Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет II отбелязва платинен юбилей като монарх

Кралица Елизабет Втора
Снимка: Ройтерс

Днес британската кралица отбелязва платинен юбилей като монарх. В обръщението си по случай 70-ата годишнина от възкачването на трона Елизабет Втора заяви, че би желала, когато най-големият й син принц Чарлз я наследи като крал на Обединеното кралство, неговата съпруга Камила Паркър-Боулс да бъде кралица.

Предполагаше се, че Херцогинята на Корнуол ще бъде титулувана "принцеса", ако принц Чарлз стане крал. Късно снощи обаче от посланието на кралицата стана ясно, че тя би желала Камила Паркър-Боулс да бъде "кралица". Чарлз и Камила реагираха с изявление, че са "трогнати" от думите на Елизабет Втора.

В навечерието на 70-ата годишнина Елизабет Втора се срещна с членове на местната общност в резиденцията Сандрингам, където почерпи с разрязана лично от нея торта. Присъствали на приема заявиха, че 95-годишната кралица е била в "страхотна форма", като се е смеела и се е шегувала.

Празнуването на "платинения" юбилей на практика започва днес, но големите тържества тепърва предстоят, като кулминацията е през четирите почивни дни от 2 до 5 юни. Ще има много концерти, улични партита, военен парад, а резиденциите Сандрингам и Балморал ще бъдат отворени за посещения.

Елизабет Втора замина за Сандрингам в края на януари - месец след като отмени традиционното празнуване на Коледа там, заради увеличаващите се случаи на варианта на коронавируса Омикрон.

По време на безпрецедентните 70 години на Елизабет Втора като монарх в страната се смениха 14 премиери, а в музея на Мадам Тюсо бяха поставени 23 версии с нейни восъчни фигури. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52