Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литва призова за противодействие на „подривните действия“ на Русия и Китай

Габриелиус Ландсбергис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви по време на визита в Австралия, че държавите трябва да заздравят връзките си, за да противодействат на „подривните“ действия на страни като Русия и Китай.

 „И Русия, и Китай действат подривно на световния ред. Не става дума за регионални действия, само в Индо-тихоокеанския регион или Европа. Те са световни играчи, които се опитват да сриват правилата и ние трябва да им противодействаме“.

Китай намали дипломатическите си връзки с Литва, след като балтийската страна отвори де факто посолство на Тайван във Вилнюс.

А Европейският съюз внесе иск в Световната търговска организация с обвинения, че Пекин използва дискриминационни търговски практики срещу Литва, които застрашават и общия европейски пазар. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания за събиране на дарения

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания, с която събират дарения за покупка на специални пожарогасители за овладяване на горски пожари в райони без вода.  Дарения се събират на номер 17 777 с текст DMS OGNEBOREC, както и чрез сайта "platformata.bg". Повече от седмица стотици доброволци от цялата страна помагат на аварийните екипи и..

публикувано на 17.07.24 в 16:25
Снимката е илюстративна.

Стойчо Стойчев - за ролята на доброволците при потушаване на пожарите

Продължава работата по потушаването на пожарите в различни райони на страната. В помощ на огнеборците са и доброволци. "Пожарът се разгаряше. Беше трагична гледка". Това разказа пред БНР Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към община Варна. Той е пръв се е отзовал при потушаването на пожара в гората край район..

публикувано на 17.07.24 в 16:22

Окончателно: Изборът на Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг е недействителен

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - Търговище ,  с което е обявен за недействителен изборът на Ешреф Ешрефов, издигнат от МК "Съюз на Демократичните сили /НДПС/" за кмет на Община Омуртаг, съобщиха от съда. Решението е окончателно. Върховните магистрати изцяло споделят становището на първоинстанционния съд и..

публикувано на 17.07.24 в 16:11

В жегата лекари мерят кръвно на пазара в Русе

През цялата минала седмица дневните температури в Русе почти "докосваха" 40-те градуса, а прогнозата за следващите дни е тази граница да бъде прескочена за още седмица време. Как хората понасят жегата и какви са съветите на кардиолозите, разказва кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева. Известно е, че в Русе лятото е много горещо, а зимата с..

публикувано на 17.07.24 в 16:11
Британският министър-председател Киър Стармър (вдясно) и бившият премиер Риши Сунак на тържественото откриване на сесията на парламента в Лондон, 17 юли 2024 г.

Новият британски премиер Киър Стармър обеща да възроди Великобритания

Новият британски премиер Киър Стармър обеща да възроди Великобритания. Това стана чрез реч на краля при обявяване на законодателната програма на правителството, което по традиция става с пищна церемония, датираща от векове. Лондон в очакване на традиционната кралска реч в парламента Крал Чарлз Трети оповести 40 закона, залегнали в програмата..

публикувано на 17.07.24 в 15:34
Невена Зартова

Прокурорската колегия намали заплатата на бившия районен прокурор на София Невена Зартова

Прокурорската колегия наказа бившия районен прокурор на София Невена Зартова с намаляване на заплатата с 20% за една година заради лошо ръководство на Софийската районна прокуратура и пет забавени дела.   Дисциплинарното производство срещу нея беше образувано миналия октомври по предложение на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов...

публикувано на 17.07.24 в 15:15
Село Воден, община Болярово, област Ямболска, е в пламъци.

Пожарът в ямболското с. Воден унищожи къщи, повечето жители са изведени от селото

Изключително сложна е ситуацията в ямболското село Воден заради бушуващия пожар.  Изгорели са къщи и стопански постройки, а по-голямата част от жителите са изведени от селото.  Обитателите на дома за възрастни хора във Воден са преместени в кметството на село Малко Шарково, обяви директорът на дома Златка Янева. Тя описа обстановката в селото:..

публикувано на 17.07.24 в 15:03