Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различни течения в Германия за политиката спрямо Русия

Снимка: de.wikipedia.org

Един голям липсващ има в опитите да се отнеме от напрежението между Русия и Запада. Това е Германия. Нейното ново правителство, водено от Социалдемократическата партия, е колебливо и разединено в позициите си. И по този повод в Германия стана популярен хаштагът: "Къде е Олаф Шолц?". Тази седмица, след дълго мълчание, канцлерът социалдемократ най-после заяви публично това, което и на изток, и на запад очакваха да чуят от него - че в случай на руска агресия срещу Украйна, "всичко е на масата", разбирай и спирането на "Северен поток 2":

"Ситуацията е много сериозна. Никой не може да пренебрегне струпването на военни по границата на Украйна. Това е предвестник на военна операция. Затова е толкова важно да изпращаме ясни сигнали - че всяко нарушаване на териториалната цялост и суверенитет на Украйна ще има много висока цена. Мисля, че това послание беше разбрано". 

Дълго време Шолц повтаряше като мантра думите на предшественичката си Ангела Меркел, че "Северен поток 2" е бизнес проект и нищо повече. Но външната министърка Аналена Бербок от "Зелените" съвсем не споделя това мнение. Още по-категорични противници на газопровода са редица съюзници на Германия - европейски, но и отвъд Атлантика, които се тревожат от газовата зависимост на Федералната република от Русия - над 55 процента от доставките. Но съвсем не само газопроводът разделя правителството в Берлин, и в частност най-голямата партия в тройната коалиция – социалдемократическата. 

Привърженици на разведряването, хардлайнери, бивш канцлер руски лобист - палитрата от различни мнения в редиците на управляващите социалдемократи за това каква политика трябва да води Германия спрямо Русия не може да бъде по-пъстра. 

"Не минава и ден, в който някой политик от германския Бундестаг, от Англия или Америка да не отправи заплахи към Русия! Къде ще му отиде краят? Надявам се, че дрънкането на оръжия в Украйна най-накрая ще престане". 

Тези думи на бившия канцлер на социалдемократите Герхард Шрьодер взривиха Германия въпреки добре известната му дейност като председател на надзорния съвет на "Роснефт" и член на управителния съвет на акционерното дружество "Северен поток 2". И принудиха младия току-що избран нов партиен лидер Ларс Клингбайл да свика спешна среща на ръководството, за да тропне по масата:

"Всеки може да говори, но решенията ги взимаме ние - ръководството на партията заедно с канцлера Шолц". 

"Герхард Шрьодер е явление в германската политика. А той, като все още деен човек, има мнение по много въпроси и смята за необходимо да го споделя", обяснява д-р Андре Хертел от института за политически науки в Берлин. Неписан закон е бившите канцлери да не се намесват в активната политика. Но Шрьодер очевидно не се придържа към това и с медийното си присъствие внася смут в редовете на управляващите. "Но той със сигурност няма влияние върху решенията на социалдемократическата партия", категоричен е Хертел.

"В Социалдемократическата партия има различни течения и различни мнения каква политика трябва да води Германия спрямо Русия. Не съм сигурен, че тези различия скоро могат да бъдат преодолени. Но в същото време и на социалдемократите им е ясно, че Германия не може да продължи да води същата политика, която водеше Герхард Шрьодер. Намираме се в съвършено различна геополитическа ситуация, не можем да залагаме само на диалог и разбирателство, при положение че Москва не приема протегнатата ръка и дрънка с оръжия", коментира политологът д-р Хертел, и препраща към днешните позиции на социалдемократите: 

"Социалдемократическата партия е водеща в коалицията, но да не забравяме, че тя не успя да спечели изборите с внушително мнозинство. И затова трябва да се съобразява с по-малките си партньори, основно със Зелените, които поеха външното министерство. Така че социалдемократите и Зелените трябва да постигнат разбирателство за външната политика. Конфликтът е налице - известно е, че социалдемократите държат на своята "остполитик" на стратегическо разбирателство с Русия".

"Остполитик" - политиката на разведряване и сближаване на Западна Германия с бившия Съветски съюз и неговите сателити в Източна Европа. Започна я Вили Бранд, може би най-емблематичният германски социалдемократ. 

"Диалогът е дълбоко вкоренен в германската външна политика", смята д-р Ян Клаас Берендс от центъра за най-нова история в Потсдам и член на социалдемократическата партия: 

"Има известно идеализиране на фигурата на Вили Бранд и на неговата "остполитик" по време на Студената война. Никой не може да отрече неговия принос. Но социалдемократите например твърдят, че тази политика на разбирателство с Източна Европа през 70-те години е довела до обединението на Германия. Като историк не съм съгласен с тази теза, но си давам сметка, че това е част от идеализирането на Вили Бранд. Малцина обаче споменават, че към онзи момент Вили Бранд е канцлер на една силно въоръжена Германия. Тогава целта на Вили Бранд далеч не е била само започването на диалог, а по-скоро възпирането на Съветския съюз. Днес историята се повтаря, не може да залагаме само на диалога, и отново говорим за възпиране и използваме терминологията на Студената война".

"Германия не може да реши каква позиция да заеме по исканите от Русия правно обвързани гаранции за нейната сигурност", казва д-р Берендс. И не вярва, че ще настъпи промяна в политиката на Германия към Русия: 

"Най-голяма щета, която правителството на Олаф Шолц нанесе с колебливото си поведение, е загубата на доверие в Германия в страните от Източна Европа. У вас, и в Полша, и в балтийските държави гледат на Германия като на най-несигурния съюзник".

И дори й се подиграват заради изпратените 5000 каски военна помощ за Украйна. С историческата вина на Германия заради разпалването на две световни войни се извинява Берлин, когато отказва не само директна военна помощ за Украйна, но и препродаването на старо военно оборудване от бившата ГДР от трети страни.

"Бих казал, че това е евтино извинение, за да не заемеш позиция. Външният министър Аналена Бербок се позова на историята по време на посещението си в Киев. И това е жалко, като имаме предвид, че пробутваме историята като аргумент и спрямо Израел, но с обратен знак. На Израел казваме - заради нашата историческа отговорност ви доставяме подводници, за да можете да се защитавате. Освен това историческият аргумент не върви в Киев, защото ако сме съвсем точни, Украйна е пострадала много повече от нацисткия ботуш, отколкото днешна Русия. Така че, ако говорим за отговорност, която произлиза от историята, тя е спрямо Беларус, Украйна, балтийските държави. Нашето минало ни задължава да водим днес активна външна политика, без да се крием непрекъснато зад историята", категоричен е историкът д-р Берендс.

В коалиционния договор между трите управляващи партии е записано, че във външната политика на Германия не трябва да личат никакви различия между партньорите. Точно това в момента не се получава, както става ясно от думите на председателя на Зелените Омид Нурипур, партията, която излъчи външния министър на Германия:

"В чужбина чуват разногласията и не е добре, когато навън оставя впечатлението, че германците не могат да се разберат. Това не помага нито на външния министър, нито на канцлера, каза лидерът на Зелените". 

Политологът Андре Хертел припомня:

"Новата коалиция донесе ново разпределение на отговорностите. Досега външната политика се определяше основно от канцлера и това има връзка със силните външнополитически позиции на Ангела Меркел. Сега в Берлин управлява не само нов канцлер, а и нова коалицияНапълно естествено е, че към този момент Германия не може да поеме водещата роля. Но също така е разбираемо, че партньорите на Германия очакват това и че без участието на Германия Европа не може да говори с един глас". 

Д-р Хертел и твърди, че натискът върху Германия се е покачил неимоверно много заради ескалиралото напрежение между Запада и Русия, заварило новото правителство в Берлин неподготвено. А когато за пореден път се заговори за санкции, за пореден път на преден план изникна спорният газопровод "Северен поток 2".

"Германия трябва да си отговори на един принципен въпрос - ще зависи ли външната политика от икономическите интереси и спазването на човешките права в страната партньор? Трябва ли всички международни проекти, в които участваме, да бъдат предварително подложени на такава проверка? Колкото по-стабилни стават авторитарните държави по света, толкова по-актуален става този въпрос". Андре Хертел добавя, че този въпрос стои не само пред Германия, а и пред съюзниците й, които в актуалната криза с Русия са си разпределили задачите в една обща стратегия на Запада спрямо Москва.

"Германия има добър контакт с Москва и е важно, поне един от западните съюзници да подържа диалога с Русия. Предимствата на Германия са именно в дипломацията, това е нейната сила в международната политика. Освен това, заради икономическите връзки Германия е в състояние да оказва икономически натиск. Германия не е подготвена да води външна политика чрез оръжейни доставки. Едно е да продаваш оръжия в рамките на бизнес сделка. Друго е да оказваш натиск чрез доставката на оръжия". 

Дали Западът си е разпределил ролите и е отредил на Германия да бъде "доброто ченге", ще разберем идната седмица, когато се очакват две ключови посещения на германския канцлер Олаф Шолц. Първото е във Вашингтон. В Овалния кабинет отдавна не е влизал социалдемократ от Германия. Следващото посещение, макар и непотвърдено, е в Кремъл.

Повече по тема можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Пеевски: Лично ще имам грижата да изнасям винаги истината за Радев и кръга му

С остри критики към президента излезе и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Според него искането за свикване на КСНС е "закъсняло": "Аз смятам, че премиерът, вътрешният министър и военният си вършат перфектно работата в момента. На място са. Държавният глава липсва. Такъв нямаме в момента". "Възраждане" искат свикване на КСНС заради..

публикувано на 19.07.24 в 10:34
Костадин Костадинов

"Възраждане" искат свикване на КСНС заради пожарите

Партия "Възраждане" поиска да се свика Консултативния съвет по националната сигурност към президента заради ситуацията с пожарите. Според лидера на партията Костадин Костадинов са необходими координирани действия на всички институции в държавата: "За нас са важни две неща: първо, защо се получи така, че изведнъж имаме толкова много пожари на..

публикувано на 19.07.24 в 10:25

НС задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва всяка седмица да информира НС за предприетите действия.  В проекторешението бяха включени..

публикувано на 19.07.24 в 10:22

Депутатите от ДПС, лоялни на Доган, събират съмишленици на среща в София

Депутатите от ДПС, лоялни на почетния председател Ахмед Доган, събират днес областни координатори, кметове и председатели на общински съвети и активисти от цялата страна, за да обсъдят бъдещите си действия.  Организатори са Джевдет Чакъров и Рамадан Аталай.  Срещата ще се проведе в София. Според председателя на парламентарната група на ДПС Делян..

публикувано на 19.07.24 в 10:05

Калин Стоянов: Пожарът е на три фронта в ямболските села Крайнево, Воден и Шарково

В ямболските села Крайнево , Воден и Шарково пожарът е на три фронта, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов от село Мамарчево. По думите му, единият от тях е тръгнал към българо-турската граница, която е сравнително близо: "Няма, към момента, в турска територия огън. Има турски колеги, които и във вчерашния ден..

публикувано на 19.07.24 в 09:56
Юлиян Попов

Юлиян Попов за пожарите: Най-важното е когато мине кризата, да не я забравяме

Поведението на държавата в сегашните пожари е адекватно. Въпросът е дали държавата е адекватно подготвена.  Това заяви пред БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов.  "Когато се случи пожар, ти може да имаш адекватно поведение, но ако не си подготвен, ако нямаш предварително купената и организирана техника, ако нямаш..

публикувано на 19.07.24 в 09:46
Георги Проданов

Георги Проданов: Не съм оптимист и за третия мандат. Предизборният режим вече върви

Това, че крачим към нови избори беше ясно още след провала на първия мандат, обясни пред БНР политологът Георги Проданов.  Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-то Народно събрание. Ще го получат от "Продължаваме промяната – Демократична България", които вече обявиха, че ще..

публикувано на 19.07.24 в 09:35