Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Най-големите руски газови находища ще останат ресурсна база само за Европа

България трябва да си направи много добре сметката колко газ очаква да потребява в следващите 10 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не е реалистично газът от Европа да се пренасочи към Китай. Категорично Европа ще остане основният пазар на „Газпром“, който носи основната част от нейните приходи и главната причина за това е географията. Това каза в интервю за БНР Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество.

Заблуждение е, че износът за Европа може да бъде пренасочен към Китай. Газопроводите в тези две посоки тръгват от различни точки, поясни Димитров.

„Между тези ресурсни бази – за европейските газопроводи и за китайския газопровод, има поне 2 500 километра, между тях няма никаква тръбопроводна връзка.“

„Сигурно е, че най-големите руски находища ще си останат ресурсна база само за Европа“, подчерта той.

Няма нито един източник, който да е със същия мащаб и обем на доставки като „Газпром“. Несъмнено „Газпром“ ще продължи да бъде основният доставчик за Европа, коментира Пламен Димитров в предаването „Преди всички“.

По думите му резерви могат да се търсят в Катар, в Каспийския регион, евентуално Азербайджан да увеличи с малко своя износ за Европа и някаква вероятност туркменистанският газ да тръгне към Европа.

Само частично може да има заместване на газа, който идва от Русия, уточни експертът, като съпостави количествата газ, доставени за миналата година от Русия за Турция и Европа с газа от Азербайджан, който идва по южния газов коридор на ЕС.

Много малко вероятно е да има война между Русия и Украйна. Въпросът е какво ще стане със „Северен поток 2“, ако няма война. И в този случай той няма да заработи скоро. Най-рано в края на лятото, по-реалистично през есента евентуално“, посочи още в анализа си Пламен Димитров. 

„Има голямо заблуждение, че американското правителство и президентът могат да преместват газовите потоци и да им дават посока – газовите потоци, които излизат от Америка. Става въпрос за частен бизнес на частни компании, които продават там, където е най-висока цената. Видяхме, че американският износ се насочва към Източна Азия, защото там традиционно са най-високи цените на втечнения газ, а в един момент, когато експлодираха цените в Европа и станаха по-високи от азиатските, тези танкери просто се обърнаха и тръгнаха към Европа“, допълни Димитров.

България трябва да си направи много добре сметката колко газ очаква да потребява в следващите 10 години, дали ще има голяма газова централа на мястото на въглищните централи „Марица изток“, отбеляза Димитров, коментирайки предстоящите преговори на страната ни за нов договор с руския газов гигант.

„Защото България ще трябва да се задължи да купи определен обем газ и дори да не го купи, трябва да го плати.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36