вече втора книга за крадци, мошеници, олигарси. В интервю за предаването Събота 150 той каза:

"Никоя страна не иска да бъде санкционирана. Ако големите руски компании, големите петролни компании или големите банки бъдат отрязани от Лондонския финансов пазар, това ще бъде неприятно за Русия, но не е краят на света. Разбира се има и други финансови центрове и те ще оцелеят. Голямата трудност, пред която е изправен Лондон е, че олигарсите около Путин, които са хората, които реално могат да повлияят на неговото мислене, са скрили богатството си много добре в "кухи" фирми под многостранна юрисдикция, във фондации, тръстове и други подобни сложни офшорни компании. Ако не знаем кой какво притежава, не можем да го санкционираме. А ние не говорим за малки количества пари. Повече от половината от цялото богатство, притежавано от руснаците, се намира извън Русия. Това е колосално количество пари. То е там някъде, не знаем къде, защото е скрито. Голяма част от тези авоари са в Лондон, защото олигарсите обичат да са собственици на недвижимо имущество в Лондон, обичат да притежават произведения на изкуството в Лондон, обичат да пращат техните съпруги или любовници на шопинг в Лондон. Авоарите са колосални, но санкциите няма да имат ефект, защото британската финансова система е много лошо регулирана и ние просто не знаем кой какво притежава. Това е реалният проблем и причината, защо санкциите няма да имат ефект".

Ефективни или не, санкциите се прицелват в олигарсите на Путин. А възможно ли е самият Путин да стане тяхна жертва, или може да се каже, че той е "имунизиран" срещу санкции?

Възможно е да бъде взет на прицел, но ще бъда изненадан, ако го засегнат лично. Не вярвам, че той има чак толкова голямо богатство. Защото той вече има всичко, от което има нужда. Ако има нужда от палат, ще каже на някого да му го построи. Ако му трябва яхта, ще каже да му я осигурят. Той просто има Русия като банкова сметка и не се нуждае от спестявания някъде другаде. Не смятам, че Путин лично ще бъде засегнат от санкциите, но може и да греша. Ако погледнете обаче на Путин не като на личност, а като на система, ще различите десетки хора в неговото обкръжение, най-близките му приятели и съюзници от много време, които държат огромни количества пари извън Русия. До известна степен, да се мисли за Путин само като за отделен човек, е погрешно, защото той създаде система, в чийто център стои той. И тази система има огромно количество пари извън Русия.

Очевидно налаганите санкции трудно ще сработят и в потвърждение на това, но от по-друг ъгъл тук искам да прочета откъс от ваша статия в "Гардиън" през декември. "Нашите кухи компании крият техните пари, нашите частни училища образоват техните деца, нашите адвокати защитават тяхната репутация, нашите финансови пазари захранват техните компании и нашите банки перат техните пари. Абсурдно е да говорим за заплахата, която представляват диктаторите за нашата демокрация, без да признаем как без нашата помощ те няма да бъдат заплаха изобщо".

Когато говорим за днешните диктатори, сме склонни да се позоваваме на примери от миналото като Йосиф Сталин или Адолф Хитлер. Модерните диктатори обаче не действат като тях. Днешните диктатори, макар да са националисти и да твърдят, че мислят преди всичко за страната си, в личния си живот те изобщо не са националисти. Те използват международната финансова система да държат парите си по целия свят. В основата на тяхната сила е способността им да движат тези пари, да купуват влияние, където поискат. Да купуват имоти или стоки, където искат. Това е много подло поведение. Тази форма на управление е наричана автокрация или еднолична власт, но мисля, че по-добрият термин е клептокрация, което означава управление чрез кражби и измами. Кражбите на правителствата на Путин и неговите приятели през последните 20-30 години е в гигантски размери. Това е възможно само защото крият тяхното богатство в офшорни зони на международната финансова система. А центърът на тази международна финансова система е Лондон. Това е мястото, където се движат тези офшорни пари и се сключват сделките. Ако не беше Лондон, Путин може би щеше и досега да е само авторитарен лидер, но нямаше да е толкова влиятелен, нямаше да може да вкара пари в Съединените щати, за да влияе на техните избори. Нямаше да е в състояние да купува влияние в Австрия или в Чехия, защото щеше да е видно какво става и че парите идват пряко от него. Влиянието му се дължи на възможността да действа в сянка и тази сянка на финансовата система е създадена от Лондон. Това е вредата, която нанася Лондон и затова е толкова важно да въведем прозрачност за финансовите трансакции, които се случват тук, защото те принципно са опасни за демокрацията.

Автор сте на книги по темата, една от тях "Светът на парите - Защо крадци и мошеници управляват света и как да си го върнем обратно?" е преведена на български, но предстои да излезе нова ваша книга на подобна тематика: "Иконом на света: Как Великобритания стана слуга на магнати, укривачи на данъци, клептократи и престъпници". Мога ли да помоля за кратко резюме?

Всъщност, започнах да се интересувам защо всеки път, когато пиша за голямо финансово престъпление, клептокрация или измама, Лондон винаги играе някаква роля. Няма значение каква е измамата, Лондон винаги е замесен. Това ме заинтригува. Защо се случва? Това не винаги е било така. Така че се задълбах в историята как работи офшорната финансова система и се оказа много по-интересно, отколкото очаквах, защото Лондон е бил финансовият център на британската империя. Лондон е движил парите в колониите, а британската империя, както знаете, е била най-голямата империя за времето си. Но когато империята изчезва, финансовият център си остава в Лондон, макар и вече да не е имало много какво да се прави. А бездействието е много опасно. Нали знаете: "На празни ръце дяволът намира работа". Останат ли хората без работа, те са много по-склонни да се замесват в престъпления. Така че нещо подобно се е случило и тук. Финансовият център вместо да движи парите на Британската империя, е започнал да движи парите на престъпниците по света, на укриващите данъци и клептократите. Точно за това е книгата: Как Великобритания и най-вече Лондон си намират ново поприще и след края на Британската империя се превръща в слуга на световните престъпници. Ако някой има илюзии, че Великобритания се застъпва за демокрациите по света или помага сега на украинците в кризата, това е една много малка част от това, което се прави и в никакъв случай не най-важната. 

Интервюто с Оливър Бълоу можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В ДПС в момента от Политбюрото, което се е събрало там, се опитват да сменят принципите, основите на..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево.  Няма изгорели жилищни..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен, опасно е да се навлезе близо до него.  Няма опасност пожарът да премине на територията на Северна..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в шипково, но той изненадващо се е отказал. "Кандидат за инвеститор, който   заяви сериозно намерение...

публикувано на 13.07.24 в 19:42
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в Кюстендил, Райнната болница и Тракийския университет, стартирало преди 4 години, се развива.  Започнало..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече Зеленски "Путин" по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон в четвъртък, но се поправи.  "Това е..

публикувано на 13.07.24 в 19:21