Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Захарова поема ВКС

Галина Захарова
Снимка: БГНЕС

Започва седемгодишният мандат на новия председател на Върховния касационен съд Галина Захарова. Заради противоепидемичните мерки тя ще поеме поста от предшественика си Лозан Панов на церемония без официални гости и журналисти.

Захарова беше единствен кандидат за поста. Тя беше номинирана от съдиите от Върховния касационен съд и беше избрана от Висшия съдебен съвет без нито един глас „против“. Почти веднага президентът Румен Радев финализира процедурата, като подписа указа за назначаването ѝ.

Ден преди края на мандата си досегашният съдия номер едно Лозан Панов беше преназначен като съдия във Върховния административен съд. Това стана от втори опит, след като при първия Съдийската колегия не събра мнозинство в подкрепа на молбата на Панов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново: Десетки арести след пропалестински протести в САЩ

Полицията в САЩ отново извърши десетки арести при разчистването на пропалестински протести в университети. От началото на протестите до сега, в 57 колежа са арестувани близо 2900 души. На някой места полицията е използвала сълзотворен газ. Пропалестински демонстрации в Ню Йорк преди модния годишен бал Вчера в 4 часа сутринта в..

публикувано на 11.05.24 в 11:39
Палестинци напускат Рафах с вещите си след заповед за евакуация, издадена от израелската армия,11 май 2024 г.

Израел нареди нови евакуации в Рафах

Израел нареди нови евакуации в град Рафах, който се намира в южната част на Ивицата Газа, докато се подготвя да разшири офанзивата си, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Хората трябва да се насочат към "разширената хуманитарна зона в Ал Мауаси", съобщи в X говорител на израелската армия, цитиран от Ройтерс. Сраженията в Газа се..

публикувано на 11.05.24 в 11:25
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

За последните 24 часа: 30 селища в Харковска област под обстрел, 1 800 души са напуснали домовете си

30 селища са били подложени на артилерийски обстрел през последните 24 часа в украинската Харковска област, където руската армия започна офанзива . Местните жители се евакуират  - вече близо 1 800 души са напуснали домовете си, съобщи областният управител Олег Синегубов. Една от целите на руското командване е да отклони вниманието и силите на..

публикувано на 11.05.24 в 11:14
Момент от протестите в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Вано Чхиквадзе: В Грузия има битка между миналото и бъдещето

"Въпреки обещанията от 2008 година Грузия и Украйна не бяха приети в НАТО и бяха оставени на произвола на съдбата. Всички тези решения се взимат от глобалната партия на войната, която има решително влияние в НАТО и Европейския съюз. И за която Грузия и Украйна са пушечно месо. През 2008 г. те принудиха Грузия да се конфронтира с Русия. А през 2014..

публикувано на 11.05.24 в 10:50

11-о издание на Празника на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на Празника на яйцето. Той се провежда днес в градския парк "Кирил Ракаров". Празникът тази година продължава два дни, с акцент върху традициите и екологията. "Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична..

публикувано на 11.05.24 в 10:48
Лидерът на ВМРО ДПМНЕ Християн Мичковски празнува с привърженици победата на парламентарните и президентските избори в Скопие

Противник на разбирателството с България взима властта в Скопие, нов фронт на войната в Украйна

„Победа, която заплашва да усложни преговорите за членство в ЕС“. Така Файненшъл Таймс обобщи резултатите от парламентарно-президентския вот, който се състоя в сряда в Република Северна Македония. Западните медии не пропускат да изтъкнат, че за първи път в историята си страната ще има за свой държавен глава жена, след категоричната победа на..

публикувано на 11.05.24 в 10:23
Тамара Ейделман

Тамара Ейделман: В Русия гайките се затягат все повече

На тържествена церемония в Големия дворец на Кремъл на 7 май Владимир Путин официално встъпи в петия си президентски мандат. След като положи клетва и прие парада на кремълския полк, Путин отиде в Благовещенския събор, където патриарх Кирил отслужи молебен в негова чест. За първи път молебенът беше показан по телевизията. "Дай Боже, краят..

публикувано на 11.05.24 в 10:15